Net Maaş Ödemesi Kıdem Ve İhbar Hesabı Hakkında

yada isterseniz, aynı işyerinde örneğin 01.01.2000 tarihinde , aynı gün çalışmaya başlamış olan 3200tl net maaş alan bir mavi yakalı çalışan ile , 6400tl net maaş alan müdürünün tam 10 yıl sonra emekli olarak kıdem tazminatı aldıklarında ellerine geçecek olan tazminatı hesaplayın, aynı süre , daha yüksek maaş, ama sonuç aynı.
 
Hesaplamaya ne gerek var. Yasa neyse odur.. Yasayı eğip bükmek bizim işimiz değil. Haksızlığa uğrayan mı oldu aralarında. Elbet olacaktır. ancak onun çözüm yetkilisi siz değilsiniz. Yasayı yapan ve uygulamaya yön verenlerdir. İş akdinin fesih tarihinde geçerli olan mevzuat neyse hesaplama ona göre yapılır.
Bizler yasaları istediğimiz gibi değiştirip yorumlayamayız.
İş kanunu özellikle tazminatlarla ilgili maddelerde "açık bir şekilde "net" veya "bürüt" gibi bir ifade var mı" diye sordum "açık ifade yok, bürüt ücret olarak anlaşılır" yazdınız. Bende "aksine ücret sözleşmesi net ücret ile yapıldı ise net ücrete göre hesaplanır." yazdım ve yasaları eğip büktüm öyle mi? PES! ...
 
Sn Merkür ben artık birşey söylemicam. Siz nasıl istiyorsanız öyle yapın. Net ücretten kıdem ödeyin. Dava açıldığı zaman da bu savunmayı yaparsınız. Uygulamada sizin örneğiniz pek görülmez. Ancak takdir sizindir. Sorumluluğunu kabul ettikten sonra bize söyleyecek söz kalmaz.
 
A-İş sözleşmesi net ücret üzerinden yapılmış olsa da kıdemtazminatı noktasında hesaplama brüt ücretten yapılır,(işci lehine sonuç verecekse belki!...sn.merkür2 dediği olabilir!...)bu noktada tereddüt edenler için yargı kararına ihtiyaç var, sadece ve sadece işçinin talebi halinde net ücret olarak uygulaması mümkün diyor Yargıtay.
B-Gelelim son ücret noktasına,bu ücretin net mi brüt mü olduğu konusunda açık hüküm yok ise de bu tereddüt yargı kararlarıyla giderilmiş olup,brüt ücret noktasında ihtilaf yoktur.
 
Son düzenleme:
Üst