malianestezi
Katkı Sunan Üye
Yorumunuz için teşekkürler,Mesleğimiz tabiki maliyetsiz bir meslek değildir ancak, sermaye-yoğun değil,emek-yoğun olan bir meslektir.
İşe başlamak içinde normal şartlarda aşırı bir sermayeye ihtiyaç yoktur.Ancak yinede en az 6 ay idare edebilecek bir sermaye birikimi olması şarttır. Diğeri çok zorlama olur.
Ayrıca bu sermaye ihtiyacı kişiden kişiye göre değişebilir.Burada amaç minimum maliyetlerle iş başı yapabilecek ortamı oluşturabilmektir.Lüks semtte lüks binada lüks bir ofis mantığıyla hareket ederseniz,haliyle sermayeniz bunu karşılayamayabilir.Bu konuda mütevazi davranacaksınız başka yolu yoktur.Birikimi olupta maddi sıkıntı yaşayamayacak olanlar veya hazırda kendisini rahatlıkla geçindirebilecek müşteri portföyü olanlar için bunları zaten söylemiyorum.Ama 2-3 müşteriyle ofis açmayacesaret edebilecek arkadaşlar,bu konuda çok mütevazi davranmaları gerekir.
Ayrıca unutulmasın ki,yeni ofis açan arkadaşlarım günün çoğunu ofis dışında geçireceklerinden (hatta geçirmek zorundalar) çok aşırı masraflara girmeden varını yoğunu ofise yatırmalarına gerek yoktur.
Fakat şu bir gerçek ki,özellikle son 2 yıldır,kiraların aşırı fahiş olması durumu iyice zorlaştırmaktadır.Yani ne yazık ki,5 müşterim olsun ofis açarım diyebilmek bile günümüzde deli cesaretidir.Ben 9 yıl evvel ilk ofisimi açtığımda 3 müşterim vardı ve aldığım ücret, sadece kiramı karşılayabiliyordu.
Günümüz şartlarında o cesareti bir daha ve asla gösteremem mesela.O zamanlar şartlar kaldırılabiliyordu ve sıkıntı çekmeye değerdi.Ancak şimdi gerçekten çok zor.
Yeni büro açmayı düşünen arkadaşlara Allah kolaylık versin diycem.
Evet sermaye gerektiren sektörle kıyaslayamayız fakat benim gibi hiç mükellef yokken ofis açınca her masraf göze batıyor. Ki evdeki laptopumu kullanıyorum, yazıcıyı arkadaşımdan ödünç aldım, masam vardı, onun dışında zaruri sayılabilecek kitaplık, sandalye, koltuk vs.. hepsini ikinci el aldım. ofis kendime ait kira derdim yok Allah'a şükür. O da olsaydı sanırım ben de girişemezdim ya da mutlaka gider ortağı bulurdum bir süre için. maalesef şu 2 senede her şey daha da zorlaştı, sadece bizim sektöre yönelik söylemiyorum. Girişimci olmaya karar veren bir kişi de aynı süreçten geçiyor. Allah hepimizin yardımcısı olsun.
''Ayrıca unutulmasın ki,yeni ofis açan arkadaşlarım günün çoğunu ofis dışında geçireceklerinden (hatta geçirmek zorundalar) çok aşırı masraflara girmeden varını yoğunu ofise yatırmalarına gerek yoktur.''
Burayı biraz açar mısınız? Ben günün çoğunda ofisteyim çünkü. Mükellef bulmak açısından mı kastettiniz? Seminer, eğitim, sosyal ortam vs.. sık sık bulunuyorum fakat bunun dışında bir fiil her gün ofis dışında ne yapmam gerek bilemiyorum. Mevcut mükellefimle detaylı ilgileniyorum. Bunun dışında tasdik dönemi görüştüklerim oldu fakat geliş nedenleri haksız rekabete yol açacak şekilde olduğu için almadım hiç birini.