ONLİNE-Bağımsız denetim yönetmeliği taslak görüş bildirme!

Ynt: ONLİNE-Bağımsız denetim yönetmeliği taslak görüş bildirme!

Önder68 ' Alıntı:
Değerli Meslektaşlar

Üzülerek forumun kısır bir döngü için girdiğini görmekteyim.

Bundan sonra somut ve paylaşılması gereken bir değişiklik olmadıktan sonra yazmayı düşünmüyorum.

Yönetmeliğin ana hatlarıyla genel olarak değişmeyeceğini düşünüyorum.

Bundan sonraki tartışmaların anlamsız olacağını ifade etmek istiyorum

Ancak SPK lisansını alan yada alacak arkadaşların özel soruları olursa özel mesajdan şu anda fiilen yaptığım için bildiğim kadarıyla soruları yanıtlamaya çalışacağım

Hoşçakalın

Saygılarımla

Önder TUNABOYLU
Önder Bağımsız Denetim A.Ş
SMMM-SOB
+1

ab 8 nolu diretifleriyle uyumlu hiçbir maddenin değişeceğini sanmıyorum. 15 yıllıklara muafiyet gibi... ayrıca spk sınavı ile ilgili atıp tutan arkadaşlar bu sınavı küçümser gibi konuşuyorlar. kusura bakmasınlar bilgisizliklerinden böyle konuşuyorlar. şu da bir gerçek o ayrı anadolu üniversitesi zamanında sınavlar daha kaliteliydi bu tür soru iptalleride fazla olmuyordu. gelelim spk lisanslı olanların muafiyetine. kimsenin zoruna gitmesin, hiçkimsenin olmadığı kadar muafiyet hakkı bu arkadaşların hakkıdır. devlet eliyle verilmiş bir haktır ve siz ne kadar bağırıp çağırıp karşı çıksanızda bu değişemez ancak yorulduğunuzla kalırsınız.
kıdem olayı ne kadar bana göre saçma olsada ab yönergesi nedeniyle bu değişmeyecektir. kgk ya bu yönergeye aykırı yapılan tüm tavsiyeler geçersiz olacaktır. meslektaşlarımın bu hususu göz önünde tutarak görüş bildirmelerini tavsiye ediyorum.
smmm ve ymm lere meslek kanunuyla denetim yapma yetkisi verilmiştir doğru. ama "bağımsız denetim bilgisi (ufrs,spk mevuzatı, bankacılık ve sigorta mevzuatı gibi)" meslek mensuplarına hiçbir bilgi verilmemiştir bu güne kadar. hak vardır ama bilgi yoktur. bunlar yeterlilik sınavlarında sorulsaydı yine sınavla geçmiş olacaktık bu konuları. o zamanda kimsenin bir söz söylemeye hakkı olmayacaktı. ama şimdi böyle bir durum yok. meslek mensuplarına eğitim verilip sonunda sınav olması kadar doğal birşey de yok bu durumda. hep avukatlar örnek veriliyor, neden avukatlar bizim gibi değil? çünkü adamlar hak hukuk biliyor, kimsenin hakkını kimseye yedirecek düzenlemelere izin vermiyorlar. bizde maalesef herkes kendi çıkarının peşinde...

Önder68 ' Alıntı:
Değerli Meslektaşlar

Bundan sonra somut ve paylaşılması gereken bir değişiklik olmadıktan sonra yazmayı düşünmüyorum.

Ancak SPK lisansını alan yada alacak arkadaşların özel soruları olursa özel mesajdan şu anda fiilen yaptığım için bildiğim kadarıyla soruları yanıtlamaya çalışacağım

Hoşçakalın

Saygılarımla

Önder TUNABOYLU
SMMM-SOB

Önder Bey siz tartışmayın zaten. Tartışmalarınızın tek amacı SPKcılar için. Biz tartışmaya devam edeceğiz.

Kısır döngünün sebebi herkesin kendi çıkarları doğrultusunda fikir beyan etmesidir. En çok da SPKcılar... Siz muafiyet diye diye herkesi kaşınıza alıyorsunuz. .50000 meslektaşı staj yapmaya zorlayan bir tebliğe karşı SPKcı arkadaşların gösterdiği tepkiler ortadadır. Çoğunun derdi SPK lisansı sahiplerine sınav olmasın, staj olmasın... Gerisi önemli değil...Zaten sizden önce bu muafiyeti tek sözüyle alacak denetçiler var.

