fonradar

Ödenen İndirilecek KDV ve Hesaplanan KDV

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan serhat21
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Üyelik
17 Mar 2014
Mesajlar
37
Konum
aktau
merhabalar.

herhangi bir hizmet veya mal alımında 191 indirlecek kdv ye işliyoruz. örnek diyelim 100.000 tl lik gidere 18.000 tl kdv ayırıyoruz. bize bu malı veren kişi de 391 hesabına bu tutarı atıyor. bu durumda hem biz hem karşı firma devlete vergi ödemiş mi oluyor. yani bir ürünün ticaretinde 2 adet kdv mi ödenmiş oluyor.
 
Hayır tek vergi ödenir kdv bir tüketim vergisidir fatura kesip satan sorumlu sıfatı ile kdv yi alır aldıklarından verdiklerini düşer kalannıı idareye yatırır size indirim hakkı tanınmasa idi evet bu sizin maliyertinize girecekti o zaman çift vergi olacaktı sadece binek otomabillerde bu konuda farklı bir uygulama var 2 elde otoyu %18 kdv ile kimse almaz çünkü kdv siz satan vatandaştada aynı oto var gider oradan alır bu nedenle alırken maliyete yazdırıp satarken %1 le satılıyorlar acıtmasın diye. Sattıkları maldan kar edenler karın kdv si kadar bir kaynak yaratmış olurlar ve alırken verdiklerini geri aldıkları için sadece yarattıkları değerin kdvsini öderler.Genel giderler kdv side indirim kabul edildiğinden
100 tl ye mal alırken ödenen 18 tl kdv yi malı 110 tl satınca eklenen 19.80 tl kdv den alırken ödediğiniz 18 tl yi düşüp kalan 1.80 tl yi idareye yatırıyorsunuz.Ama 100 e alıp 200 e satabilecek bir piyasa varsa fiata eklenen 36 tl kdv den alırken verilen 18 tl indirilip kalan 18 tl idareye ödenir.Her halükarda ettiğiniz karın kdv si kadar bir kaynak yaratırsınız bunun kdvsini genel giderlere elektrik su yakıt gibi işletme giderlerine isabet edenleri indirip kalanı idareye sorumlu sıfatı ile yatırırsınız.Kdv uygulamasında alan satan sadece sorumlu aracıdır.İdare alacağını garantiye almak için görevi satıcıya vermiş kendi paranı alırken benim vergimide al verdiklerini düş kalanı gelecek ayın 26 sına kadar bana yatır diyor.Rahat olun düşündüğünüz kadar sert bir uygulama değildir.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Şirketler aralarında yaptıkları kdv işlemlerinde kdv ödemiyorlar. Kdv'yi ödeyen kişi sadece nihai tüketicilerdir.
 
Kar edenler karın kdvi kadar bir kdv den g.gider ve demirbaş için verdiklerini indirerek kalanı öderler.Totalda idare yönünüden kayıp yok her harakette kar üzerine eklendikçe idfarenini kdv alacağı artıyor.Kdv tüketim vergisidir son üzerinde kalanın ödemesi normaldir.Kolay gelsin.
 
Sayın Hasan bey karın kdv'sini de ödemiyorsunuz. Sadece Nihai tüketici kdv öder. Sadece Taşıt vb. işlemlerde özel bir durum vardır.
 
Sadece nihai tüketici değil her aşamadaki satıcı ödeyebilir. Alıp/üretip satan alışları/giderlerine ait kdv satışlarından doğan kdv den yüksek ise ödemez.
 
Sayın merkür, Malı sattığınız kişiden kdv tutarını tahsil ediyorsunuz.1000 TL ye sattığınız malzemeyi 1180 TL.ye satıyorsunuz.180 TL. yi malzeme sattığınız kişiden tahsil ediyorsunuz. Eğer malı alan kişi firma ise indirim konusu konusu yapıyor nihai tüketici ise bişi yapamıyor onda kalıyor anlata bilmişimdir inş.
 
Kdv'nin asıl yüklenicisi,yani asıl kdv yükünü üstlenen kişi,son nihai tüketicidir.
 
sadece tek işlemden hareketle; firma 1000+180 TL KDV ile aldığı malı %20 karla sattığında 1200 + 216 KDV TL satış yapıyor. 36 TL yine KDV ödüyor devlete firmalar. Yani sadece yüklenici nihai tüketici değildir burada
 
sadece tek işlemden hareketle; firma 1000+180 TL KDV ile aldığı malı %20 karla sattığında 1200 + 216 KDV TL satış yapıyor. 36 TL yine KDV ödüyor devlete firmalar. Yani sadece yüklenici nihai tüketici değildir burada



İyi de bu devlete ödediği 36 tl yi kendi cebinden ödemiyor ki. Kime satış yaptıysa ondan tahsil ediyor zaten.
 
Selamlar
Aslında olaya böyle bakmamak lazım.Sonuçta kdv,devletin parasıdır.Kdv,hazineye ödenmek için tahsil edilir.Kar farkından dolayı ortaya çıkan fark kdv'si de ekstra bir yük değildir.Bu,hem ticari hayatın mevzuat sonucunda bir gerekliliğidir,hem de tahsil eden (ödemekle yükümlü) kişi açısından indirim vs.suretlerle bu rakamı yok etmekte mümkündür.Kaldı ki bu kdv,mükellefin cebinden de çıkıyor değildir.Ödenmek için tahsil edilmektedir.
Ancak,nihai tüketiciler için böyle bir durum söz konusu değildir.Kdv,ödendiği haliyle kalır,hiçbir şekilde kullanılamaz.
O nedenle asıl yük,nihai tüketicidedir..
 
Fakat gelin görün ki,ticari hayatta,mükellef,kdv'ye de bir ekstra vergi gözüyle baktığı için,bunuda üzerinde yük olarak görmekte, ve bunu bile ödememenin çarelerini arayarak,kdv'den bile kar,elde etmeyi amaçlamaktadır.Fatura sebebiyle batan firmaların hemen hepsi de bu yüzden batar zaten.
 
Sayın Tahsin Kurt,

Anlatamazsınız... Devlete bildirim verip işverenler kdv ödediği sürece kdv'yi anlatamazsınız. Onun için uğraşmayın:)
 
Sayın HasanEr,

KDV bir "Gider Vergisi" değil bir "Vasıtalı Vergidir" düzeltmek istedim. Esasen nihayi tüketiciler üzerinde kalması nedeniyle son kullanıcı için bu nitelikte görülmesine rağmen "Malın Fiatını Arttıran" bir niteliğe sahip olmadığından yeni vergi anlayışında bu kapsamda değildir.
 
Üst