Mükellef Bulmanın Püf Noktaları Neler, Üstadlar brz Açıklarsa Sevinirim :))

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan father
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Mükellef Bulmanın Püf Noktaları Neler, Üstadlar brz Açıklarsa Sevinirim :))

,,bnm açtığım konu mükellef bulmaının püf noktalarında,daha adil,kimsenin hakkını yemeden nasıl mükellef bluruz konusunda,senin dediğin gibi de mükellef bulunur,;D ama ben senin yöntemini kullanamam bnm karakterime yakışmaz,yanlış anlama ,ben daha başka bir yol seçerdim

_________________________________________________

Sayın Uzmanın görüşlerinde katıldığım bir çok nokta mevcut. Olmasa bile böyle bir hitap şekli yakışıksız. Mesajınızı düzeltmeniz dileklerimle.
modify.gif
 
Ynt: Mükellef Bulmanın Püf Noktaları Neler, Üstadlar brz Açıklarsa Sevinirim :))

Merhaba ;

Sn father ; nasıl bir hitap şeklidir bu ?

Bu forumu seven bir üye olarak sizi ciddiyete davet ediyorum.
 
Ynt: Mükellef Bulmanın Püf Noktaları Neler, Üstadlar brz Açıklarsa Sevinirim :))

Merhaba,

Sayın Father;

Mesajınız orjinal haliyle e mail olarak bana gelmiş, Sayın Ogün güneş sağolsun bzı uygunsuz kelimeleri silmiş ancak bence silmesede olurdu. Önemli değil.

Bakınız genç arkadaşım;

Burada amacım bir taşla iki kuş vurmaktı; yazılanları eğer anlayarak okusaydınız bunu anlayabilirdiniz.

Ama madem anlayamadınız ben bir daha anlatayım;

Muhasebecilik mesleği mükelleflerin getirdiği faturaları işleyip beyanname vermek değildir.

Kanunlarda meydana gelen değişiklikleri hızla mükelleflerinize aktarmalısınız. Söktörü hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Her şeyi ama her şeyi ilk muhasebecisinden duymalı. Kendini yalnız hissetmemeli. Soeunlarına çözüm bulmalısınız. Yani kısaca sahada olmalısınız. Topa girmeden muhasebe yapılamaz.

Eğer bu şekilde davranırsanız. Ben mükellefinizin yanına gittiğimde ve siz yukarıdaki şekilde yaptıysanız hava alırım. Çünkü açık nokta bulamam. Ama yapmazsanız, Kusura bakmayın genç dostum kurtlar sofrasındasınız defteri alırım.

Ayrıntı detaylardadır genç arkadaşım. Ve detaylar önemlidir. Bakınız bir önceki yorumumda örnek verdim. Eğer orada muhasebecisi GVK 81. e göre yapalım devri deseydi ne olurdu. Defteri elinden gitmezdi. Ama çözümü ben bulduysam almak hakkımdır. Eğer ondan iyiysem ve mükellefin sorunlarına ilaç bendeyse, neden köyü olayım ki.

eğer ben bunları yapmıyorsam ve defteri başkası aldıysa anasının ak sütü gibi helaldir. Ancak dikkat ediniz. Muhasebecisini kötülemeyin diyorum. Yaptığı işte açıklar var mı yok mu. Açık varsa saldır, ancak yoksa yapacağınız bir şey yoktur zaten.

Dostum unutmayın oyun bitince şahta piyonda aynı kutuya konur. Ancak taşları sehpaya dizdiğinizde şahı koruması için sadece bir piyon koyarsanız önüne, benim gibi bir vezir çerprazdan gelir, ve şahı alır; suç kimde bende mi.

Genç dostum; bir önceki yazımda yazdım. Üç ay oturdum büroda kimse getirip defter vermedi. Onun için ben çıkmak zorunda kaldım. Şahınızı piyonla korumayın, sağına soluna atları yerleştirin. çarpraza filleri koyun; veziri ise siz saldırmak için kullanın.