Lisans alınca ne olacak? YMM'lerden, kıdemlilerden size ne kalacak? Önder Bey'in peşine takılıp gitmişsiniz. Önder Bey'in şirketi de lisansı da var, SOB ünvanı da var? Daha ne istiyor anlamadım? Peki siz sadece lisansı olanlar, ne yapacaksınız onu merak ediyorum?

Benim önerim kısaca şudur:

1-Stajyerlerden başlayarak yönetmelik tarihinden itibaren stajı başlamış olanlar ve tüm SMMM ve YMM'ler denetim stajından muaf tutulmalı

2-KGK'nin düzenleyeceği eğitimden sonra yapılacak eğitim sınavını geçenler bağımsız denetçi ünvanını almalıdırlar.

Yönetmelikte kimsenin aklına gelmeyecek değişiklikler olabilir arkadaşlar. İSMMMO rest çekmiş, TÜRMOB'un tavrı daha belli değil. Yönetmelikle ilgili değişiklik önerileri KGK tarafından alınmaya devam ediyor. Bu nedenle meslektaş bilinciyle elimizden geldiği kadar çalışmaya devam diyorum.

ymm ' Alıntı:
ab 8 nolu diretifleriyle uyumlu hiçbir maddenin değişeceğini sanmıyorum. 15 yıllıklara muafiyet gibi... ayrıca spk sınavı ile ilgili atıp tutan arkadaşlar bu sınavı küçümser gibi konuşuyorlar. kusura bakmasınlar bilgisizliklerinden böyle konuşuyorlar. şu da bir gerçek o ayrı anadolu üniversitesi zamanında sınavlar daha kaliteliydi bu tür soru iptalleride fazla olmuyordu. gelelim spk lisanslı olanların muafiyetine. kimsenin zoruna gitmesin, hiçkimsenin olmadığı kadar muafiyet hakkı bu arkadaşların hakkıdır. devlet eliyle verilmiş bir haktır ve siz ne kadar bağırıp çağırıp karşı çıksanızda bu değişemez ancak yorulduğunuzla kalırsınız.
kıdem olayı ne kadar bana göre saçma olsada ab yönergesi nedeniyle bu değişmeyecektir. kgk ya bu yönergeye aykırı yapılan tüm tavsiyeler geçersiz olacaktır. meslektaşlarımın bu hususu göz önünde tutarak görüş bildirmelerini tavsiye ediyorum.
smmm ve ymm lere meslek kanunuyla denetim yapma yetkisi verilmiştir doğru. ama "bağımsız denetim bilgisi (ufrs,spk mevuzatı, bankacılık ve sigorta mevzuatı gibi)" meslek mensuplarına hiçbir bilgi verilmemiştir bu güne kadar. hak vardır ama bilgi yoktur. bunlar yeterlilik sınavlarında sorulsaydı yine sınavla geçmiş olacaktık bu konuları. o zamanda kimsenin bir söz söylemeye hakkı olmayacaktı. ama şimdi böyle bir durum yok. meslek mensuplarına eğitim verilip sonunda sınav olması kadar doğal birşey de yok bu durumda. hep avukatlar örnek veriliyor, neden avukatlar bizim gibi değil? çünkü adamlar hak hukuk biliyor, kimsenin hakkını kimseye yedirecek düzenlemelere izin vermiyorlar. bizde maalesef herkes kendi çıkarının peşinde...

Sayın YMM,

SPK sınavı benim girdiğim en kolay sınavdı. 3 sınavı aynı oturumda tek seferde verdim. Girdiğim ve hazırlandığım başka sınavlar da var. SPK sınavı hepsinden kolaydı. Hele SMMM yeterlilik ve staj başlatmanın yanından bile geçemez.

Bu formunda SPK lisansı olanların muafiyet hakketmediğini 3-5 kişi dışında söyleyen yoktur. Ama bu gidişle ben bile muafiyet karşıtı olacağım.

