Muhtasar Beyannamesinin 3 Aylıktan Aylığa Geçmesi.

merihs12

Katkı Sunan Üye
Üyelik
30 Ocak 2008
Mesajlar
810
Konum
kocaeli
Haziran ayında işçi sayısı 10'u aşmıştır. Nisan ve mayıs için 3aylık beyanname verdikten sonra aylık dilekçe ile müracat edip haziran için aylık muhtasar beyanı vereceğiz. doğrumudur? sizlerden teyit istiyorum...teşekkürler
 
Ynt: 3 aylıktan aylığa geçiş (muhtasar)

Hayır.
Nisan Mayıs ve Haziran dönemlerine ait üç aylık beyannameyi verdikten sonra temmuz (dahil) itibaren aylık olarak vereceksiniz.
 
Ynt: Muhtasar beyannamesinin 3 aylıktan aylığa geçmesi.

Bir firmamın işçi sayısı nisan ayında 10 u geçmişti bu ay muhtasarı üç aylık verdim.Dünde daireye temmuz ayından itibaren aylık muhtasar vereceğim diye dilekçe verdim.
 
Ynt: Muhtasar beyannamesinin 3 aylıktan aylığa geçmesi.

bu konuya ilişkin 08.08.1996 tarih ve B.07.4.DEF.0.34.11.GVK-98-4807 sayılı özelgede de şu ifade kullanılmıştır:

? ....Üç ayda bir beyanname verme imkanından yararlanıyor iken bu imkandan yararlanma hakkını yitiren işverenler ve vergi sorumluları, üç ayda bir beyanname verme hakkını kaybettikleri aydan itibaren (bu ay dahil), tevkifatın yapıldığı her ay için muhtasar beyanname vereceklerdir. Bu suretle verilecek beyannameye, üç ayda bir beyan dönemine tabi olan önceki aylara ilişkin vergi tevkifatları da dahil edilecektir. Bu nedenle, muhtasar beyannamenizi üç ayda bir verme hakkını Haziran ayından itibaren kaybettiğinizden aylık dönemler itibariyle muhtasar beyanname verilmesine Haziran ayından itibaren başlanması gerekmekte olup, Mayıs ayına ilişkin vergi tevkifatının da bu ayda verilecek beyannameye dahil edilmesi gerekmektedir."
 
Ynt: Muhtasar beyannamesinin 3 aylıktan aylığa geçmesi.

yani nisan mayıs ve haziran için tek bir aylık beyanname mi vereceğim????
 
Ynt: Muhtasar beyannamesinin 3 aylıktan aylığa geçmesi.

Vergi dairesine bunu anlatamazsın.Nisan ayı aylık verme süresini geçirdiğin andan itibaren o üç aylık beyannameyi vermek zorundasın artık.Dönem başlarından itibaren yapmak menfaatinize olur, yoksa niye üç aylık vermedin diye başınız ağrır.
 
Ynt: Muhtasar beyannamesinin 3 aylıktan aylığa geçmesi.

merihs12 ' Alıntı:
yani nisan mayıs ve haziran için tek bir aylık beyanname mi vereceğim????

Vergi dairesine haziran ayında işçi sayınızın 10 kişiyi aştığını ve haziran ayından itibaren aylık muhtasar beyanname vereceğinizi nisan ve mayıs ayına ait stopajlarıda bu beyannameye ekleyeceğinizi belirten bir dilekçe yazarak kayıt numarasını alıp dilekçeyi dosyada muhafaza edin.
 
Ynt: Muhtasar beyannamesinin 3 aylıktan aylığa geçmesi.