Gemilerin Çoğu İnsan Hatası yüzünden batmıştır,deniz yüzünden değil
ÖZDEMİR ASAF
 
Ynt: Mükellef Bulmanın Püf Noktaları Neler, Üstadlar brz Açıklarsa Sevinirim :))

Fatherin yazısında ki ilk uygunsuz kelimeleri ben sildim.
Ogün bey de sonra çizgi çizip uyarı yazmış.


Mesajın ilk hali çok daha kötü idi.


Neden böyle şeyler yazmak gereği duyuyor arkadaşlar anlamıyorum.
burası bir yardımlaşma sitesi. Sinerji yaratmak varken kendi kendimizi hırpalamaya çalışıyoruz. Çok yazık.


Homo hominibus (insan insanın kurdudur.)
 
Ynt: Mükellef Bulmanın Püf Noktaları Neler, Üstadlar brz Açıklarsa Sevinirim :))

arkadaşlar sanki küfür etmişim hakaret etmişim gibi konuşuyorsunuz,sorduğum sorulara brz espirli yaklaştım,konu ciddiye almamak deil,tabiki düşüncelerinizi ciidiye alıyorum,uzman senin düşüncelerinede saygı duyuyorum,m buse soramazmıyım ist bayan stajer arkadaş varmı diee,ne var bunda,bu kadar çok şaşıracak,ayrıca mülakatttan söz etmişsin,mali müşavirleri seçerkende mülakat yapsınlar demişsin,bana atıfta bulunaarak söledin herlade,ama ben o banka mülakatlarından geçtim arkadaşım sen mrk etmee,zamaında bankaya da girdim ben ,,, aeo yine grüşürüz...
 
Ynt: Mükellef Bulmanın Püf Noktaları Neler, Üstadlar brz Açıklarsa Sevinirim :))

ben kimseye küfür etmedim,bi kaç arkadaş yazmışta msj kötüydü sildik die,küfür etmedim etmemde form sayfalarında,
ya olduğun gibi görün ya göründüğü gibi ol...Hz mevlana
 
Ynt: Mükellef Bulmanın Püf Noktaları Neler, Üstadlar brz Açıklarsa Sevinirim :))

bir konu açtık nerden nerelere geldii yaa,kıdemli üstadlar cvp yazarsa sevinirim....
 
Ynt: Mükellef Bulmanın Püf Noktaları Neler, Üstadlar brz Açıklarsa Sevinirim :))

Sn. father;


Eskilerin bir sözü vardır. Bende pek severim." Söz gümüş ise süküt altındır"


Bence herşeye cevap yazmak, üste çıkmak gayretine biraz ara verip etrafa kulak vermenin daha yararlı olacağı zamandır.

Tabi özeleştiri de yapmak gerekir.
Hepimiz insanız kusurlarımız , hırslarımız, duygularımız, yanlışlarımız,hatalarımız hep oluyor.
Önemli olan hatalarımızdan ders alıp aynı hatayı tekrarlamamaktır.


Bu nedenle tüm forumdaşların yeni yılını kutlar, sağlık, mutluluk, neşe ve bol kazançlı geçmesini dilerim. :)
 
Ynt: Mükellef Bulmanın Püf Noktaları Neler, Üstadlar brz Açıklarsa Sevinirim :))

Slm Arkadaşlar

Saygın olalım.
5 Krş yerine 3 krş kazanalım.
Para herşey demek değidir.
Güzel ve özlü sözler.

Bilmemki avukatı,doktoru,eczacısı,mühendisi neden emeğini ucuza satmazda,
sadece muhasebeciler ucuza satar?Tok gözlülük güzel ama eğer yapılan işe saygı
varsa değerine yapalım lütfen.

Eeeee ben saygınım diye ortalıkta dolaşan, beş parasız muhasebeciye kimse saygı
göstermez.