Bu 15 yıl Avrupa'dan geliyor diyorsun. Bu bilginin bi kaynağını gösterir misin? Yoksa ezbere mi konuşuyorsunuz?

Allah a şükür dayanakasız konuşma gibi bir huyum yok. ab 8 nolu yönerge diye google da aratıp okursan öğrenebilirsin. spk sınavını tek seferde vermişsin tebrikler ama yeterlilikle kıyaslamak yanlış. zira yeterlilik sınavı ile bir meslek ediniyorsun. bağımsız denetim sınavı ise smmm olmanın üstüne inşa edilen kişiye bu konuda bir yeterliliği olduğunu gösteren bir belge sadece. dikkat edersen o sınavda lisans almak için smmm olmak gerekiyor. yan asıl olan smmm liktir. diğerleri tuz biberdir. özetle bu iki sınavı kıyas etmek elma ile armutu toplamak gibi birşey olur.

Sayın Vedatd

Önder bey den biz talep ettik Bir metin yazmasını bizi yönlendirmesini abilik yapmasını Önder bey bir şey istemedi
Siz ne istiyorsunuz Neyin peşindesiniz?
Fikirlerinize katılımıyoruz Bu yaptığınız bence sanal zorbalıktan başka bir durum değil
Aynı şekilde tekrar edip durmanız usandık artık
İsteyen zaten 3 gün devam eden yazılardan sonra görüşü bildirir
Nedir bu internetten bildirmişsinizdir gidin Ankaraya görüşün istediğinizi bildirin biz de kurtulalım
Bu tavırnızla kimseyi yönlendiremezsiniz herkes reşit olmuş belli deneyimi var herkesin kendine göre görüşü var
Modası geçmiş siyasetçiler gibi bilgi kirliliği yaratmayın bu ramazan ayında yeter artık

sahincolak71 ' Alıntı:
Sayın Vedatd

Önder bey den biz talep ettik Bir metin yazmasını bizi yönlendirmesini abilik yapmasını Önder bey bir şey istemedi
Siz ne istiyorsunuz Neyin peşindesiniz?
Fikirlerinize katılımıyoruz Bu yaptığınız bence sanal zorbalıktan başka bir durum değil
Aynı şekilde tekrar edip durmanız usandık artık
İsteyen zaten 3 gün devam eden yazılardan sonra görüşü bildirir
Nedir bu internetten bildirmişsinizdir gidin Ankaraya görüşün istediğinizi bildirin biz de kurtulalım
Bu tavırnızla kimseyi yönlendiremezsiniz herkes reşit olmuş belli deneyimi var herkesin kendine göre görüşü var
Modası geçmiş siyasetçiler gibi bilgi kirliliği yaratmayın bu ramazan ayında yeter artık

Şahin arkadaşım mesajlarımız kayıtlı. Merak edenler okusunlar bakalım. Kim zorba? Benim SPKcıları etkilemek gibi bir amacım yok. SPKcılar başkasınız etkilemesin diye uğraşıyorum.

Siz başkasını etkilemek istemiyorsanız bu forumda işiniz ne? Siz reşit olmayanlar için mi mesaj yazıyorsunuz?

Benim neyin peşinde olduğum belli? Adelet istiyorum. Stajını bitirmiş kişileri tekrar staja tabi tutan ve buna ses çıkarmayan zihniyete karşıyım.

vedatd ' Alıntı:
Benim SPKcıları etkilemek gibi bir amacım yok. SPKcılar başkasınız etkilemesin diye uğraşıyorum.

Sonunda amacını belli ettin

Arkadaşlar duyduk duymadık demeyeyin

Vedatd SPKcılar başkasını etkilemesin diye bombardımana başlamış

Bu nedir bu nasıl bir psikolojidir?