Arkadaşlar konuyu dahada zorlaştırmaya çalışıyorsunuz.Olay aslında çok basit fakat siz gittikçe karıştırıyorsunuz.Sayın Zİndan ile bu konuda hem fikiriz ve sanıyorum sadece ikimiz aynı düşüncedeyiz.Beyanname değişikliği hangi dönemde olursa olsun,o dönemin içinde iseniz beyanı o şekilde vereceksiniz..Dönemleri bölemezsiniz.örneğin hatta başka örneğe gerek yok.:) yukarıdaki yorumumda örneği verdim.Seçtiğiniz değişikilik,yeni dönem de veya takip eden ayda başlayacaktır. Ben yukarıda bahsettiğim dilekçeyi mayıs ayında vermiş olsaydım,sizce şöyle mi yapacaktım (veya vergi dairesince), nisan mayısı 3 aylık olarak temmuzda haziranı da aylık olarak temmuz da...Böyle şey olur mu?Yine nisan,mayıs ve haziran ayını 3 aylık olarak temmuzda verip,temmuz ayını ve sonrasını ağustostan itibaren aylık verecektim.Bunun yerine dilekçeyi temmuzda verip (3 aylık dönem bitmiş olduğu için) takip eden aydan itibaren aylığa geçmek hem sizin hem de vergi dairesinin işini kolaylaştıracaktır.Çünkü takibi kolay olur.Sayın Zindanın ".Dönem başlarından itibaren yapmak menfaatinize olur" yorumu da büyük ihtimalle bu sebepledir.
Bir de tam tersini düşünün muhtasarı aylık veriyorsunuz ve 3 aylığa çevirmek istiyorsunuz.Nisan ayında 15 işçiniz var mayısta sayı 5 e düşüyor ve muhtasarı 3 aylığa çevirmeye karar veriyorsunuz. haziran ayında da 3 aylığa çevirme dilekçesini daireye verdiniz.Şimdi beyannameler nasıl verilecek.
dilekçe haziranda verildiği için ve haziran ayıda 4-6 dönemine tekabül ettiği için bu aylar her halükarda aylık verilecek.Çünkü sizin 3 aylık döneminiz 7-9 dönemi ile başlayacak.
beyannameler;
nisan ayı mayısta aylık
mayıs ayı haziranda aylık
haziran ayı temmuzda aylık
temmuz,ağustos,eylül ayları ekimde 3 aylık...

Yani olay tamamen dönemler ile alakalı.Dönem bitmeden veya yeni dönem girmeden değişiklik yapılmaz..20 yıldır böyle veririm hiçbir sorunlada karşılaşmadım.

Saygılar.
 
Ynt: Muhtasar beyannamesinin 3 aylıktan aylığa geçmesi.

Merhaba,

benim bu konuyla ilgili tam tersi bir sorunum var. Yani 3 aylıktan aylığa geçiş değil; aylıktan üç aylığa geçiş hakkında.

Şöyleki, yeni yılda yeni bir şirket geldi bana. Ancak bunlar grup şirketi. Şİmdi bütün beyannamelerini inceledim her ikisininde. Aylık olarak muhtasar verilmiş hep.
Ünvanları atıyorum, daha iyi anlaşılması için.. Birisi Acaroğlu Dan.Hizm. Ltd.Şti 17 Kişi çalışıyor bunda. Aylık muhtasar veriliyor doğal olarak. Diğer şirkette işte ünvanı atıyorum Acaroğulları Turz. Nakl.Ltd.Şti. 5 kişi çalışıyor hatta bu sayı 3 e indi. Ancak bundada 5 kişi çalışırken aylık muhtasar verilmeye devam edilmiş. ( neden böyle yapılmış? bilemiyorum)

Şimdi bildiğim kadarıyla 10 kişiden az çalışanı olan işletmelerde muhtasar beyanname 3 aylık verilir. Şİmdi ben bu durum karşısında vergi dairesine bir dilekçe ile durumu izah etsem, geç mi kalmış olurum.
23.02.2011 tarihine kadar muhtasar süresi var. Ve Acaroğulları da devamlı ayık verilmiş, bunu düzeltmem lazım

Bir diğer aklıma gelen soru da grup şirketi olduklarından, yani Acar grup diye geçiyor, bu nedenle mi? muhtasar beyananme aylık verilmiş olabilir. Çözemedim bi türlü.
 
Ynt: Muhtasar beyannamesinin 3 aylıktan aylığa geçmesi.

