Müdür Yetkisinin Bitimi Hk.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ilgili
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
I

ilgili

Ziyaretçi
2 ortaklı bir ltd şirkette bir ortağa belirli bir süre için verilmiş olan müdürlük süre bitiminde yenilenmez ise ortaklar otomatik olarak (süre dolmasından dolayı)müdür olabilirler mi...herhangi bir karar almaya gerek var mıdır...
saygılarımla

Ynt: Müdür yetkisinin bitimi hk.

Ortaklık ayrıdır, temsil yetkisi ayrıdır.
Eski müdürün süresini uzatacak bir karar almalısınız, yada yeni bir müdür atamalısınız.

örneğin bir ltd kuruldu ve müdür seçilmedi..o zaman ortaklar doğal olarak müdür olabiliyorlar mı....ortaklıktan dolayı temsil yetkisi de doğuyor mu?müdür illa ki yetki verilerek mi olur?

Selamlar.
Temsil yetkisiz şirket olmaz.Kuruluşta müdür seçilmediyse (yanlış hatırlamıyorsam) 1 ay içinde müdür seçimi yapmalısınız.Yapılmadığında otomatik olarak ortaklar müdür olmaz.Ticaret odası müdürü seçin öyle gelin der. Ama ne böyle bir işlem yaptım ne de karşılaştım.Yani tahmin ediyorum böyledir.Ticaret kanunundaki hüküme göre "şirketi müdürler temsil eder" Zaten müdür veya temsle yetkili biri olmazsa imza sirküleride olmaz,ve doğal olarak hiçbir kurumda iş yapamazsınız.Ortaklıktan dolayı temsil yetkisi doğmaz.Yani siz müdür seçmediniz biz de tüm ortakları müdür yaptık diyemezler.Müdür yetki verilerek seçilir.Aksi halde kimse müdür seçimi yapmaz,kurum herkesi re'sen müdür yapma yoluna giderdi.Böyle bir şeyle hiç karşılaşmadım.
Saygılar.

Sicil memurluğu müdür seçilmemiş ise, tescil etmez.

ŞİRKETİN İDARESİ
MADDE : 8 - Şirketin işleri ve muameleleri ortaklar kurulu tarafından seçilecek bir veya birkaç müdür tarafından yürütülür.
İlk ........... yıl için .................. şirket müdürü seçilmiştir. (Dışardan seçilirse uyruğu ve ikamet adresi de yazılır)
TEMSİL
MADDE : 9 - Şirketi müdürler temsil ve ilzam ederler. Şirketi temsil ve ilzam edecek imzalar ortaklar kurulu tarafından tesbit, tescil ve ilan ettirilir. İlk ...... yıl için müdür seçilen ................ ahzu kabz yetkisiyle münferit imzası ile temsil ve ilzama yetkili kılınmıştır.

LTD lerde müdür tayini zorunlu değildir. Eğer müdür atanmamış ise şirket ortakları müştereken ve müteselsilen sorumludur.

Üstad yukarıda verdiğim 8.ve 9.Maddeleri ana sözleşmeyi koymazsak, sicil ana sözleşmeyi tescil edermi.?

nguroy ' Alıntı:
LTD lerde müdür tayini zorunlu değildir. Eğer müdür atanmamış ise şirket ortakları müştereken ve müteselsilen sorumludur.
sn güroy üstadın bir yerde buna benzer notunu okuduğumdan dolayı bir daha bu başlığı açma ihtiyacı duydum....
sorumu bir daha daha geniş bir şekilde sormak istiyorum

soru 1 ) 2 ortaklı bir ltd kuruldu,ortaklar müdür seçimi yapmadı bunun sonucu olarak ortaklar hem ortak hem de müdür olurlar mı...

soru2)2 ortaklı bir ltd de müdür yetkisinin tarihi biter ve yenilenmez ise,ortaklar otomatik olarak müdür olurlar mı?

saygılarımla

Limted şirkette asıl sorumlu ve ilzam yetkisi ortaklardır. Ancak birden çok ortağın bir arada karar alarak imza etmesi ve yönetmesi pratik olmayacağı için müdür tayini pratik olarak gerekmektedir. (AŞ lerde yönetim kurulu)
Ancak diyelim ki 2 ortaklı bir limited kurdunuz ve müdür tayin etmediniz iki ortak da müdür yetkisine sahip olurlar.
Bu nedenle her iki sorunuzun da cevabı evettir.

Müdürlük "imza yetkisi" demektir, temsil yetkisi demektir.

Herhangi bir banka'da ya da kamu dairelerinde, noterde, başka bir çok yerde bu yetkinin kullanılabilmesi için "imza sirküsü/yetki belgesi" istenmektedir.

Bu temsil yetkisi ilgili kurum/kuruluşlarca kabul edilmez. Mutlaka bu belge aranır,
dolayıysıyla bu belge olmadan ortağın temsil yetkisi bulunmamaktadır.

Müdür olmazsa tüm ortaklar yetkildiri. teorik olarak. Tabi pratikte uygulama zor.

Üstad dediklerinize hayır demiyorum, tabiki sorumluluk herşey sonuçta ortaklara ait.Müdürün de ortaklardan biri olması, diğer ortağın sorumluluklarını ortadan kaldırmadığı gibi, dışardan atanacak bir müdür de iki ortağın sorumluluğunu kaldırmaz.Sonuçta sicilin müdür ataması olmamış bir ana sözleşmeyi kabul edeceğini sanmam.(O riskede girmedim hiç)
Noterin bile ana sözleşmedeki yada sicil tasdiknamesindeki yetkili kişileri görmeden imza sirküsü hazırlayacağını da sanmam.
Sonuçta bir imza yetkilisi/Müdür atanmalıdır kanımca...
Kolay gelsin.

