Mesai Ücreti Verilmiyor

Üyelik
29 Tem 2015
Mesajlar
4
Konum
istanbul
merhabalar..
2007 den beri aynı işyerinde çalışmaktayım.
Ilk zamanlar veriyorlardı ama yakışık 5-6 senedir; artık mesaileri maaşla birleştirdik denip mesai verilmiyor. Örneğin; 1000 lira alan adama 1200 lira verdiler. Bir yıl sonra 50 yada 100 tl zam yaptılar kafalarına göre. Tabi 20 ila 30 tl ilk zamlarda yapıldı dalga geçer gibi. Ve bu böyle gelip geçti.. Sabah 07.00 aksam 19.00 gece gündüz vardiyalı olmak üzere çalışmaktayız. Ayrıca Cumartesi'de 15.00 a kadar çalışıyoruzki Buda son 2-3 senedir böyle, öncesinde Akşama kadardı ve gece vardiyasıda gelip pazar Sabahı çıkıyordu bu şekilde..
Şimdi benim bildiğim 10 saat üzeri çalışan bir işyeri c.tesi çalışmaz ama biz 3 e kadar çalışıyoruz. Tabi bu devlete öyle gösterilmiyor.
Bodroya baktığımız zaman mesai saati kısmında aylık 10 ila 15 saatlik bir mesai görünüyor ama biz 12 saat çalışıyoruz :)

Ne yapabiliriz?

Asıl soru ise; işten çıkan arkadaşlar sağolsun şikayetçi olmuş mahkemeye vermiş. Denetlemeye Gelmişler fakat bunu patron önceden haber Alıp milleti göndermiş gelen servis aracını arayıp işyerine gelmemesini söyleyip 2-3 saat oyalanmasını söylemiş.
Sonra işyerindeki arkadaşları çağırıp bakın böyle böyle aman ha sabah 8 akşam 4 çalışıyoruz diyin demiş, bizim korkak arkadaşlarda ayaklarına gelen bu fırsatı rövaşata ile geri tepmişler..
Cevap veren arkadaşlar Arasında Çelişki fark etmiş ve ikna olmamış zannediyoruz.
Sonra bir arkadaş 170 i arayıp geri şikayet etmiş durumu kaba taslak anlatmış Şahit olarakta benim ve bir arkadasın daha ismini vermiş..
Bundan sonra ne olur? Nasıl bir yol izleyebiliriz? Geriye dönük haklarımı mesai ücretlerimi alabilme imkanım varmı?

Yanıtlarsanız çok memnun olurum şimdiden teşekkürler..
 
Bodroya baktığımız zaman mesai saati kısmında aylık 10 ila 15 saatlik bir mesai görünüyor ama biz 12 saat çalışıyoruz :)

Ne yapabiliriz?

Eğer bugüne kadar bordrolarınızda aylık 10-15 saat fazla çalışma görülüyor ve karşılığında ödenen bir ücret belirtiliyorsa ve siz de aslında daha fazla fazla çalışmanız olmasına rağmen hiç bir itirazi kayıtta bulunmadan o bordroları imzaladıysanız...
Geriye dönük haklarımı mesai ücretlerimi alabilme imkanım varmı?
Geçmiş olsun, yapabileceğiniz hiç bir şey yok demektir.
 
Eğer bugüne kadar bordrolarınızda aylık 10-15 saat fazla çalışma görülüyor ve karşılığında ödenen bir ücret belirtiliyorsa ve siz de aslında daha fazla fazla çalışmanız olmasına rağmen hiç bir itirazi kayıtta bulunmadan o bordroları imzaladıysanız...

Geçmiş olsun, yapabileceğiniz hiç bir şey yok demektir.


Hayır bize bodro felan imzalatmıyorlar. Ayrıca bu işyerinde kameralar var heryerde, bunlar kayıt Altın'da olmuyormu?
 
ikram' Alıntı:
;391482...
Bodroya baktığımız zaman mesai saati kısmında aylık 10 ila 15 saatlik bir mesai görünüyor ama biz 12 saat çalışıyoruz :)

Ne yapabiliriz?
Bordoya nerede bakıyorsunuz???
 
Anladığım kadarıyla şirket ile ilgili alışagelmişin dışında kararlar alınıp duruyor ve bir çok kişi gibi işten ayrılmak istemeyen kişilerle dolu bir yer. Siz de haklısınız, oradan ayrılsalar daha iyisini mi bulacaklar, ülkemizin kanunları belli.

Neyse,

Konumuza dönersek, size ne fazla çalıştığına ne de mesai olduğuna dair kanıt gösteremezsiniz şahitler olmadığı sürece. Eğer onlar da korkarsa ve siz haksız duruma düşerseniz karşı taraf bu durumda size ismini lekelediğine dair dava bile açabilir.
Geriye dönük ücreti alma durumunuz olamaz.