Saygılar
 
Ynt: Mükellef Bulmanın Püf Noktaları Neler, Üstadlar brz Açıklarsa Sevinirim :))

merhaba arkadaşlar ben bütün yorumları okudum.uzman arkadaş çok güzel izah etmiş.ben 2003 yılında mesleğe başladım.çok az bir paraya çalıştım ilk mesleğe başladığımda.eğitimle bütünleştirdim uygulamayı.çok büyük şirkete geçtim.maddi anlamda yükselerek.sonra huzuru tercih ettim ve tekrar muhasebe bürosuna döndüm.ama hep iyi kazandım.yani bu işte çalışacaksın,kendini geliştireceksin ve kendini iyi ifade edeceksin.gelişim-huzur ve para bunların hepsini bir arada istemek gerekiyor.hedef bu olmalı bence.zaten işini iyi yapıyorsan belgen olmasada mükellef-işveren her ne ise seni biliyor.herkese huzurlu ve bol kazançlı bir iş hayatı temenni ediyorum.
 
Ynt: Mükellef Bulmanın Püf Noktaları Neler, Üstadlar brz Açıklarsa Sevinirim :))

UZMAN ' Alıntı:
Ayrıntı detaylardadır genç arkadaşım. Ve detaylar önemlidir. Bakınız bir önceki yorumumda örnek verdim. Eğer orada muhasebecisi GVK 81. e göre yapalım devri deseydi ne olurdu. Defteri elinden gitmezdi.

Üstad, çok özür dilerim ama GVK. 81. Maddeyi anlattığınız biçimde tam anlayamadım ben.

GVK. 81. Madde de;

"Kazancı bilanço esasına göre tespit edilen ferdi bir işletmenin bilançosunun bir sermaye şirketine aktif ve pasifiyle bütün halinde devrolunması, devir alan şirketin bilançosuna aynen geçirilmesi ve devredilen ferdi işletmenin sahip veya sahiplerinin şirketten, devir bilançosuna göre hesaplanan öz sermayesi tutarında ortaklık payı alması (Bu ortaklık payını temsil eden hisse senetlerinin nama yazılı olması şarttır.). "

yazmakla birlikte, aktif ve pasifin aynen devir edilmesi için sadece Vergi İdaresine mükellefiyet terkini/başlaması hususunda dilekçe yazılması yeterli değil sanıyordum. Öngörüm; borç ve alacakların devri de gerekir. Çünkü aktif ve pasifiyle denmiş 81. madde de. Borç ve alacağın devri de ancak noterden düzenlenecek temlik sözleşmesi ile olur sanıyorum.

Varsayımım şu; bilançonuzda görünen, sadece dönen varlıklarla, maddi duran varlıkları kurduğunuz şirkete fatura etmeniz halinde bu madde geçerli olmayacaktır. Kısa ve uzun vadeli alacaklarla, kısa ve uzun vadeli kaynaklarında şirkete devri mevcut olmalıdır ki 81. madde uygulanabilsin. Eh, Ahmet Esnaf şahsına ait bir borcu (misal 320 de olsun), bütünüyle kanuni bir biçimde Ahmet Tic.Ltd.Şti'ne devretmeniz için de Borçlar Kanunu 162. Maddesine göre temlikname hazırlatmanız gerekir. Bu konuda bütün borçluların ve alacakların hepsine, borcunuz ve alacağınız ilgili tarihten itibaren Ahmet Tic.Ltd.Şti ne devrolundu diye temliknamenin imza ettirilmesi ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarına var olan ve muaccel hale gelmemiş borçların teminat gösterilerek yeni kurulan şirket namına yeniden tahakkuk ettirilmesi gibi işlemlerde gerekir. Muaccel hale gelmiş ancak ödenemeyecek olan borçlarında bir ödeme planına bağlanması ve ödeme tamamlandıktan sonra devir edilmesi gerekir. Çünkü misal vergi borcunun devir edilmesi gibi bir husus sözkonusu değildir. Bir de temliknamede Binde 7,5 olarak alınan damga vergisini de unutmamak gerekir.

