Mart 2011 Finansal Muhasebe !!!

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan sm³
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Mart 2011 Finansal Muhasebe !!!

bence işletmeye elektrik santrali kurdurup onu da kullandırtıyosa, arazisine bina yaptırıp onu da kiraya verebilir, veya inşaat yapıp bu yaptığı binaları satan bi işletme gelebilir...

Eğer olasılıklardan gideceksek bir bankada olabiliriz ya da sigorta şirketide.

sıkılgan ' Alıntı:

ama hesap planımızda banka ve sigorta şirketi ile ilgili bi hesap yok, ama inşaatla ilgili var 170-179-350-740-741 gibi, 493 ü soran adam bunları da sorar, dediğim gibi siz çalışmak zorunda değilsiniz.

sm³ ' Alıntı:
sıkılgan ' Alıntı:

ama hesap planımızda banka ve sigorta şirketi ile ilgili bi hesap yok, ama inşaatla ilgili var 170-179-350-740-741 gibi, 493 ü soran adam bunları da sorar, dediğim gibi siz çalışmak zorunda değilsiniz.

Elbette isteyen istediğine çalışır. Burada sadece fikir alışverişinde bulunuyoruz. Ben inşaat işleriyle ilgili kayıtlara bakacağıma finansal kiralamaya, kıdem tazminatına karşılık ayrılmasına ya da kar yedeklerine bakmayı tercih ederim.

onlara da gelicez onlar da aklımda, ama sırayla gidiyorum şu an 170 lerdeyim :)

3 dönemdir ticari mal alım satım işlemlerinden sorular geliyor açıkcası bu dönem ben hizmet işi yapan veya üretim yapan firma soracağını tahmin ediyorum. mamul yarı mamul işin içine sokabilir.

Ben bir konuyu paylaşmak istiyorum,belki siz de farketmişsinizdir, Sürmen hocanın 1 ve 2 kitabını aldım,hesap planının basından basladım calısmaya ve hoca gızlı vade farklı satıs yevmıye maddesı sormustu aralık sınavında, kitabında bu maddenin aynısını birebir rakamlarda aynı şekilde kitabında yer vermış

fıstık ' Alıntı:
Ben bir konuyu paylaşmak istiyorum,belki siz de farketmişsinizdir, Sürmen hocanın 1 ve 2 kitabını aldım,hesap planının basından basladım calısmaya ve hoca gızlı vade farklı satıs yevmıye maddesı sormustu aralık sınavında, kitabında bu maddenin aynısını birebir rakamlarda aynı şekilde kitabında yer vermış
evet hocanın tarzı bu zaten stonhand arkadaşımızda notlarında belirtmişti ve bizde ona göre yaptık.

gencay07 ' Alıntı:
fıstık ' Alıntı:
evet hocanın tarzı bu zaten stonhand arkadaşımızda notlarında belirtmişti ve bizde ona göre yaptık.

Şaka maka ama işin gerçeği aralık sınavını mart yada temmuz gibi yapsaydı burda notlara çalışan herkes bir kaç sorda hata yapardı ancak o sınavıda çok rahatlıkla verirdi ve burasıda sınav sonrası bayram yerine dönerdi ve keşkede böyle olsaydı ama bu seferde adam gitti sağ gösterip sol vurdu resmen ben buradayım der gibi sorular sordu. Sınavın %80 i notlardan geldi kalan %20 sinde ise notlar yalan oldu.

sonuç olarak hoca bizden hesap planındaki hesapları tek tek bilmemizi istiyor, o yüzden bir an evvel çalışmaya başlamak gerekiyor, soruda tesise katılım var denince hemen onun 493 e atılması gerektiğini bilmemiz gerekiyor, o yüzden bu başlığı bilmediğimiz veya önemsemediğimiz hesapları yazarak bütün hesap planına hakim olmamız için açtık, herkes lütfen katkıda bulunsun örnekli olarak, lütfen şunu sormaz bunu sormaz deyip geçiştirmeyelim,sınavda çıkmasa bile öğrenmiş oluruz fazla bilgi göz çıkarmaz...

