fonradar

Ödenen Bağkur Primlerinin Muhasebe Kaydı

NURETNS

Katkı Sunan Üye
Üyelik
11 Tem 2010
Mesajlar
174
Konum
DENİZLİ
Merhabalar;
1-) Şahıs şirketlerinde firma sahibinin ödediği bağkur primini 131-hesabı kullanmak gerekir.yoksa 900 hesapta takip etmek gerekir.
Y.GV beyannamesinde bu ödenen bağkur primi matrahtan indiririz.

2-) Sermaye Şirketlerinde firma sahibinin ödediği bağkur primini 131-hesabı yoksa 689 yoksa 900 hesabımı kullanmak gerekir.

Teşekkürler
İyi Çalışmalar
 
Sayın NURETNS;

1-) Şahıs şirketlerinde firma sahibinin ödediği bağkur primini 131-hesabı kullanmak gerekir.yoksa 900 hesapta takip etmek gerekir.
Y.GV beyannamesinde bu ödenen bağkur primi matrahtan indiririz.

**Şahıs şirketlerinde firma sahibinin ödediği bağkur primini 131-hesabı kullanılmaz.Eğer Bilanço usulüne göre defter tutuyorsanız

kolaylık olması açısından 900 hesapta takip edip.Y.GV beyannamesinde bu ödenen bağkur primi matrahtan indirebilirsiniz


Sermaye Şirketlerinde de firma sahibinin ödediği bağkur primini 131-hesaba yazılmaz. Eğer yazarsanız beyanname dönemlerinde 689

K.K.E.G olarak göz önünde bulundurmanız gerekir. 900 hesabımı kullanmak daha doğru olur
 
Benim görüşüme göre;
Sermaye şirketlerinde şirket hesabından bağkur primleri ödenmemelidir.Bu primler şirket giderlerinde dikkate alınmadığı için banka kayıtları,muhasebeye aktarılamayacaktır. (131 yapılması da hatalı olacaktır) Bankadan çıkışlarda karşı hesap pek kullanılamayacağı sadece 900 kaydı da yapmak yeterli olmayacaktır,zira bankadan çıkışların da muhasebeye aktarılması gerekecektir.
Velhasıl,ben bağkur prim ödemelerini asla şirket hesabından yaptırmamaktayım.
En sıklıkla yaptırdığım işlem şudur.Elden ya da şahsi hesaplardan yaptırtıyorum.Şayet buu şirket giderine aksettirmek istiyorsak ta,ortaklara huzur hakkı adı altında ücret ödemeleri yaptırıyorum.Tabiki bordro karşılığı..
Her ortakta aldığı ücretin içinden gidip bağkurlarını yatırıyorlar.
Bu şekilde de huzur hakkı karşılığında hem gider kaydettiriyorum,hem ortağın kazancını bir nevi belgelendirmiş oluyorum.hemde 689 veya nazım hesapları işin içine katmamış oluyorum.
 
Üst