Bu arada şunu da söylemek istiyorum,

Bordro da asgari ücretten gösterip, mesaileriniz ile aslında anlaştığınız rakamı bankadan almış olabilirsiniz.
Eğer bordronuzu göremiyorsanız(işveren tarafından size imzalatılmıyorsa) , ücret hesap pusulası isteyin bankaya verilmek üzere.
Orada daha detaylı görürsünüz bilgilerinizi.
 
Bir olay anlatayım.
Burada 3 sene çalışmış olan bir arkadaş 3600 günü doldu işten ayrıldı ve Parasını almaya gittiğinde benim hakkım bu değil deyip almadı ve mahkemeye başvurdu. Avukatı hesaplandığında 12 saat üzerinden yaklaşık 30 milyar kadar alacağını söyledi.
Bizde buna dayanarak geriye dönük mesai ücretlerimizi alabileceğimizi düşünüyoruz. İşten çıkan arkadaşları Şahit göstermiş onlarda olan biteni doğru biçimde anlatmış ama şuan daha sonuç yok.
Bizimde mahkemeye mi başvurmamız Lazım?
Gelen denetleyici raparorunda bu işyeri fazla mesai çalıştırmıyor ama öyle göstermiyor diye yazdığı zaman bize bi etkisi olmazmı?
 
Fazla çalışma konusunda elbette dava açarak ıspatlamanız durumunda haklarınızı alabilirsiniz. Ispat konusunda daha önce açılan davaları kazanan aynı işyerinde çalışanların mahkeme kararlarının da faydası olabilir. Söylemeye çalıştığım, eğer bordrolarınızda az da olsa fazla çalışma karşılığı bir ücret ödendiği görülüyor ve bu duruma karşı bir itirazi kayıt yoksa, o konuda iddia edeceğiniz bir hakkınız kalmadığı yönünde karar vermekte mahkemeler.
Verdiğiniz baz bilgiler ucu açık olduğundan , kararı da ancak yargı vereceğinden net bir şey söylemek mümkün değil .Burada yapılabilecek olan sadece bildiklerimizi-tecrübelerimiz paylaşıp olası sonuçları ortaya sermekten ibarettir.
Afakilik konusunda;
Örneğin, sabah 7 akşam 19 çalıştığınızı ve günlük 12 saat çalışmanız olduğunu belirtiyorsunuz. Yaptığınız hata gün içinde işyerinde bulunduğunuz sürenin tamamı çalışma saati değildir, ara dinlenme süreleri çalışma süresinden sayılmaz. Yani o 12 saat içinde kullandığınız yemek molası , çay molaları çalışma süresinden sayılmaz. 1 saat yemek, 15 er dakikalık 2 çay molanız varsa, 12-1,5= çalışma süreniz 10,5 saat demektir.

Verdiğiniz ücret bilgilerinden yola çıksak,
3 yıl çalışıp 3600 günle ayrılan arkadaşınız için kabaca bir hesaplama ile;
hafta içiher gün 1,5 saat , c.tesi günü de tamamı fazla çalışma olsa 6saat: (5 x 1,5 )+6=13 saat haftalık fazla çalışması olur. ( dikkat edin sıfır boşlukla her hafta hep aynı şekilde çalışmadan bahsediyoruz)
Yılda var 52 hafta, 3 yılda eder 156 hafta. 156 X 13,5 saat = 2100 saat fazla çalışma 3 yılda .Arkadaşınızın maaşı olsa 1500tl, (( 1500/225) x 1,5) = 10 tl eder fazla çalışma saat ücreti. 2100 x 10= en en en fazla alabileceği 21000tl olur eğer hepsi fazla çalışma kabul edilirse, ( bunun yarısı kadar bir takdir indirimi olur mahkemede, bunu da her avukat bilir, kalır 10-12 bin tl.)
Sadece örnekti, rakamlara takılmayın, hesaplama şekillerini anlatmaya çalıştım.

Bodorda 10-15 saat mesai görünüyor diyorsunuz, sonrasında bordor verilmiyor bize diyorsunuz, 10-15 saat mesainin belirtildiği bordoyu nerede ne şekilde görüyorsunuz?
Elbette dava açma hakkınız mevcut ve dava sonucu bir şeyler kazanma ihtimaliniz yüksek.
 
Pek fazla mola kullandığımız söylenemez :) bordroyu bankadan kredi çekmek için istediğimizi söyleyince veriyorlar.
Bu arada bişey daha sorucam, gece çalışmasının gündüz çalışmasına göre ne gibi farklılıkları vardır? Akşam 19.00 sabah 07.00 çalışmamız devam ediyor çunki
 
Gece çalışmasında , ara dinlenme süreleri düşüldükten sonra kalan çalışma süresi 7,5 saati geçen sürenin fazla çalışma ücretiyle ücretlendirilmesi gerekir.
 

Benzer konular

Üst