1993 den beri 4 farklı üstadın yanında çalıştım, bir güne bir gün 81. Maddenin uygulandığını görmedim/duymadım.Kaldı ki bana göre gereksiz, çünkü; içeride mevcut bulunan stokları şirkete devrettiniz, izleyen dönemlerde -bu defa yeni kurulan şirkete, kdv-kurumlar vergisi çıkmayacak mıdır peki?

Fiili envanterle, gerçek bir muhasebe sisteminin var olduğunu sayıyorum, eğer bunlar yoksa zaten denetmen istediği vergiyi öyle ya da böyle alacaktır. O zamanda hiç kafayı yormaya değmez, saldık çayıra mevlam kayıra durumu vardır çünkü. Böyle bir durumda defterin selameti için Kanunun 81. maddesinden değil, Mevla'dan medet ummak gerekir :)

Dediğim gibi bunlar öngörüm, uygulama emsallerine denk gelmedim. Bugün tatil, biraz 81. madde, biraz oraya biraz buraya bakınıp yazdım, sadece o. Tam geçerlidir demiyorum, bütünüyle soru sorma maksatlıdır. Değerli üstadlarımın görüşüne sunuyorum, cevaplayıp aydınlatırlarsa sevinirim.
 
Ynt: Mükellef Bulmanın Püf Noktaları Neler, Üstadlar brz Açıklarsa Sevinirim :))

Merhaba,
Bakınız genç dostum,

Gerçek gelir mükellefini şirketlerrştirmek istiyorsnunuz.

Eğer gerçek gelir mükellefinin elindeki malları ve demirbaşları şirkete fatura ederseniz, KDV ve vergi çıkacağı aşikardır. Ancak bu devri GVK 81. maddeye göre yaparsanız. Yeni kurulacak şirket aktifi ve pasifiyle devrolacağından. fatura kesmeniz gerekmeyecek, dolayısıyla ne KDV nede vergisini ödemek zorunda kalmayacaksınız.

Saygılarımla,
 
Ynt: Mükellef Bulmanın Püf Noktaları Neler, Üstadlar brz Açıklarsa Sevinirim :))

Sayın Uzman,

Üstadım, anlamadığım nokta burası zaten;

Aktif ve Pasifin içinde banka kredileri var, vergi borçları var, yatırılmamış ssk primleri var, satıcılara senetli, senetsiz, çekli-çeksiz borçlar var, müşterilerden senetli-senetsiz, çekli alacaklar var, şüpheli alacaklar var, leasingler var... Malları ve demirbaşları anladım, önceki cümlede yazdıklarımın devrini siz nasıl yaptınız, onu merak ediyorum.

Çünkü mesela gerçek gelir mükellefinin borçlarını gidip pat diye tüzel kişi mükellefe aktaramıyorsunuz ki. Gerçek gelir mükellefi borcunu ödemezse, tüzel kişi mükellefin diğer ortağıda o borçtan haliyle sorumlu olacaktır. (Aktif ve pasifiyle devredileceği için). Avukat arkadaşlarıma danıştım, evet dediler, borcun devri için temlik sözleşmesi hazırlanması gerekir.

Şöyle izah etmeye çalışayım;

Misal ben gübre satıyorum ve gübre fabrikasına 50 bin YTL borcum var, karşılığında senet verdiğim. Şimdi mesela benim bilançomda 321 de görünen bu senetli borcumu, kurduğum şirkete pat diye mal edemezsiniz ki? Bu amaçla sözleşme tanzim edilmesi, şirketin diğer kurucu ortağının ve gübre fabrikasının da bu sözleşmeyi imza etmesi gerekmez mi? Ve eğer gübre fabrikası bunu kabul etmezse ya o borcu kapatmam (veya defterde kapatılmış gibi göstermem, ki buna okey derseniz artık 81. maddenin tartışılmasını da gereksiz görürüm) gerekir ki bu da ayrı bir dert.