Tabi doğrusu da odur.
Ben tekrar bir inceleyip detay yazarım. Şu anda net hatırlamıyorum.

Limited şirketlerde ortaklar aksi kararlaştırılmadıkça hep birlikte müdür olarak şirketi idare temsil ve ilzama yetkiliridrler.Şirketin idari durumu ve iş hacmi nedeiyle bütün ortakalrın yönetime katılması mümkün olmayabilir. Bu durumlard müdür tayini zorunludur.

Genel Olarak Limited Şirket Müdürünün Görevden Alınması

TTK?nun 540. maddesine göre, gerek ortaklar arasından gerekse dışarıdan seçilecek müdür, şirket ana sözleşmesiyle atanabileceği gibi, ortaklar kurulu kararıyla da göreve getirilebilir. Dışarıdan 3. kişiler arasından seçilen limited şirket müdürlerinin azli konusunda her hangi bir özellik söz konusu değildir. Bunlar ister ana sözleşme ile isterse daha sonra ortaklar kararı ile atanmış olsunlar, esas sermayenin en az yarısından fazlasını temsil eden ortakların kararı ile görevden alınabilirler.

Şirketin kuruluşundan sonra ortaklar kurulu kararı ile göreve getirilen şirket ortağı olan müdürün azledilmesinde de her hangi bir özellik söz konusu değildir. Konuya ilişkin 543.maddenin birinci fıkrası, bu konuda Kanunun kolektif şirketlere ilişkin 161 ve 162. maddelerinin, uygulanacağı hükme bağlanmıştır. Kanunu?nun 161. maddesi, ortaklar kurulu kararıyla göreve getirilen müdürün, ortakların çoğunluğunun kararıyla görevden alınabileceği hükmünü içermekte olduğundan, bunlar da tıpkı dışarıdan atanmış müdürler gibi, esas sermayenin en az yarısından fazlasını temsil eden ortakların kararı ile görevden alınabilirler.

Ana Sözleşme İle Atanan Ortak Sıfatına Sahip Müdürün Görevden Alınması

T.T.Kanunun 161. maddesine göre idare işlerinin sözleşme ile bir ortağa verilmesi durumunda onun idare yetkisi ve görevi diğer ortaklar tarafından sınırlandırılamayacağı gibi, görevden de alınamaz. Ancak haklı sebeplerin varlığı halinde, ortaklardan birinin talebi üzerine mahkeme kararı ile ortağın yönetim yetkisi sınırlandırılabilir veya kaldırılabilir.

Görüldüğü gibi, diğer ortakların sermaye payları ne denli büyük olursa olsun ana sözleşme ile atanan ortak sıfatına sahip kişinin müdürlük sıfatına son verilmesi mümkün olmayacaktır. Yasaya göre, bu durumda diğer ortakların yapabilecekleri tek şey, mahkemeye başvurarak müdürün azlini istemektir. Ayrıca, mahkemeden bu yönde bir karar alınabilmesi için diğer ortakların müdür hakkında 161. maddede gösterilen şekilde basiretsizlik, ağır ihmal ya da idarede iktidarsızlık gibi haklı bir sebebin varlığını kanıtlamaları gerekir.

Örneğin, A, B ve C, bir limited şirketin sırasıyla %50, %49 ve %1 oranında paylarına sahiptirler. A ve B işlerinin yoğunluğu nedeniyle şirket müdürlüğü görevini %1 paya sahip olan C? ye ana sözleşme ile bırakmışlardır. Bu durumda, ellerinde %99 pay bulunduran A ve B, C? yi kendi isteği olmaksızın hiçbir şekilde görevden alamazlar. Yapabilecekleri tek şey, C? nin azledilmesi için mahkemeye başvurup, haklı sebeplerin varlığını kanıtlamaktır.

c) Limited Şirket Müdürlerinin Görev Sürelerinin Dolması

Limited şirketlere ilişkin Yasa hükümleri incelendiğinde durumun kısmen anonim şirketle benzediği kısmen de ondan ayrıldığı görülmektedir. Görev süresi sona eren müdürler tıpkı anonim şirketlerdeki yönetim kurulları gibi artık şirketi yönetme ve temsil etme yetkilerini kaybederler.

Kanun, limited şirketler açısından, organ eksikliğine dayalı bir fesih nedeni öngörmüş değildir. Limited şirketlerde görev süresi sona eren müdürün yerine yeni seçim yapılmaması halinde, bütün ortaklar şirket yönetim ve temsil etme yetkisine ve görevini üstlenirler.

Merhaba,

Sayın arkadaşlarım 3 ortaklı bir limited şirketin bir ortağı müdür. Müdür imza yetkisi 04.03.2013 te dolmuş.
Şuanda bir işlem yapamıyor.
Genel kurul kararı aldığımızda; kararda müdürlük görevi 04.03.2013 de bitmiş olan ortak-A nın, müdürlük görevinin uzatılmasına şeklinde ibare yazarsak; bugünde 12.04.2013 olduğu için, kararda alacağımız bu tarih sıkıntı yaratır mı?

Selamlar
Alacağınız kararda karar tarihi hariç diğer tarihleri belirtmeyiniz.
"Şirket ortağı .............. 'ın müdürlük süresi dolmuştur.yeniden ...............'ın şirket müdürü seçilmesine......" şeklinde bir karar alabilirsiniz.Ayrıca bu yapılan,müdürlük görevini uzatmak değil,yeniden müdür seçmektir.
Saygılar