Muhtasar Beyannamede Değişiklik 2013/02

aturkan

Katkı Sunan Üye
Üyelik
25 Haz 2009
Mesajlar
154
Konum
ankara
Merhaba,
E-Beyan sayfasında "01.02.2013 MUHTASAR BEYANNAME Değişikliği

Muhtasar beyanname yeniden dizayn edilmiş olup, muhtasar beyanname verecek mükelleflerin ebyn programını yeniden indirerek kurmaları gerekmektedir. Muhtasar beyannamede bulunan Adres No alanına Sadece 041 ve 042 ödeme türü kodlarında Ulusal Veri Tabanındaki adres kodu yazılacaktır (Adres kodu
https://adres.nvi.gov.tr/Pages/Bildirim/Dogrulama/YerlesimYeriDogrulama.aspx. Sayfasından adrese ilişkin 10 rakamlı numara yazılacaktır.) Ocak, Şubat, Mart dönemi beyannameler için meslek mensuplarının iş yoğunluğu göz önüne alınarak boş geçmeleri mümkündür. Ancak daha sonraki dönemlerde adres kodu alanının doldurulması zorunludur.

ÖNEMLİ NOT : Adres No alanına Sadece 041 ve 042 ödeme türü kodlarında Ulusal Veri Tabanındaki adres kodu yazılacaktır (İŞYERİNİN ADRES KODU YAZILACAKTIR. İŞYERİ SAHİBİNİN DEĞİL)"

açıklaması var. Bu bilgi nereye yazılacak.

 
Beyanna programınızı güncellerseniz, arka sayfasındaki son sütuna eklemişler.Oraya yazılacak.
 
Muhtasar beyannamede Vergi Bildirimi Bölümünde, asgari ücretli, diğer ücretli sayılarını yazdığımız bölümün altına "Gelir Vergisinde İstisna ve Teşvik Kapsamında ki Ücretli" diye yeni bir bölüm açılmış. Burayı neye göre dolduracağız yada dolduracakmıyız? Bilginiz varmı?

Teşvikten kastı ne anlamadım. 5510 veya 6111 teşviğinden yararlanan işçi sayısı mı yazılacak acaba?
 
kıdem tazminatı ödememiz vardı. muhtasarda 013 ü seçtim. tabi gelir vergisi sütünuna sıfır yazdım. kaydet tuşunda "Gelir Vergisinden istisna ve teşvik kapsamındaki ücretli" kısmını doldurmam gerektiğini belirten bir uyarı çıktı. anladığım kadarıyla bu satıra bu ödemeler gibi, Gelir vergisi istisna ve teşvik kapsamında bildirimde bulunduğumuz kişi sayısınıda bu bölümde bildireceğiz. Bir kişi tazminat almıştı, o kısma 1 yazdım, gönderdim. yoksa bir tazminat ödemeniz, ya da yararlandığınız Gelir Vergisi istisnası yoksa boş geçecek. 5510 veya 6111 bildiğim kadarıyla sigorta primi teşviği olduğu için bu teşviklerde dikkate alınmayacak.
 
bu muhtasar beyannamenin "ekler" kısmında beyan edilen, istisnalar ile teşviklere ilişkin bir bildiriminiz varsa, o bölüm doldurulacak
 
Muhtasar beyannamesinin arka sayfasındaki ekler sayfasındaki Teşvikten yararlanan işçiniz yok ise, "0" yazarak kaydedebilirsiniz muhtasar beyannamesini.
 
Son düzenleme:
Kıdem tazminatından gelir vergisi kesilir mi ki? Yada isteğe göre kesilir veya kesilmez mi?
 
kıdem tazminatından sadece damga vergisi kesintisi olur ihbar tazminatında hem gelir vergisi hem damga vergisi kesintisi olur
 
kıdem tazminatını eğer kesilen gv var ise doldurmalısınız.

Evet, kıdem tazminatından Rmuhasebe' nin de dediği gibi gv hesaplanmaz.Benim merak ettiğim istisnai bir durum mu vardır? Hesaplanabilen bir kıdem tazminatı türü mü var? Yada isteğe bağlı olarak hesaplanabilir mi?
Eğer böyle bir şey yok ise, bu durumda muhtasar beyannamesine niye kıdem tazminatı satırı açmışlar.?

Bence kıdem tazminatı muhtasara yazılır, gv hesaplansa da,(Hesaplanıyormu bilmiyorum!) hesaplanmasa da.
 
bildiğim kadarıyla kıdem tazminatı hesabına esas aylık, kıdem tazminatı tavan tutarını aşıyorsa, aştığı kısmından gelir vergisi hesaplanıyor.
 
Kıdem tazminatında tavanı aşan ödeme yapamazsınız. Elbette başka isimler altında istediğiniz kadar ödemey yapar ve vergilersiniz. Ona birşey denmez. Ancak o yaptığınız ödemenin adı KIDEM tazminatı olmaz.
 
İnternetten araştırdığıma göre Basın İş Kanunu' na tabi çalışanlar için öyle bir şey varmış sanırım.24 aylığa kadardan fazlası gv' ne tabidir şeklinde bir ibare var.Ondan dolayı gv tabi ve gv tabi değildir diye ayrım yapılıyor olabilir.Ama bu bilginin olduğu mevzuatta uygulanıyor mu bilmiyorum!!!
 
O eski uygulama . Eskiden iş kanununda da vardı. Belirli bir haddin üstü vergilenirdi. Şimdi tavan var.
 
O eski uygulama . Eskiden iş kanununda da vardı. Belirli bir haddin üstü vergilenirdi. Şimdi tavan var.

Kıdem tazminatı gazetecinin çıplak brüt ücreti üzerinden hesaplanır. Basın İş Kanununda kıdem tazminatı için bir tavan öngörülmemiş; ancak gazetecinin 24 aylık ücretinden fazlaya tekabül eden kıdem tazminat miktarı gelir vergisine tabi tutulur.
 
Yeni güncellenen e-beyanname de; birden fazla paket onayına izin vermiyor. Hatta ikinci sayfa da (26.satır) bile.
 
Üst