Hülasası; bence üstad, önceki üstada haksızlık etmişsiniz gibime geliyor. GVK. 81. Madde uygulama noktasında çok zordur ve tüzel kişilerin başka bir tüzel kişiyle ortaklık kurmaları haricinde pek önerilmemektedir. Bu yüzden 1993' den bu yana ne uygulandığını, ne de uygulayalım dendiğini gördüm.

Saygılar sunarım.
 
Ynt: Mükellef Bulmanın Püf Noktaları Neler, Üstadlar brz Açıklarsa Sevinirim :))

sayın meslektaş yaklaşık 13 yıldır muhasebe işiyle uğraşıyorum öğrendiğim tekşey sabırlı azimli ve sürekli kendini geliştirmendir.ancak ozaman mükellef toplayabilirsin zaten sen değil mükellef seni bulur.ama önce sabır (5-10 yıl arası)
 
Ynt: Mükellef Bulmanın Püf Noktaları Neler, Üstadlar brz Açıklarsa Sevinirim :))

Merhaba,

Zaten bu yüzden GVK 81'i kullanıyoruz.
Gerçek sahış işletmesinin devredildiğinde, özkaynak tutarı kadar şirketten pay alır , buda şahıs işletmesinin borçlarının karşılığı kadar aktifte varlık bulunduğu anlamına gelmezmi genç dostum.

Ben altı kere yaptım bu işlemi, banka kredileri dahil hiç bir kurum veya kuruluşta borçlar nezdinde bir sorun çıkmamaktadır.

Aynıı zamanda bu işlemi yaptığınızda, aktifte kayıtlı olan gayrimenkullerin devrinde tapu harcı vb. harçlarda ödenmemektedir.

Ben size bir örnek vereyim.

Bir işletmeyi devretmiştim 2002 yılında GVK 81' e göre, dört trilyon kadar taşıt, altı trilyon gayrımenkul, iki üç trilyon kadar stok vardı. Üretim işletmesiydi ve devreden KDV si çok azdı.
Bankalara borcu beş trilyon civarındaydı.

Şimdi bu işletmeyi kapatabilmeniz için taşıtların, gayrımenkullerin çıkışı yapılacak, borçları ödecekti.

Anlatabiliyormuyum. Gerçek işletme kapanmadan önce bütün borçlarını ödemesi, çıkışların yapılması sonucu çıkacak KDV ve vergi yükü çok fazla gelir değerli meslekdaşım.

Üstelik artık YMM raporuyla bile yapılabilmesinden dolayı mahkemelerdede koşturmayacağımız için inanın GVK 81. çok faydalı bir uygulamadır.

Saygılarımla,
 
Ynt: Mükellef Bulmanın Püf Noktaları Neler, Üstadlar brz Açıklarsa Sevinirim :))

Uzman üstad,
Ben hala anlamadım, mazur görün lütfen.
Örnekleme yapabilir misiniz lütfen, bu mesleki gelişimim açısından çok önemli. Mesela Kerem Akgül işletmesi olsun.
Bilançom;


100 - 1.600,00 YTL335 - 1.500,00 YTL
102 - 12.000,00 YTL360 - 3.650,00 YTL
153 - 83.350,00 YTL361 - 2.600,00 YTL
190 - 2.000,00 YTL370 - 2.000,00 YTL
220 - 15.000,00 YTL371 - 1.000,00 YTL
254 - 19.000,00 YTL400 - 10.100,00 YTL
255 - 9.000,00 YTL420 - 48.100,00 YTL
257 - 10.000,00 YTL500 - 50.000,00 YTL
590 - 14.000,00 YTL
Aktif Toplamı 131.950,00 YTLPasif Toplamı 131.950,00 YTL



Şimdi siz devir işlemi yaparken, 153-254-255 leri alış değeri üzerinden fatura ediyorsunuz, 500 ü de sermaye olarak gösteriyorsunuz, kabul. Peki üstad, 100-102-190-220-335-360-361-400-420 de yazılı bakiyeleri nasıl devrediyorsunuz, onu öğrenmek istiyorum. Sordum, çok ama çoook zor dediler, avukat arkadaşlar, mali müşavir üstadlar. Siz de pek kolaymış gibi bahsediyorsunuz, ikilemde kaldım.

