Ortak Adat Hesaplama Ve Sermaye Avansı Hk.

günizi

Katkı Sunan Üye
Üyelik
30 May 2007
Mesajlar
121
Konum
izmir
Merhabalar,
1- Ortak dönem içinde şirketten borç alıp ödüyor borç alıp ödüyor dönem sonunda borcu yok. Bir miktar alacağı var. Bu ortağa adat hesaplamama gerek var mı?
2- ortaklar şirkete sermayeye ilave etmek üzere sermaye avansı koyuyor fakat 1 yıl içinde sermayeye ilave olmuyor. Hatta bunu koyan ortaklar hisselerini devrediyor. Şimdi 529 hesap altına kaydedilmiş bu tutar sermayeye ilave edilebilir mi? Parayı koyanlar şimdi yok. Bir de 1 yılı geçti. Geçen yıl bilançosunda özkaynaklarda gözüken bu tutarı ortaklarda ayrıldığı için ayrılan ortak diğer borçlara çekebilir miyim?
 
1- Ortak dönem içinde şirketten borç alıp ödüyor borç alıp ödüyor dönem sonunda borcu yok. Bir miktar alacağı var. Bu ortağa adat hesaplamama gerek var mı?

**Evet
Bu ortağa adat hesaplanması gerek. Dönem içinde aldığı tarih ile ödediği tarih arasında bir miktar çıkacaktır.

2- ortaklar şirkete sermayeye ilave etmek üzere sermaye avansı koyuyor fakat 1 yıl içinde sermayeye ilave olmuyor. Hatta bunu koyan ortaklar hisselerini devrediyor. Şimdi 529 hesap altına kaydedilmiş bu tutar sermayeye ilave edilebilir mi?

**Evet edilebilir.

3-
Parayı koyanlar şimdi yok. Bir de 1 yılı geçti. Geçen yıl bilançosunda özkaynaklarda gözüken bu tutarı ortaklarda ayrıldığı için ayrılan ortak diğer borçlara çekebilir miyim?

**Evet yapabilirsin. Ortaklar bir karar alır .(Bu kararın tescil zorunluluğu da yok) bu karara istinaden Ortaklara borçlar hesabına çekebilirsin . Fakat bunun yaparken ; yapmadan önce sermayenin öz kaynaklarının içinde korunup, korunmadığına dikkat etmek gerekir. Daha önce ortaklar böyle bir karar almışlarsa büyük ihtimalle şirketin KVYK'ları Özsermayeden yüksektir ve şirket ya borca batık ya da teknik iflasta'dır
 
Sayın günizi,

Ferhat kardeşimin söyledikleri tamamdır ancak bir ilave tavsiyede bulunayım. Temel olarak hisse devirlerinde anlık durum esas alınır. Yani bilançoda varolan kalemler gözönünde bulundurularak hisseler satın alınmıştır, hal böyleyse sermaye avansları da buna dahildir. Tavsiyem bu avansı yeni ortakların hisseleri oranında bölümlendirerek sermayeye ilave etmenizdir. Eski ortaklardan kalan ve avans veren varsa bu tutarı doğrudan eski ortak adına kullanmalısınız.
 
Sayın Ferhat ve ksimkesyan

Desteğiniz için çok teşekkür ederim, yorum ve katkılarınız bizim için değerli.
3.Maddede ki tespitiniz doğrudur. Firma sermayesini geçmiş yıl zararları dolayısıyla kaybetmiş durumda. Yapılacak genel kurulda sermaye azaltımı ve arttırımını eş zamanlı yapmayı planlıyorum bunu yapmaktaki amacım geçmiş yıl zararlarının özkaynaklarda ki etkisini azaltmak. Arttırım azaltımdan çok daha yüksek olacak. Çünkü azaltıma gitmezsem 1/3 oranı sermaye büyüdükçe büyüyor:) Rakkamsal veri paylaşmak istiyorum vaktiniz olursa konu hakkındaki görüşünüzü almak isterim.
mevcut durum;
Sermaye: 1.200.000
529 Fon : 800.000
Geçmiş yıl zararı:4.070.692
Özkaynak:-2.070.692

Yapmak istediğim;(Sn Ksimkesyan'ın da belirttiği gibi fonu ilave ediyorum)

Sermaye azaltımı: -960.000
Sermaye arttırımı: 800.000(fon)+3.660.000 nakit
Bu durumda Özkaynak:1.589.307 olacak sonuç sermayemiz ise: 4.700.000 seviyesinde olacak
 
Sayın günizi,

Sermaye azaltımı ve arttırımı eş zamanlı olmaz. Rakamlara göre tavsiyem ise hemen arttırım işleminizi yapmanızdır.
 
Sayın Ksimkesyan,

Sermaye azaltım ve arttırım aynı anda olabilir diye biliyorum yanlış olabilirim açıkçası aynı dertten muzdaribim araştırırken Ticaret Sicil Yönetmeliği IV. Bölüm 81. ve 98 maddelerinde eş zamanlı arttırım ve azaltım var ama nasıl uygulanacak çözmeye çaışıyorm:)
 
Üst