Motorlu Taşıtlar Vergisi Ödemesi

Üyelik
15 Haz 2012
Mesajlar
33
Konum
mersin
Sayın Üstadlarım Bilmediğim iki konu hakkında tecrübelerinize ve yardımlarınıza ihtiyacım var şimdiden teşekür ederim.

Firmaya kayıtlı Ruhsat bilgilerinde Münübüs geçen ve kullanım amacu Yolcu Nakli Hususi kayıtlı bir aracın 2012 yılına ait 1.ve 2. dönem Motorlu Taşıtlar Vergisi cezalı bir şeklide ödenmiştir. Bu işlemi muhasebe kaydının nasıl yapılacağı konusunda bilgilrtinize ihtiyacım var.
MTV yi Kanunen kabul edilemeyen giderleremi atmamız gerekir.yada hiç bir işlemmi yapılmayacak yani kasadan çıkışı hangisi hesapta takip edilecek


Diğer bir konu ise İş yerinin Faturasız olarak Makbuz karşılığı site yönetimine ödemiş olduğu aidatın kasa kaydının hangi hesapta takip edileeği ve KDV indiriminden yararlanabilecekmiyiz
Saygılarımla
 
Selamlar
Firmanın esas faaliyet alanını bilmemekle beraber,ruhsatta Minibüs ve yolcu nakli belirtildiğine göre bu araç ticari mahiyettedir.Dolayısıyla mtv direk giderdir.Sadece ödenen ceza kkeg ye atılır.
Ben kkeg'leri nazım hesaplarda takip ederim.Önce ödenen tutarın tamamını vergi-resim-harçlar hesabına alır,ceza kısmına ise nazım hesap kaydı yaparım.Örneğin 1000 liralık makbuzun 900 lirası vergi 100 lirası ceza ise

760 1000,00 (kendi gider kaleminiz hangisi ise)
100 1.000,00 (hangi hesaptan ödeme yapmışsanız)
-------------//-----------
900/950 100,00
901/951 100,00
---------//----------------

2.sorunuzda ise,
Zaten site aidatları genelde makbuz karşılığı tahsil edilir. Fakat site aidatı dediğinize göre şöyle anlıyorum.bu kişi taşımacılık faaliyeti yapmakta ve ikamet adresini işyeri olarak göstermektedir.Bu durumda site aidatı ticari faaliyetin devamlılığı açısından tartışılır.Kesin kanaatim olmasa da gidere atılabileceğini düşünüyorum.Bu makbuzlarda kdv olmaz ve gider kalemleri altında "kira ve aidat giderleri" başlığında kaydedilebilir.

Saygılar

Not: Bu arada defter türünü belirtmediniz.Verdiğim örnek bilanço defterleri içindir.2.sınıf defterde kayıt nizamı daha farklıdır.
 
Sayın hocam faaliyetin konusunu yazmadığım için özür dilerim firmanın faaliyet konusu elektronik eşya toptan satışı herhangi bir taşımacılık söz konusu değil ama araş personellerin kendi bünyesinde servisini ve kendi işlerininde kullanılmaktadır. Diğer gider makbuzu ise irtibat bürusu yada şube anlamında faalliyet österen bir yerin aidatıdır.
Saygılarımla
 
Tşk.ederim şu an biraz daha anlaşılır oldu. Söylediğim gibi,defterin bilanço olduğunu düşünürsek bahsettiğim kayıtlar uygundur. Aidat konusunda ise ortada kiralanan ticarethane olduğundan bu aidat makbuzu kdv olmaksızın 7'li gider hesabı altında "ortak giderlere katılım payı" alt başlığında giderleştirilebilir. Saygılar
 
MTV ile ilgili bir yanlış anlaşılma var gördüğüm kadarıyla. MTV'de gider kaydedilememe hali MTVK md.14'ten kaynaklanmaktadır. O halde MTVK md.14 bir bakalım.

" Bu Kanuna bağlı (I) (5897 sayılı kanunun 2 inci maddesiyle kaldırılan ibare.Yürürlük;30.06.2009)(*) ve (IV) sayılı tarifelerde yer alan taşıtlardan (Ticari maksatla kullanılan uçak ve helikopterler ile taşıt kiralama faaliyeti ile uğraşan işletmelerin bu amaçla kiraya verdikleri taşıtlar hariç) alınan vergi ve cezalar ile gecikme zamları gelir ve kurumlar vergilerinin matrahlarının tespitinde gider olarak kabul edilmez."

Madde metnini incelediğimizde 2 unsur görüyoruz.

1-I ve IV sayılı listelerde yer alan motorlu taşıtlara ait MTV ancak ve ancak ticari maksatla kullanılan uçak ve helikopterler ile taşıt kiralama faaliyeti ile uğraşan işletmelerin bu amaçla kiraya verdikleri taşıtlar olması durumunda gider olarak dikkate alınabilir. Dikkat edilmesi gereken bir kapsam esas faaliyet konusunun kısmen veya tamamen taşıtların işletmesi olarak belirlenmemiş olması, kapsam sadece taşıt kiralama faaliyetini kapsıyor. Örneğin 20 adet aracı olan bir taksi işletmesine ait binek otomobiller işletmenin esas faaliyet konusunda kullanılmak ile birlikte kiraya verilmediği için MTV'leri KKEG olmak zorundadır.

2-II ve III sayılı listelerdeki taşıtlar ait MTV ise GVK md.40/6'ya ve MTVK md.14'e göre hiç bir şarta bağlı olmaksızın gider yazılabilecektir.

MTV md.6'ya göre minibüsler II sayılı listeye tabi olduğu için her koşulda bunlara ilişkin MTV gider yazılabilir. Bu minibüs ister yolcu, ister personel taşımak için kullanılsın, isterse de patronun kullandığı VIP tipi bir minibüs olsun. Her durumda MTV II sayılı listeye göre alınacağından ödenen vergi gider yazılabilecektir.

Burada meslektaşlarımın kafasını karıştıran husus MTV md.14 ile KVDK md.30/b ve VUK md.320'nin farklı mantıklarla yazılmış olması ve farklı iki durumun bir birine karıştırılmasıdır.

Umarım aradaki ince farkı yeterince açık anlatabilmişimdir.
 
Sayın hocam faaliyetin konusunu yazmadığım için özür dilerim firmanın faaliyet konusu elektronik eşya toptan satışı herhangi bir taşımacılık söz konusu değil ama araş personellerin kendi bünyesinde servisini
Saygılarımla

Bu durumda izin alınmadan personel taşımacılığı yapmanızda suç teşkil eder trafik kontrolünde yolcu taşımacılığı belgeniz olmadığı için cezalı duruma düşebilirsiniz hatta aracınız bağlanabilir.

İyi günler.
 
Üst