Muhtasar Beyannameden Doğan

5520

Katkı Sunan Üye
Üyelik
2 Tem 2012
Mesajlar
330
Konum
ankara
Değerli forumdaşlarım,

Muhtasar beyanname üzerinden bir iade doğduğunda nasıl talep ediyorsunuz ve nasıl iade ediliyor? 429 seri no.lu VUK GT ekindeki iade talep dilekçeleri kullanılabiliyor mu?
Daha önce iade alan oldu mu?
Tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Muhtasar beyanname üzerinden nasıl bir iade doğuyor? Detaylı açar mısınız?
 
GYO lar ın kazançları 5520 sayılı KVK da istisna edilmiş, ancak bankadaki mevduatları için hesaplanan faiz üzerinden tevkifat ödüyorlar.

1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin “Fonların ve Yatırım Ortaklıklarının Gelirleri Üzerinden Ödenen Vergilerin Mahsubu” başlıklı 34.6 bölümünde; “Kurumlar Vergisi 1 seri no.lu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin “Fonların ve Yatırım Ortaklıklarının Gelirleri Üzerinden Ödenen Vergilerin Mahsubu” başlıklı 34.6 bölümünde; “Kurumlar Vergisi Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde sayılan fonların ve yatırım ortaklıklarının kazançları, kurumlar vergisinden istisna edilmiş bulunmaktadır.
Kanununun 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinde sayılan fonların ve yatırım ortaklıklarının kazançları, kurumlar vergisinden istisna edilmiş bulunmaktadır. Söz konusu fon ve yatırım ortaklıkları, aynı bentte yer alan kazançların elde edilmesi sırasında, Kurumlar Vergisi Kanununun 15 inci maddesi veya Gelir Vergisi Kanununun geçici 67 nci maddesi uyarınca, gelirleri üzerinden kesilen vergileri, öncelikle kurumlar vergisi beyannamesi üzerinden hesaplanan kurumlar vergisinden mahsup edeceklerdir. Fon ve ortaklıklar, bu mahsup işleminden sonra (kurumlar vergisi beyannamesinde matrah oluşmaması nedeniyle) mahsup edilemeyen kesinti tutarlarını, Kanunun 15 inci maddesinin üçüncü fıkrasına göre kurum bünyesinde yapacakları vergi kesintisinin beyan edildiği muhtasar beyanname üzerinden mahsup edebileceklerdir. Ancak, söz konusu vergi mahsubunun yapılabilmesi için kesilen vergilerin vergi kesintisi yapanlarca ilgili vergi dairesine ödenmiş olması şarttır.
Muhtasar beyanname üzerinden vergi mahsubunun yapılmasından sonra mahsup edilemeyen bir vergi tutarı kalması halinde söz konusu vergi kesintisi, mükellefin başvurusu üzerine 252 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde belirtilen esaslar çerçevesinde red ve iade edilecektir.”

açıklamalarına yer verilmiştir.

Bu şekilde muhtasar üzerinden iade almak söz konusu olabilmektedir. Benzer durum var mı bilmiyorum, karşılaşmadım.

Sizler muhtasar üzerinden iade doğuran bir işlem yaptınız mı? Malum iade taleplerinde standart iade talep dilekçelerini kullanmak gerekiyor. Muhtasar üzerinden doğan iadeyi nasıl aldınız.
 
GEKSİS ten yapmak mümkün olmadı. Zaten bu sebeple yapan oldu mu diye merak ettim.
 
vergi dairenizle görüşün geksis dışında olmaz birde ilave evraklar isteyebilirler
 

Benzer konular

Üst