fonradar

Mobilya İmalatı Muhasebe Kayıtları ??

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan TURKUVAZ
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

TURKUVAZ

Katkı Sunan Üye
Üyelik
15 Mar 2010
Mesajlar
174
Konum
BALIKESİR
işletme defteri olan(2.sınıf) bir mükellef, ek faaliyet olarak mobilya imalatı işine girdi.
sorum, hesap planı da kullanılmayan bu mükellefin imalat işlemleri nasıl takip edilecek ve muhasebe kayıtları nasıl olacak ??
 
Ynt: Mobilya imalatı muhasebe kayıtları ??

İşletme eğer Bilanço usulüne göre defter tutuyor olsaydı, imalat ile ilgili hammaddeleri 150, sonra seri üretim oldukça 710-720-730 nolu hesaplarla beraber 620 ve 151 hesaplarına aktarılacaktı.
Hammadde gibi alınabilecek malzemeleri İşletme Defterinin "alınan mal bedeli" Sütununa, diğer malzeme, işçilik giderleri ile maliyet giderlerini de defterin giderler sütununa kaydetmekten ve dönem sonlarında dönem sonu stoğunun tespiti ve bu nedenle satılan mamul maliyetinin giderlere intikali için yapılacak hariçten hesaplamalar yapmaktan başka yapacağınız bişey yok. Kayıtlarınızı bu şekilde yapın.

Zaten işletme defteri adı üzerinde yeterli bir muhasebe kaydı yapılabilecek defter değildir.
 
Ynt: Mobilya imalatı muhasebe kayıtları ??

benim sıkıntımda zaten böyle bir defterde imalatla ilgili hesapları yıllık mı yoksa aylık yada 3 aylık mı yapacağımla ilgili.yani ben mükelleften her ay mı yoksa yıl sonu mu stoklarıyla ilgili bilgi alacağım bu konuda.bir de geçici verginin durumu ne olacak ??? ???
 
Ynt: Mobilya imalatı muhasebe kayıtları ??

en azından geçici vergi dönemlerinde mamül ve hammade stoklarını tespit edip gelir gider durumunun buna göre çıkarılması gerekir.
 
Ynt: Mobilya imalatı muhasebe kayıtları ??

Bilanço usulüne göre defter tutan mobilyacının aldığı sunta,tutkal,cam,bant vs. 150 nolu hs.mı yoksa 151 mi karar veremedim.Bunlarla ilgili 740 nolu hesapta nasıl alt hesap açmalıyım?
 
Ynt: Mobilya imalatı muhasebe kayıtları ??

Hammadde ve yardımcı maddeleri 150 hesapta takip etmeniz gerekir. Sarf edildikçe maliyet hesaplarına intikal ettirirsiniz. Ayrıca imalat yapıldığına göre 740 hesabı değil, 710,720,730 hesapları kullanmanız gerekir diye düşünüyorum..
 
Ynt: Mobilya imalatı muhasebe kayıtları ??

Yani beni yukarıda yazdığım malzemeler 150 mi,151 mi? (Mükellef mobilya üretip satıyor.)
 
Ynt: Mobilya imalatı muhasebe kayıtları ??

150 nolu hesapta takip etmeniz gerekir. Ancak tutkal bant gibi malzemeler direkt değil endirek malzemedir. Daha doğrusu yardımcı malzemedir. Sarf ettikçe bunları 730 nolu hesaba yansıtmalısınız.

150 nolu hesap altında;
-ilk madde ve malzeme, sarf edildikçe --------> 710 nolu hesaba aktarırsınız
--sunta

yine 150 nolu hesabın altında;
- endirek malzeme ( yardımcı malzeme)
-- tutkal
-- bant sarf edildikçe ---------> 730 nolu hesaba aktarırsınız
-- cam
 
Ynt: Mobilya imalatı muhasebe kayıtları ??

Aslında buradaki problem bizim üretimin içinde olmayışımız. Biz genel muhasebe kısmındayız. Malın alış ve satış faturaları bize geliyor. Alışları faturalardan görüyoruz, fakat ne zaman üretime gitti, ya da malın son durumuyşa ilgili bilgi sahibi değiliz. Bunu sizler nasıl yapıyorsunuz?
 
Ynt: Mobilya imalatı muhasebe kayıtları ??

Öncelikle üretimi iyice öğreneceksiniz. Ham madde , yarı mamul, yardımcı maddeler nelerdir bileceksiniz. daha sonra işlemim aşamalarını öğreneceksiniz. Daha sonra da maliyet sistemi oluşturacaksınız.
 
arkadaşlar mobilya üretiminde çalışan işçilerin ücretlerinin hangi hesap koduna işlenmesi lazım.
 
Üst