fonradar

Meslek Lisesi Stajyer Çalıştırılması

trmersin

Katkı Sunan Üye
Üyelik
5 Şub 2009
Mesajlar
123
Konum
ankara
Üstadlar, 3308 sayılı kanuna göre 17 yaşında meslek lisesi turizm stajyeri çalıştıracağız. Buna göre forumlar açılmış ama biraz karışık. Aşağıda gruplandırdığım şekilde işlem yapmayı düşünüyorum.
a)Firmamızla okul müdürlüğü arasındaki sözleşmeye göre,stajyerin sigortasını okul müdürlüğü yapıyor.
b)Asgari ücretin %60'ını ödüyoruz (886,50 TL*%60=531,90 TL)
c)Ödenecek ücret tüm vergilerden müstesna olduğundan ssk,prim/stopaj/damga kesintisi yapılmayacak
d)AGİ ödemesi yapılacak
e)Ücret 531,90 TL+AGİ olarak hiçbir kesinti yapılmadan banka kanalıyla gidecek.
Bu şekilde yapmamda sakınca varmıdır? Yorumlarınızı bekliyorum.
Şimdiden teşekkürler.
 
Ynt: Meslek lisesi stajyer çalıştırılması

Cevap verecek bir arkadaş yokmu?
 
Ynt: Meslek lisesi stajyer çalıştırılması

Agi kesintisi olmaz. Vergiden muaf olduğu için agi de yoktur. Dv kesintisi yapılacak. başkaca birşey olmayacak
 
Ynt: Meslek lisesi stajyer çalıştırılması

Yardımlarınız için teşekkür ederim.
 
Ynt: Meslek lisesi stajyer çalıştırılması

trmersin ' Alıntı:
b)Asgari ücretin %60'ını ödüyoruz (886,50 TL*%60=531,90 TL)
Mesleki Eğitim Kanunu M.25 "Değişik son cümle:13.2.2011-6111/M.64 ile "Ancak,işletmelerde meslek eğitimi gören örgün eğitim öğrencilerine,asgari ücretin net tutarının yirmi ve üzerinde personel çalıştıran işyerlerinde yüzde 30'undaniyirmiden az personel çalıştıran işyerlerinde yüzde 15'inden,aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin yüzde 30'undan aşağı ücret ödenemez."
 
Ynt: Meslek lisesi stajyer çalıştırılması

İlgili Kanun;

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

Ücret, Sosyal Güvenlik ve izin

Ücret ve Sosyal Güvenlik



Madde 25 ? Aday çırak, çırak ve işletmelerde meslek eğitimi gören öğrencilere ödenecek ücret ve bu ücretlerdeki artışlar; aday çırak veya çırağın velisi veya vasisi veya kişi reşit ise kendisi; öğrenciler için okul müdürlüğü ile işyeri sahibi arasında Bakanlıkça belirlenen esaslara göre düzenlenecek sözleşme ile tespit edilir. (Değişik son cümle: 13/2/2011-6111/64 md.) Ancak, işletmelerde meslek eğitimi gören örgün eğitim öğrencilerine, asgari ücretin net tutarının yirmi ve üzerinde personel çalıştıran işyerlerinde yüzde 30?undan, yirmiden az personel çalıştıran işyerlerinde yüzde 15?inden, aday çırak ve çırağa yaşına uygun asgari ücretin yüzde 30?undan aşağı ücret ödenemez.

Aday çırak, çırak ve öğrencinin eğitimi sırasında işyerinin kusuru halinde meydana gelecek iş kazaları ve meslek hastalıklarından işveren sorumludur.

Aday çırak, çırak ve öğrencilere ödenecek ücretler her türlü vergiden müstesnadır.
 
Ynt: Meslek lisesi stajyer çalıştırılması

şu anda minimum aylık 210,77 tl ödenir 700*%30=210 tl
 
Merhaba,
yaz dönemi nedeniyle 17 yaşında meslek lisesi öğrencisini stajyer olarak alımını yaptık. Ancak kısmi değil okul açılana kadar 30 gün olarak devam edecek. Aklımı karıştıran ise SGK bildirgesinde ve ücret hesaplamasında yapılacak bir değişiklik, farkın olup olmadığı. 4/a hizmet akdine bağlı çalışan olarak yapıp meslek koduna stajyer diye belirttim. Bordrosunda yine gelir ve damgadan muaf oluyor mu ve ücret %30dan mı ayarlanacak yine? :/
Yardımcı olabilirseniz sevinirim.
 
sgk bildirgesinde 4/a hizmet akdine bağlı çalışan olarak yapıp meslek koduna stajyer diye belirttim derken, siz stajyer için, ne işe giriş bildirgesi ne de aylık bildirge vermiyorsunuz kendi okulu tüm bildirimleri yapıyor. kullandığınız bordro programı için dediklerinizi yapmışsanız bir şey diyemem..
 
okula bağlı olarak yapmıyor. kendi bünyemizde başlattık

Okula bağlı değilse siz kendi bünyenizde sigortalı yaptıysanız o stajyer olmaz. Diğer çalışanlar gibi bordosu normal olacak. Yani sigorta primi ve vergi ödeyeceksiniz. Diğer çalışanlar ile aynı şekilde hesaplanacak bordrosu.
 
Evet bu olayda "stajyer" durumu sözkonusu olmayıp,bildiğiniz olağan işci-işveren ilişkisi sözkonusudur.
 
Üst