Muhtasar Ve Vergi Numarası Birleşti. Sgk'ya Bildirge Kalktı Mı?

yken

Katkı Sunan Üye
Üyelik
21 Ara 2012
Mesajlar
403
Konum
istanbul
Bu konuda hakkında bir türlü bilgi bulamadım, açıkça da belirtilmiyor. İnsan kaynakları olarak SGK bildirgelerini hazırlıyoruz ve onaylanınca datayı muhasebeye veriyorduk.
Şimdi muhtasarla birleşince SGK'ya artık aylık bildirge vermeyecek miyiz? istirahat, eksik gün falan da bilgisini veriyorduk bunlar ne olacak?
Personel programından yine XML oluşturup muhasebeye bunu verip onlar mı bunu yükleyecekler?
 
Artık SGK'ya ayrıca aylık bildirge gönderilmeyecek. Çalışan bilgileri muhtasar ile birlikte vergi dairesine gönderilecek. SGK ve muhtasar için ayrı ayrı tahakkuk çıkacak. Geriye kalan işe giriş çıkışlar, rapor bildirimleri, eksik gün formları vs. yine sgkya verilmeye devam edecek. Sadece aylık bildirge gönderilmeyecek.
 
Pilot il Kırşehir'de 01/06/2017 tarihinde başladı, pilot başarılı oldu ve ertelenmez ise diğer iller 2018 de başlayacak.
 
Yalnız ücretlerin gizliliğinin ihlali söz konusu olacağı için Dünya gazetesinde güzel bir köşe yazısı var
 
Ücretlerin gizliliği mi? Maliyeden mi sgk dan mı gizlenecek? her iki kurumda istediği zaman df-belgeleri isteyip inceleme yapma yetkisine sahipken.
 
Üstad dünya gazetesinde ki Celal Özcan'a ait köşe yazısını aşağıya alıntılıyorum.

Yeni uygulama şirketlerin ücret gizliği politikasını olumsuz etkileyecek

Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi uygulaması yukarıda belirtilen olumlu özelliklerinin yanında ücret gizliliğinin büyük önem taşıdığı kurumsal şirketler açısından çalışma barışının bozulması gibi ciddi sorunlar yaratacaktır. Zira şuanda ayrı ayı düzenlenen ve ayrı ayı şifre ile ilgili kurumlara gönderilen Muhtasar Beyanname ve Aylık Prim ve Hizmet Belgesi, 2018/Ocak ayından itibaren Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi şeklinde tek belge olarak birleştirilecek ve tek şifre ile Maliye Bakanlığı sistemi üzerinden gönderilecektir.

İşverenler, Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi uygulaması ile çalışanlarını kişi bazında T.C kimlik no, adı-soyadı, prime esas kazancı, prim gün sayısı, gelir vergisi matrahı, vergiden muaf olup olup olmadığı, engellilik oranı, AGİ, kesilen gelir vergisi tutarı, meslek kodu bilgilerini içerecek şekilde bildireceklerdir. Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi'nin gönderilmesinde kullanılan şifre ile aynı zamanda KDV Beyannamesi, Kurumlar Vergisi Beyannamesi gibi vergi dairesine verilen diğer beyannameler de gönderilebilmektedir.

Mevcut uygulamada, çalışanların sosyal güvenlikle ilgili bilgileri (T.C kimlik no, adı-soyadı, prime esas kazanç, prim gün sayısı vd.) genel olarak şirketlerin personel bordro işlemlerini de yürüten insan kaynakları birimindeki bir ve birkaç personel tarafından SGK’ya bildirildiğinden, ücret gizliliğinin sağlanmasında herhangi bir sorun yaşanmamaktaydı.

Ancak, yeni uygulamada, aynı şifre ile hem çalışanların isim bazında prime asas kazanç, gelir vergisi matrahı, kesilen vergi gibi bütün bilgilerini ihtiva eden muhtasar ve prim hizmet beyannamesinin, hem de diğer vergi beyannamelerinin gönderilecek olması başta muhasebe ve mali işler çalışanları olmak üzere sisteme giriş izni olan herkes istediği kişinin ücretini görme imkanına sahip olacaktır.

Bu uygulama, 01.06.2017 tarihinden buyana pilot il olarak başlayan Kırşehir’de çok fazla kurumsal şirket olmaması nedeniyle kamuoyuna sorun olarak yansımamış ise de, uygulamanın tüm Türkiye genelinde 01.01.2018 tarihinde başladığında ücret gizliliği politikası uygulayan kurumsal şirketlerde ciddi sorunlara yol açacak ve çalışma barışı bozulacaktır.

Bu durum, aynı zamanda 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu açısından da sorunlara yol açabilecektir.

Zira anılan kanunda, kimliği belirli veya belirlenebilir gerçek kişiye ilişkin her türlü bilgi “kişisel veri” olarak tanımlanmış ve “veri sorumlularına” da kişisel verilere hukuka aykırı olarak erişilmesini önlemek, kişisel verilerin muhafazasını sağlamak, öğrenilen kişisel verilerin kanun hükümlerine aykırı olarak başkasına açıklamamak, işleme amacı dışında kullanmamak gibi veri güvenliğine yönelik yükümlülükler getirmiş, hukuki ve cezai yaptırımlar öngörmüştür.

Dolayısıyla, gerek ücret gizliliğinin esas olduğu işyerlerinde çalışma barışının bozulmaması, gerekse muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ile bildirilecek bilgilerin 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında kişisel veri niteliğinde olması hususları göz önünde bulundurularak, Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi uygulamasında ücret gizliliğinin sağlanmasına yönelik gerekli teknik düzenlemeleri (ayrı şifre oluşturulması, çalışan bazındaki detay bilgileri ancak yetkilendirilmiş belli kişi/kişilerce görebilmesi vb.) yapması uygun olacaktır.
 
Bordroyu,puantajı SGK primlerini yine zaten muhasebe departmanı hazırlayacak.Maaşları işveren ve muhasebe departmanından başka kimse görmüyor ki.Muhtasar ve primler birleşince bu sistem farklı mı olacak.Her isteyen girip sistemden maaşları göremeyecek ki.Ben bu yazıya açıkçası pek anlam veremedim.
 
Kurumsal firmalarda bordroyu muhasebe hazırlamaz. Hazırlayan personel muhasebe takımına dahil olsa da yapılan işi müdür dahil diğer takım üyeleri görmez. Şirketler, gizlilik politikası sonucu çoğu yerde payroll bordro hazırlayan firmalar ile çalışırlar. Bu yüzden bu birleşme büyük sorun teşkil ediyor.

Etrafımdaki örneklerden yola çıkarak, firmalar apar topar beyannameleri dışarıya vermek için çalışmalara başladılar diyebilirim. Bordroların muhasebe departmanı tarafından bilinmesindense beyanname doldurma yetkisini dışarı devretmeyi tercih ediyorlar.
 
Mesela biz bir kaç firmanın sadece bordrosunu yapıyoruz. Muhtasar da bize mi kaldı şimdi
 
Siz yine sadece bordroyu hazırlarsınız. Muhtasarı onlar gönderir sizin yaptığınız bordroya göre.
 
Üst