Vedatd bak kulaklarını aç dinle

burada zaten lisans sahibi arkadaşlar belli onlar da görüşlerini KGKya bildirdi

Bu saatten sonra varsa zamanın buarada yaz dur deşarj ol

Fakat şu sözünden sonra yazdıklarını kimsenin dikkate alacağını sanmıyorum

Yazdıklarında bence kusura bakma ne bir bilimsellik ne bir hukuk ne de denetim standatı yok

Sokakta bir vatandaşla lak lak yap aynı şey

Konuş dur hadi bekliyoruz hacıvat karagöz gibi seni böyle izleyeceğiz

Not: Sayın ymm bakın Vedatd nin amacı standart şu bu değil buaradaki spklıları yıldırmak siz hiç kendinizi yormayın biz sizin gerekçelerinizi kabul ediyoruz zaten

sahincolak71 ' Alıntı:
vedatd ' Alıntı:
Benim SPKcıları etkilemek gibi bir amacım yok. SPKcılar başkasınız etkilemesin diye uğraşıyorum.

Sonunda amacını belli ettin

Arkadaşlar duyduk duymadık demeyeyin

Vedatd SPKcılar başkasını etkilemesin diye bombardımana başlamış

Bu nedir bu nasıl bir psikolojidir?

Vedatd bak kulaklarını aç dinle

burada zaten lisans sahibi arkadaşlar belli onlar da görüşlerini KGKya bildirdi

Bu saatten sonra varsa zamanın buarada yaz dur deşarj ol

Fakat şu sözünden sonra yazdıklarını kimsenin dikkate alacağını sanmıyorum

Yazdıklarında bence kusura bakma ne bir bilimsellik ne bir hukuk ne de denetim standatı yok

Sokakta bir vatandaşla lak lak yap aynı şey

Konuş dur hadi bekliyoruz hacıvat karagöz gibi seni böyle izleyeceğiz

Komiksin Şahin bey,

Ben SPKcıların muafiyet almasını istiyorum. Yazdıklarım ortada. Bunun tersine nasıl kendini inandırdın? Merak etme SPKcılar bile benim sözlerimi ciddiye alıyorlar.

Ayırca seviyeyi biraz koruyalım.

Kusura bakmayın tutarsınız kendi içinizde çelişkilisiniz

Bu tutumunuzla kimi nasıl inandıracaksınız

Sizi dikkate almıyoruz Çünkü inandırıcılığınızı yitirdiniz maalesef

Benim görüştüğüm forum arkadaşları var Onlarda aynı fikirde

Sizi buraları kesmez Vedat bey odalar Türmob Ankara size yakışır bence burada harcanıyorsunuz

Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik
"Mesleğin gelişmesi ve sağlam temellere oturtulması için aralarında gerekli dayanışmayı kurarlar"

Arkadaşlar yalnızca bugünü düşünmeyelim, stajyer meslek mensupları dahil tüm meslek mensuplarının haklarını koruyup gözetmeliyiz.
1- SPK Sınavına girmek için dahi staj dönemi öngörülmezken, KGK staj dönemi öngörmektedir. Bu madde mutlaka değiştirilmelidir. Bağımsız denetçi olmak isteyen meslek mensupları 6 yıl staj yapacaktır. Bu süre çok uzundur.

2- Muhasebe, Muhasebe Standartları, finansal analiz, denetim vb gibi konularda meslek mensupları kendilerini geliştirmişlerdir. Bu gelişimi bir kaç istisna dışında Tek Düzen Hesap Planına, Muhasebe Standartlarına, Enflasyon Muhasebesi gibi uygulamalarda yüksek derecede intibak da görebiliriz.

3- Sürekli sınavsız belge verilen kişilerden bahsedilmektedir. Bu sınavsız belge verilen arkadaşlarımız nedeniyle tüm meslek mensupları küçümsenmemelidir.

4-Daha öncede bazı arkadaşların belirtiği gibi SPK denetçileri içerisinde de sınavsız belge alanlar mevcuttur. Bu Sınavsız belge alanlar yüzünden ben tüm SPK denetçilerini eleştirmiyorum.

Son olarak SPK Denetçiside olsak hepimiz Meslek Mensubuyuz ve öncelikle 3568 sayılı kanuna tabiyiz. Bu açıdan mesleki dayanışmayı meslek mensubu olan herkesten beklemek stajyerlerde dahil tüm meslek mensuplarının hakkıdır.

Sonuç olarak, KGK'nin staj süresini kaldırmasını, mesleki deneyim süresinin 7 yıla çekilmesini, sınav derslerini azaltmasını beklemekteyiz. Aynı derslerden sınava almakla ne amaçlanmaktadır. Buda ayrı bir tartışma konusu...

