Netten Brüte Geçişte Kıdem-İhbar-İşsizlik Ödeneği

Üyelik
20 Ocak 2016
Mesajlar
2
Konum
İstanbul
Merhaba

Altı senedir aynı şirkette çalışmaktayım. Sözleşme net maaş üzerinden yapılmıştı ve net maaş alıyorum. Ancak şirket maaşları brüt yapmak istemektedir. Bu değişiklik için yeni sözleşme (evrak) imzalatmak istiyor. Yeni durumda vergi diliminden dolayı yıllık gelirim azalacağından evrakı imzalamak istemiyorum. İşimden de memnunun ayrılmakta istemiyorum. :(

Evrakı imzalamadığım da

1- Sözleşmem fesh oluyor mu? Olmuyorsa tek taraflı sözleşmeyi fesh edebilir miyim. Edebiliyorsam bildirimi nasıl yapmalıyım. Noter, şirkete yazılı dilekçe vs

2- Kıdem-ihbar tazminatlarını alabilir miyim. Birinci maddedeki duruma göre

3- İşsizlik maaşı alabilir miyim. Birinci maddedeki duruma göre

4- Sözleşmede yazmasa da yıllardır verilen sosyal haklar birkaç kere verilmedi. Bunun için dava açabilir miyim.

5- Yeni sözleşmeyi imzalamadığım dan dolayı işveren kıdem-ihbar tazminatı mı ödeyerek beni çıkartırsa işe iade davası açabilir miyim? Bu imkan varsa şartları nedir? Dava açma süresi, işverenin çıkartma nede olarak bildirdiği vs

Teşekkürler
 
Son düzenleme:
Aslında bu olay (yani net ücret ten brüt ücret uygulamasına geçiş)tez konusu bile olur:)

Öncelikle belirtelim ki net ücretten, brüt ücret uygulamasına geçişin,işci aleyhine olabileceğini düşünenlerdenim ve bu itibarla işveren tarafından yapılmak istenen bu değişikliği,çalışma koşullarında esaslı (işci aleyhine)değişiklik olarak nitelendirebilir,işveren tarafından yapılmak istenen bu uygulamanın/değişikliğin, İş Kanunu madde 22 doğrultusunda işleme alınması gerekir,nitekim işverende bu süreci izliyor/izleyecek.
Gelelim sorularınıza ilişin cevaplarımıza;
1.Madde 22 yi okuyun ve netten araştırın.
işveren madde 22 doğrultusunda bu öneriyi yazılı olarak size(işcilere)sunacak/bildirecek,siz de altı iş günü içinde kabül edip etmiyeceğinizi yazılı olarak işverene bildireceksiniz,eğer siz kabül etmezseniz işveren fesih yoluna gidebilecek/gidebilir.tabi siz de madde 24/II-"e"ve "f" bendinin son cümlesine istinaden fesih yoluna gidebilirsiniz buna engel yok ama bu tür durumlarda genelde fesih işveren tarafından yapılır,acele etmeyin.
Siz zaten kabül etmeyince, işverenin zor kullanacak hali yok,olaya ciddi olarak bakıyorsa akabinde fesih sözkonusu olacaktır.
Siz fesih yapacaksanız değişikliğin tarafınıza tebliğinden itibaren altı iş gününü geçirmeden is sözleşmesini feshedebilirsiniz,işyeri kurumsal ise notere gerek yok iş mahallinde fesih bildiriminde bulunmanız mümkün,endişeniz var ise bir avukattan yardım alarak noter kanalını kullanmanız uygun olur.
(NOT.sn.üyeler olayımıza istinaden bu noktada,26 cı maddenin birinci fıkrasının son cümlesini ayrıca paylaşabilirmiyiz?)
2.olayımıza bağlı olarak siz de feshetseniz,işveren tarafından da fesih yapılsa farketmez,evet alabilirsiniz,vermezlerse malum olayı yargıya taşımaktan başka çaresi yok.
3.bu sebeble fesih olur ve işsizlik ödeneği almak için gerekli koşullar mevcut ise evet alabilirsiniz.
4.dava açmak sorun değil,önemli olan kazanabilirmisiniz?bu noktayı anlaşılır ve detaylıca açıklarsanız,şahsım veya sn.üyeler daha net cevap verebiliriz.
5.işverence yapılması muhtemel fesh bildiriminin tarafınıza tebliğ tarihinden itibaren 1 ay içinde elbette açabilirsiniz,19.20 ve 21 ci maddeleri okuyunuz.
 
Yıllık gelirinizin azalacağı pek kesin değil. Çünkü ilk aylarda daha fazla son aylarda daha az net ücret alırsınız. Ücretin seviyesine göre değişir. İyice oturup tek tek hesaplatmak lazım.
 
İlginiz için teşekkür ederim. Yazdıklarınıza bakacağım. Holding kararı ile brüte geçiliyor. Şirkette tam olarak nasıl yapacağına karar vermiş değil. Yazılı tebliği bekliyoruz. Sonrasını tekrar paylaşacağım
 

Benzer konular

Üst