Selamlar Sayın Narin_
Grup şirketi dahi olsa eğer vergi dairesine "muhtasarlar birleştirilerek verilecektir" şeklinde müracaat polmadıkça her firma için ayrı ayrı beyan vereceksiniz.Bu şirketler vergi idaresince ayrı birer tüzel kişilik kabul edilmiş ve beyanları ayrı ayrı kabul ediliyordur.Ayrıca aylık muhtasar için mükellef serbesttir.10 kişinin altında işçi çalıştıranlar 3 aylık verecek diye bir kural yoktur.1 kişi dahi çalışsa hatta hiç çalıştırmasa bile aylık muhtasar verilebilir.Firmanın prensibi veya giderlerin aylık bazda görünmesi veyahut 3 aylık olduğunda maliyetin toplu olarak fazla gelmesi,sebepler arasında olabilir.Yani anlıycağınız keyfiyetten aylık açılmış olabilir.

Bana göre yapmanız gereken şunlar olabilir;
Ocak ayı aylık muhtasar dönemi henüz geçmemiştir.23'üne kadar vaktiniz olduğundan eğer yapabiliyorsanız pazartesi vergi dairesine dilekçe ile giderek muhtasarı OCAK AYINDAN İTİBAREN 3 aylığa çevirme işlemini başlatabilirsiniz.Eğer ekrandan anında düzeltme yaparlarsa sorun yok.Nisan ayında ilk 3 aylığı beyan edebilirsiniz.Fakat düzeltmeyi atıyorum ayın 24 ünde yaparlarsa aylık beyan dönemi geçmiş olacağından ocak ayı hatta şubat ve mart aylarını da aylık vereceksiniz,7.ayda ise 4-6 dönemini 3 aylık vereceksiniz.Tahmin ediyorum ekrandan düzeltmesini hemen yaparlar.22'sinde bile OCAK AYINA AİT düzeltmeyi yapsalar yine işinize yarar.Sicil'i biraz sıkıştırmak gerekecektir.
Bu arada şunuda unutmayalım,illa yoklama tutulması lazım,yoklama olmadan çevirme yapamayız derlerse,işlem yetişmeyeceğinden ilk 3 aya ait beyanları aylık vermeniz gerekecektir.

Benim önerim bu şekilde olabilir.
Saygılar
 
Ynt: Muhtasar beyannamesinin 3 aylıktan aylığa geçmesi.

Öncelikle mükellefiniz ile konuşun sonra aylık yaparsınız. Sadece 10 kişi ve üzeri aylık olması zorunluluğunun haricinde stopaj ödemeleri yüklü olduğunda mükellef 3 aylık ağır geleceğini düşünerek aylık tahakkuk etmesi taraftarıda olabiliyor.
 
Ynt: Muhtasar beyannamesinin 3 aylıktan aylığa geçmesi.

sn.twolf,
aydınlatıcı bilgilerinizden ötürü, çok teşekkür ederim.

ayrıca sn.nisanlı
sizede çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.

iyi haftalar..
 
Şubat ayında işçi sayımız yediden onaltıya çıktı. Muhtasar beyannameyi ocak ve şubat için aylık mı vermem gerekecek.
 
Mart ayı 23 üne kadar; dilekçenizde Şubat ayında işçi sayınızın 16 ya çıktığını, en önemlisi ocak ayı beyanınızı da dahil edeceğinizi belirten dilekçeniz ile birlikte başvurunuzu yapmalısınız.
 
Şubat ayı aylık beyana ocak ayı dahil edilemez. Aylığa çevirme işlemi sonrası şubat ve sonrası aylık olarak beyan edilecektir. Nisan ayında bir dilekçe ile geçici olarak 3 aylık kodu açtırılıp ocak ayı "3 aylık" dönem işaretli olarak verilir. Ayrıca Nisan ayında mart beyanıda "aylık" işaretli olarak verilir.
 
SSK lı çalışan sayımız 10 kişi oldu... kimi yerde 10 ve daha üzeri yazıyor kimi yerde Çalıştırdıkları hizmet erbabı sayısı 10 ve daha az olmalıdır diyor...

10 ve üzeri ise artık aylık vermeliyiz 10 ve daha az olması gerekiyorsa 3 aylık için biz 10 kişiyiz 3 aylığa devam etmeliyiz.

ben mi yanlış yorumluyorum ?
:confused:
 
Evet. 3 aylığa devam ediyorsun. Ancak tek değişen konu;maaşları bankadan ödeme zorunluluğunuz mevcut.
 
Yanıt için çok teşekkür ediyorum. Maaş ödemeleri zaten bankadan yapılıyor o konuda sorunumuz yok ;) uyarı için sağolun....
 
Üst