Eğer anlamama yardımcı olursanız minnettar kalırım, pek çok mükellefimize uygulama şansımız olabilir çünkü.

Saygılar sunarım.
 
Ynt: Mükellef Bulmanın Püf Noktaları Neler, Üstadlar brz Açıklarsa Sevinirim :))

Merhaba ;

Sn UZMAN'a sorulmuş gerçi ama aşağıdaki linklere göz atarsanız bazı meslekdaşların ! çok zor dediği GVK 81.maddenin aslında çok da zor bir uygulama olmadığını göreceksiniz.

Aklıma gelenlerden bazıları ;

Herhangi bir fatura düzenlemesi , noterden araçların satışı söz konusu değil, trafik tescilde sadece mahkeme ya da YMM raporuna istinaden ruhsat değişikliği olabiliyor vs gibi.

Başlık 1

Başlık 2

Başlık 3
 
Ynt: Mükellef Bulmanın Püf Noktaları Neler, Üstadlar brz Açıklarsa Sevinirim :))

Merhaba,

Bu işlemin özelliği hiç fatura kesilmemesidir. Verdiğiniz örnekteki bilançonun özvarlıklar toplamı 64.000 YTL kadar şirketten pay alınacaktır. Bilançonun diğer kalemleride aynen şirkete geçecektir.

Gayrımenkullerin şirkete geçişlerinde tapu tarafından herhangi bir tapu harcı alınmayacaktır.
Araçlar için noter satışı yapılmayacak direkt olarak trafikte tescil ettirilecektir.

Bakınız bütün varlıklar ve borçları teşkil eden bilanço kalemleri aynen geçecektir.

Diyelimki bu maddeye göre devrettiniz. ve diğer ortakta 36.000 Nakit para koydu ( tamamını bankaya yatırsın mesela). şirketin açılış bilançosu şöyle olacak.


100 - 1.600,00 YTL 335 - 1.500,00 YTL
102 - 48.000,00 YTL 360 - 3.650,00 YTL
153 - 83.350,00 YTL 361 - 2.600,00 YTL
190 - 2.000,00 YTL 370 - 2.000,00 YTL
220 - 15.000,00 YTL 371 - 1.000,00 YTL
254 - 19.000,00 YTL 400 - 10.100,00 YTL
255 - 9.000,00 YTL 420 - 48.100,00 YTL
257 - 10.000,00 YTL 500 100.000,00 YTL

Tekrar söylüyorum fatura falan kesilmeyeceği için kar ve KDV oluşmayacaktır. Bu işlem eskiden mahkeme kararıyla oluyordu. Ancak artık YMM raporuylada yapılabildiği için. Çok kolay ve uygulanması durumunda mükellefe ek bir yük getirmeyecek bir yöntemdir.

Saygılarımla,
 
Ynt: Mükellef Bulmanın Püf Noktaları Neler, Üstadlar brz Açıklarsa Sevinirim :))

Sayın Uzman ve sayın Muhasebe,

İkinize de çok çok teşekkürler.

Ancak ben hala 220, 400, 420 hesapları için çözüm bulamadım. Muhasebe üstadın önerdiği linklerin devamı sayfalarda mevcut olan ve Suat Çiçek ile Fırat Çoşkun Güçlü'nün Mali Çözüm'ün 2007 yılı 81. sayılı nüshasında yazdığı "Bir Şahıs İşletmenin Limited Şirketine Devredilmesi ve Genel Hatlarıyla Devir İşleminin Aşamaları" isimli yazını da okudum ancak orada da ticari ve mali borçların devrine değinilmemiş. Bana Ticari ve Mali Borçların devri hükümleri gerekiyor. Yani diyelim ki borcum var ve ben bir şirkete aktifi ve pasifi ile dahil olduğum vakit, tüzel kişiliğin diğer ortağıda borcuma ortak olmaz mı?
 
Üst