Motosiklet İthalat Ve Satışı

tancam

Üyeliği Durduruldu
Üyeliği Durduruldu
Üyelik
23 Ara 2016
Mesajlar
332
Konum
istanbul
Mükellef Çin den 112 adet motosiklet getirmiş gümrük dekontunda ötv var. 1-ötv de normal ithalat maliyeetine mi atılacak? 2-motorsiklet satılırken fatura keserken ötv oalcak mı? 3-ötv beyannamesi olacak mı olacaksa kim ödeyecek? 4- tanesi 6.000 ft satış olan motosikletin faturası ne şekilde kesilecek ? Teşekkürler
 
Son düzenleme:
SAYIN tancam;

SORU :Mükellef Çin den 112 adet motosiklet getirmiş gümrük dekontunda ötv var. Ötv de normal ithalat maliyetine mi atılacak?

CEVAP: Evet. İthalatın maliyetine veya Gidere

Soru : Motorsiklet satılırken fatura keserken ötv olcak mı?

CEVAP: Evet düzenlenen faturalarda ötv olacak

SORU :Ötv beyannamesi olacak mı olacaksa kim ödeyecek?

CEVAP : Olacak. Beyannameyi sen vereceksin. Motosikleti alan ödeyecek

SORU : tanesi 6.000 ft satış olan motosikletin faturası ne şekilde kesilecek ?

CEVAP : bunu örnekli anlatayım daha iyi aklında kalır.

100 TL+%18 KDV ile sattığımız bir malı;

100,00.-TL
%20 ÖTV : 20,00.-TL
__________________
KDV MATRAHI 120,00.-TL
%18 KDV 21,60.-TL
__________________
GENEL TOPLAM 141,60.-TL


Önemli Not : Sevgili tancam yukarıdaki ÖTV oranı sadece kolay hesaplama açısındandır. Çünkü motosikletlerde ötv oranları değişmektedir.
 
Çok teşekkür ederim.Peki şu şekil bir örnek verelim;

120- 141,60

600- 100
360- 20
191- 21,60

peki bizim ithalat yapan firma gümrük beyannamesinde ödemiş zaten 6.000 tl:şimdi 360 olmadan kesemez mi bu faturayı hem nihayi tüketiciye yansıtacak hem de ondan tahsil ettiği bedeli her ay ötv beyannamesi ile devlete yatıracak öyle mi
 
merhaba,
1- Maliyet bedeline eklenmesi gereken giderler;
VUK270;1. Makina ve tesisatta gümrük vergileri, nakliye ve montaj giderleri;

2-Ötv açısından; Bu araçları kendi adınıza tescil ettirdiniz mi? Bayilik durumunuz nedir? Gümrükde hangi ötv'yi ödediniz.
 
Sayın tancam,

Sizin Gümrükte ödediğiniz ÖTV maliyet değil indirime tabi ÖTV olacak, zaten ÖTV beyannamesi vermek sürekli yükümlülüğünüz olacak. ( Ticari anlamda ithal edildiğini düşünüyorum tabi )
 
işin seyri biraz değişti işveren diyor ki ben motorsiklet getirmedim ruhsatta çıkartmadım bunlar elektirikli ama motorsiklet sınıfına girmiyor sadece gümrükde vergileri ve ötv yi ödedik motor diye geçiyor adı scoter ve çıkışını da normal scoter diye yapacağız diyor peki ötv bu durumumda maliyet olarak kalacak başka da bir şey yapmayacağız sanırım öyle mi?
 
işin seyri biraz değişti işveren diyor ki ben motorsiklet getirmedim ruhsatta çıkartmadım bunlar elektirikli ama motorsiklet sınıfına girmiyor sadece gümrükde vergileri ve ötv yi ödedik motor diye geçiyor adı scoter ve çıkışını da normal scoter diye yapacağız diyor peki ötv bu durumumda maliyet olarak kalacak başka da bir şey yapmayacağız sanırım öyle mi?

Gümrükten çekerken kullandığınız GTİP konuyu bağlar, nasıl çektiniz ise ki bunların Sanayi Bakanlığı, Garanti Belgesi, gibi diğer prosedürlerini de yerine getirmiş olmanız gerekir, siz öyle istiyorsunuz diye nevi değiştirmez. Bunların satışında plaka da çıkacaktır muhtemelen o zaman da Gümrük Beyannamesindeki GTİP kodu esas olacaktır. Bunları düzgün bir şekilde inceleyin. Satacağınız insanlar da yanmasın.
 
aslında gtip numarasına göre daha önceden yağ ithalatı ve ötv li satışını yapıp her aya 2 sefer beyanname yatırıyorduk başka firma da daha sonra da gümrükden teminatın çözümünü stok hareketlerini giriş çıkışları rapor ediyorduk oysa bu işveren çok farklı ben her şeyi biliyorum havasında kendi kafasına göre bir şeyler yapıyor ne yapmaya çalıştığını da anlayamıyorz ama sonra bir sıkıntı olunca muhasebeye geliyorlar şimdi kafalarında kim bilir neler var anlatmıyorlar ki hiç bir şey çin den elektirkli motorsiklet alıyorlar bize söylemiyorlar bile, şeffaf olsalar çözeceğiz sorunu ama sorunun bile ne olduğu net değil maalesef sonradan görme kibirli işverenler oldukca biz muhasebecilerin sorunu hiç bitmez neyse bekleyelim görelim hepinize verdiğiniz bilgilerden dolayı çok çok teşekkür ederim sağolun
 

Benzer konular

Üst