Ynt: Muhasebe Bürosu Açmak
Arkadaşlar ben de 8 yıl kadar bir holdingte çalıştım. Muhasebe departmanında 20 kişi çalışıyorduk. Ve arkadaşların söylediği gibi işlem hacmi çok geniş olduğundan bölümlendirme yapılıyor ve kasaları bir personel, bankaları bir personel, mahsupları bir diğeri, ödemeleri bir başkası gibi bölümlendirmeler yapılıyor. Kendi adıma konuşmak gerekirse bu 8 yılda maliyet muh. grubunda da çalıştım, genel muh grubunda da, ve diğerlerinde de. Bana çok şeyler kattığınına inanıyorum bu şirketin. Birçok firmanın aksine herşey resmiydi ve örneğin ayrıntılı bir maliyet muh. uygulanıyordu. Ayrıca aylık bilanço gelir tablosu çıkarılıyor, grup şirketleriyle çeşitli konsolide raporlar tablolar hazırlanıyor vss. bunun gibi ayrıntılı birçok işlemler yapılıyordu. Dolayısıyla, bürolarda veya daha küçük şirketlerde, eskiden yılda 1 şimdi 3 ayda bir yapılan, kapanışlar, değerlemeler, amortismanlar vs birçok işlemleri aylık olarak yapıyorduk. Bu benim için bir şanstı. Ortamımız da çok güzel olduğu için, müdürlerimiz ve iş arkadaşlarımız oldukça yardımseverdi ve herkes birbirinden birşeyler öğrenebiliyordu. Benim için iyi bir okuldu diyebilirim. Fakat bunun yanında personel bölümü tamamen bizden ayrıydı. On onbeş kişilik bir personel de orada vardı. Ve biz ücret tahhakuku kaydını yapıyorduk evet ama, bir personel işe nasıl alınır ssk girişleri çıkışları, iş kazaları, bildirgeler vs. bu konularda hiçbir bilgimiz yoktu. Bu işyerim büyük bir şirket olmasına rağmen şube olarak geçtiği için staj yapamayacağımdan dolayı, istemeyerek de olsa ayrılmak zorunda kaldım. Şu an 2 yıldır kobi niteliğinde daha küçük bir şirkette çalışıyorum. Ve küçük olduğu için herşeyiyle ben ilgileniyorum. Personel takibi, buna ilişkin bildirgeler, maaşlar, muhasebeye ilişkin tüm beyanlar bildirgeler, finans, ödemeler, stoklar vs. ayrıca küçük şirketlerde olabilecek gerekli gereksiz

ne iş varsa burada ilgileniyorum. Fakat eski işyerimden çıkarken hayatımda hiç kdv vermemiştim, muhtasar doldurmamıştım. Burada hepsini yapıyorum ve kendime daha güvenim geldi açıkçası. Daha önce yapmadığımız işler ilk etapta acaba yapabilir miyiz diye düşündürtebiliyor bizi. Fakat insanın kendine güveni olmalı bence. Ve herşeyi heran bilmemiz çok mümkün değil. Önemli olan araştırabilme yeteneğimiz olsun. Bilgiye ulaşmak çok zor değil günümüzde artık. Ayrıca ben şahsen hiç kimseye sormaktan çekinmem. Büyüklerime, ya da o işi benden iyi bildiğine inandığım küçüklerime, ilgili kurumlara her durumda çekinmeden sorabilirim. Ayrıca internet sağolsun

Elimizin altında kaynak çok fazla. Yeter ki kullanmayı bilelim. Demek istediğim şu, bence şirket veya büro holding gibi karşılaştırmalar yapmak çok doğru değil. Hepsinin bize kazandırdığı tecrübeler farklı ve güzel bence. Şimdi ise bir muhasebe bürosunda uzun süre çalışmamış olan ben, hayatımda hiç şirket kurmadım, acaba kurabilir miyim

diyorum mesela. Bildiklerimiz kitaplardan bu konuda. Sözleşme hazırlanır, notere onaylatılır vss. Ama eminim ki yapabiliriz. Büronun da farklı tecrübeler getirdiği bir gerçek. Şimdiye dek şirketlerde çalıştım söylediğim gibi. Ve Mart-2009 sınavında 7 de 7 yaparak smmm oldum çok şükür. Ve büro konusunda net bir fikrim yok şu an. Bakalım zaman neler gösterecek bizlere. Herkese başarılar diliyorum. Sevgiler...