Net Maaş Brüt Maaş Sorunu ?

Üyelik
5 Ocak 2016
Mesajlar
2
Konum
İstanbul
Merhaba,

Ben 6 yıllık çalışma hayatım boyunca maaşımı hep brüt üzerinden aldım.Aynı zamanda net alan arkadaşlarımda mevcut.aynı maaşlarla iş hayatına başlamamıza rağmen net maaşın avantajından yararlandıklarından ötürü her ay maaşlarında eksilme olmadan daha refah yaşamlarını sürdürdüler.

Bu durumda brüt maaş alan arkadaşlar yıllarca yaşadıkları dezavantajlı bir durumu emekli oldukdan sonra emekli maaşlarındaki rakamların yüksek olduğunu göreceklermi ? yani brüt maaş alan çalışanlar bunun avantajını emekli oldukdan sonramı farkedecekler.Yoksa bu sadece bir söylentimi,eğer söylenti değilse niçin emekli maaşında bu farklar yer alıyor ?

Teşekkürler
 
Net ya da brütten alınması emeklilik maaşı hesaplamasında önemli değil.
Önemli olan brütün olabildiğince yüksek olması.
Sizin sorunuzda eğer netten maaş alan arkadaşınızın brüt maaşı sizin brüt maaşınızdan fazla ise o emeklilikte karlı çıkar.
 
Ek;
ayrıca ne kadar prim gün sayısı olduğu,hangi yıllarda çalıştığınız vs.gibi pek çok etken faktör sözkonusudur
 
o zaman net çalışmak her zaman daha iyi olmalı,sebebi ise örnek veriyorum ben 4000 tl brüt maaş alıyorum arkadaşım 3000 tl net maaş alıyor.yılın ilk 3 ayı bana 3000 net yatıyor vergiden dolayı eşitiz.fakat kalan 9 ayda maaşım 2500 e kadar düşüyor ama arkadaşımın düşmüyor? bu aradaki fark ne olacak peki ? yada aradaki farkı şirket onun adına fazladan mı ödüyor ? yada şirketi vergimi kaçırıyor ? brüt maaşla çalışanlar yüksek vergi verdiğimi anlamına geliyor ben bunu anlamış değilim ?
 
Bürüt maaşta gv diliminden dolayı ek kesinti yükü işçidedir, net maaş alanda ise işverenin sırtındadır.
 
1-Emekli aylığı noktasında özellikle yukarıda ifade edilen hususlar önem arzetmekte,tabiki başkaca hususlarda etken olabilir(konuya vakıf arkadaşlar daha iyi bilir)
2-Diğer taraftan çalışma hayatı süresince,genel manada ücrete ilişkin tüm alacaklar(yani işcilik/ücret alacakları)yönünden brüt ücret uygulamasının işci aleyhine olabileceğini düşünenlerdenim,özellikle yılın sonuna doğru işcinin aldığı son ücret üzerinden yapılacak/yapılması gereken tüm ödemeler(başta ücret özellikle de ihbar-kıdem-y.izin ücreti-prim vs)de işci aleyhine sonuçlar doğabilecektir,çözüm açısından;
a-doğmaması için işci lehine olacak şekilde en azından "+","-" formülü yani ortalama baz alınarak hesaplama yapılabilir mi?olmaz değil,
b-ya da dediğiniz gibi net ücret alan sözkonusu emsal işcinin aldığı/alacağı miktar ile eşitlenecek şekilde ek ücret mümkün mü?malisef bu nokta işverenin takdirine bağlı olsa gerek,zira sözleşmede ücrete ilişkin hüküm/anlaşma, brüt ücret üzerinde yapılmış olduğundan, bu durumda işverenin ek/ilave ücret vermesi gereken bir nokta/zorunluluk kalmıyor.
c-yine burada/iş kanunu mevzuatı bölümündeki bir ileti içinde brüt ücret uygulamasında işveren lehine/karına bir durum sözkonusu mu diye sormuştum,henüz cevap verilmemiş,benim düşüncem "hayır",işveren kaçırmıyor,diğer mevzuat gereği kesintiler devlete gidiyor
 
İşveren aynı iş için çalıştırdığı işçilerden birine bürüt diğerine net ücret ödemesi iş kanundaki eşit işe eşit ücret maddesine takılabilir. Bu durumda işverenin farkın nedenini ispatlayıcı belgelerinin olması gerekir. Örneğin ilk alınan işçi zamanında istihdam edecek işçi bulamasından dolayı net maaş ile çalışmayı kabul eden biri ile anlaşır. Daha sonraki aylarda bürüt ücret ile çalışmayı kabul eden birini işe alırsa işverenin sorun yaşamaması gerekir. Ama aynı tarihte aynı iş için 2 işçi alıp birine net diğerine bürüt üzerinden sözleşme yapması eşitlik ilkesini bozacağından mahkeme aşamasında bürüt sözleşme yapan lehine karar çıkabilir.
 
Üst