örnek:
a) işletme üstlendiği bir bina inşaatı için 65.000 tl tutarında demir satın alıyor (kdv ihmal edilecektir). demir bedeli verilen bir çekle ödeniyor.

b) dönem sonunda söz konusu bina ile ilgili maliyet 253.400 tl ye ulaşıyor.

c) işin sonunda 350 alınan hakedişler hesabında biriken gelirlerin 390.000 tl ve 170 yıl.yay.inş.ve on.maliyetleri hesabında toplanan maliyetin 315.000 tl olduğu belirleniyor. maliyet giderlerinin 12.000 tl lik kısmının yönetim işlemlerine ilişkin olduğu belirtiliyor.

a)
................................ .................................
740 hizmet üretim maliyeti hes. 65.000

103 ver.çekler ve öd.emir. 65.000

demir satın alınması
................................. .....................................

b)
................................ 31/12 .................................
170 yıllara yay.inş.on.maliyeti hes. 253.400

741 hizmet üretim maliyeti yansıtma hes. 253.400

maliyetlerin yansıtılması
................................. .....................................

c)
................................ .................................
622 satılan hizmet maliyeti 303.000
632 genel yönetim giderleri 12.000

170 yıllara yay.inş.on.maliyeti hes. 315.000

işin maliyetinin aktarılması
................................. .................................
350 alınan hakedişler 390.000

600 yurtiçi satışlar 390.000

hakedişlerin gelire aktarılması
................................... .................................

sm3 çok teşekkürler, gerçekten işleyişi çok bilinmedik hesaplar inşaat hesapları,
gündeme getirdiğin için sağol. Yukarıda söylediğin konulara da değinirsen çok iyi olur.
Burada en bilinmedikleri paylaşalım. Elimde iyi bir muh. kitabı olsun diyorum, sanırım O. Sevilengül'ün kitabını alıcam, sürmen'in kitabında 493 hs yokmuş öyle yazıldı forumda, ama tabii bu hocanın onu sormayacağı anlamına gelmez, tüm THPlanından sorumluyuz.

Kolay gelsin,
saygılar
mustafa

ric.ed., orhan sevilengülü tavsiye ederim, herkes bi hesap yazsa bi de örnek yazsa bu işi çözeriz, inşallah zaman buldukça diğer hesaplarla ilgili de örnek yazıcam, 100 den 999 a kadar bütün hesaplar gelebilir bunu son sınavda gördük 900 lü nazım hesap da sordu 700 lü hesap da sordu 493 de sordu,

mesela inşaat konusu ile ilgili başka bi arkadaş bi örnek daha yazarsa konu daha iyi anlaşılacaktır.

sm³ ' Alıntı:
sonuç olarak hoca bizden hesap planındaki hesapları tek tek bilmemizi istiyor, o yüzden bir an evvel çalışmaya başlamak gerekiyor, soruda tesise katılım var denince hemen onun 493 e atılması gerektiğini bilmemiz gerekiyor, o yüzden bu başlığı bilmediğimiz veya önemsemediğimiz hesapları yazarak bütün hesap planına hakim olmamız için açtık, herkes lütfen katkıda bulunsun örnekli olarak, lütfen şunu sormaz bunu sormaz deyip geçiştirmeyelim,sınavda çıkmasa bile öğrenmiş oluruz fazla bilgi göz çıkarmaz...

evet arkadaşım haklısın. Hesap planına hakim olmak çok önemli.
tesise katılma payı sorusunda mutlaka hesap planında vardır diyerek iiyice süzdüm ve buldum .
ve sınavın başında bu soruyu görünce moralim çok bozuldu baştan bitti bu iş dedim.
ama doğru olan kaydı yapmışım.

örnek:
a) işletmede çalışan personelin hakettiği toplam kıdem tazminatı 175 aylıktır. ortalama aylık kıdem tazminatı 1.850 tl dir. geçmiş yıllardan devreden kıdem tazminatı 238.490 tl dir. personelin 2/3 ü pazarlama bölümünde çalışmaktadır.
b) izleyen yılda emekli olan bir personele 18.000 tl ödeneceği belirleniyor
c) 15.02.2011 de personele 18.000 tl ödeniyor.