Meslek Mensubuna ait araç amortismanı

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan PoSeiDoN
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

PoSeiDoN

Katkı Sunan Üye
Üyelik
5 Ara 2008
Mesajlar
266
Konum
İstanbul
Merhabalar,

Bu ay sonu ya da Aralık ayı itibariyle büro faaliyetine başlayacağım.
Bu noktada araç amortismanı ile ilgili kafamda 1-2 soru var.
Fikir ve uygulamanızı paylaşırsanız memnun olurum.

Kullanmakta olduğum aracımı 2010 Mayıs ayında banka kredisi ile aldım.
Mükellefiyet tesisimin 1 aralık 2011 de başlayacağı varsayımıyla;
1-Aracımı aktifime alacağım değer fatura değeri mi yoksa 2011 yılı kasko değeri mi olmalı?
2-Amortisman için faydalı ömür hesabı aracın alındığı tarih olan Mayıs 2010'da mı yoksa mükellefiyet tesis edilen dolayısıyla aktife giriş tarihi olan Aralık 2011 mi olmalı?
3-2.soruya bağlı olarak faydalı ömür hesabı ister Mayıs 2010,isterse Aralık 2011 'de başlasın 2011 yılı için 1 aylık amortisman ayırmalıyım,doğru mudur?
4-Vergi dairesine araç için bildirim zorunlu değil diye biliyorum,doğru mudur?
5-Araç için mükellefiyet tesis tarihinden sonra ödeyeceğim kredi faizlerini gider yazabilir miyim?

Paylaşımlarınız için şimdiden teşekkürler.
 
Ynt: Meslek Mensubuna ait araç amortismanı

Selamlar
Öncelikle büronuz hayırlı olsun,Allah utandırmasın diyelim.
Sonrasında ise;
1- Aracın bedeli aktife alış tarihindeki kasko bedeli olacaktır.Bu durumda 2011/Aralık oluyor.
2- Amortisman uygulaması aktife giriş tarihinde başlar.Araç binek olduğu için Aralık ayında 1 aylık amortisman ayırılabilir.
3- Doğrudur
4- Özel aracınızı işletmenizde kullanacağınız için vergi dairesine bildirmeniz gerekir.Aracı aktife alırsanız satışı anında da fatura kesmeniz gerekecektir.
5- Aralık ayına ait faiz,aracın maliyetine eklenecek.2012 yılına sarkan faizler gidere yazılabilir.

Saygılar
 
Ynt: Meslek Mensubuna ait araç amortismanı

Rica Ederim.
3.maddeye bir ilave...Aracın faydalı ömrü 2011/ Aralık'tan itibaren hesaplanacaktır.

Not: Sizin yerinizde olsam,aracı Ocak ayında aktife alırım.2012 yılında Yıllık amortismanın tamamını indirebilirsiniz. Kıst hesaplanmayacaktır.Faydalı ömür de Ocaktan itibaren başlayacaktır.Fakat 2012 yılına ait tüm kredi faizleri aracın maliyetine eklenecektir.
Hesabınızı yapın,hangisi avantajlı ise ona karar verin.Ama 2012 yılında araca daha az faiz ödenir gibime geliyor.Genelde kredilerde sona yaklaştıkça faiz azalır.

Saygılar
 
Ynt: Meslek Mensubuna ait araç amortismanı

Aslında çok fazla bir faiz ödemesi kalmamış olmakla beraber aracı aralık ayında aktife almak daha cazip.Çünkü aralıkta aktife alınınca 2012 faizleri gider olacak,ocakta aktife alınca 2012 faizleri araç maliyetine ilave edilmek zorunda kalacak.Ayrıca ocakta aktife alırsam kasko bedeli de azalmış olur.Bı nedenle aralıkta almak daha cazip gibi.
İlginiz için teşekkürler.
 
Üst