6 yıl staj gerçekten çok uzunda, smmm stajyeri olan biri 3 yıl büroda staj yapsa bağımsız denetimi öğreneyemecek, bağımsız denetim şirketinde staj yapsa kdv beyannamesini bile göndermeyi bilmeyen bir smmm olacak. bu staj süresini bence 4 yıla çekmek daha makul. temel olarak smmm stajı 2 yıla indirilebilir. daha sonra bağımsız denetime kaymak isteyenler için ise 2 yıl staj daha yapar bağımsız denetim şirketlerinde. yalnız şu noktya dikkat çekmek istiyorum. 2 yıllık bd stajının sonunda denetçi ünvanı alınacak. denetim işinin içinden biri olarak söylüyorum ki 2 yıl normal staj, 2 yılda bd stajı ile zımba gibi meslek mensupları yetişir. bu sürenin altında kişinin yetişebileceğini sanmıyorum. uygulamada hep gözlemlediğim bir konu...

sahincolak71 ' Alıntı:
Kusura bakmayın tutarsınız kendi içinizde çelişkilisiniz

Bu tutumunuzla kimi nasıl inandıracaksınız

Sizi dikkate almıyoruz Çünkü inandırıcılığınızı yitirdiniz maalesef

Benim görüştüğüm forum arkadaşları var Onlarda aynı fikirde

Sizi buraları kesmez Vedat bey odalar Türmob Ankara size yakışır bence burada harcanıyorsunuz

Şahin arkadaşım böyle yapma. Benim ne düşündüğümü benden iyi mi bileceksin. Benim de SPK lisansım var. Bunun yanında sürekli SPKcıların kazanılmış hakkı vardır diye söyledim. Aksi tek cümlemi bulursan bu forma tek bir satır dahi yazmayacağım. Bu tartışmayı daha fazla uzatmayalım. Siz söyleyeceğinizi söylediniz, ben söyleyeceğimi söyledim.

Son dakika...................................................................................................

TÜRMOB Başkanlar Kurulundan şu ana kadar net bir sonuç kadar çıkmamış

Bundan sonra çıkarsa paylaşılacaktır

İstanbul- Bursa toptan karşı

Diğer odalar başta Ankara taslak hakkında eksikleri bildirme taraftarı

Kırıkkale sınavsız taslak olsun diyor

Not:YMMler Türmoba kazan kaldırmış Biz kanunla almıştık siz bozdunuz diye

Başkanlar Kurulunda bir karar çıkmak zorunda KGK Cumaya kadar süre vermiş

Önder68 ' Alıntı:
Değerli Meslektaşlar

Zaten isteyenler hem KGKya görüş bildirdiler hem de forum da bu görüşlerini paylaştılar

Hoşçakalın

Saygılarımla

Önder TUNABOYLU
SMMM-SOB

+1

DİKKAT DİKKAT

ANKARA YMMO ÜYELERİNİ UYARDI

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM PROGRAMINA KATILMAYIN

DEĞERLENDİRMELERİMİZ DEVAM EDİYOR

BEKLEYİN.................................................

arkadaşlar beşiktaş çarşı grubuyla görüştüm, durumumuzu anlattım. odanın bize hayrı yok son umudumuz sizsiniz dedim. sağolsunlar sahip çıktılar. yarından tezi yok "çarşı yönetmeliğe karşı" afişleri hazırlayıp, eylem yapacaklarını söylediler. herkes bu gece rahat uyusun :)

Sayın YMM

Espriniz güzel fakat Kurul kararlı gözüküyor

Türmob hala tek parça değil karar çıkmıyor

Büyük ihtimal böyle yada %10 değişiklikle çıkacak sinyalleri veriyor

Hayırlısı

ymm ' Alıntı:
arkadaşlar beşiktaş çarşı grubuyla görüştüm, durumumuzu anlattım. odanın bize hayrı yok son umudumuz sizsiniz dedim. sağolsunlar sahip çıktılar. yarından tezi yok "çarşı yönetmeliğe karşı" afişleri hazırlayıp, eylem yapacaklarını söylediler. herkes bu gece rahat uyusun :)
:)