Basitçe açıklamaya çalışayım..
Fakat şunuda ekleyeyim,en yaygın kullanım şeklini baz alarak yazıyorum.
331 hesap en çok hangi hallerde kullanılır?Genellikle,ortağın şirket namına yaptığı harcamalarda veya şirket kasasında yeterli nakit bulunmaması halinde,şirketin yapacağı bir borçlanma sebebiyle şirketi finanse etmek durumlarında daha sıklıkla kullanılır.Yani şirketin yapacağı harcamayı ortak yapmış olmakla, dolaylı olarak şirkete para vermiş olur.Haliyle şirketten alacağı doğar.
Diğer taraftan bakıldığında zaten ortağın,ayrıca şirkete birde sermaye borcu vardır.Sermaye borcu dururken,neden ortak,şirketi dışardan finanse etmeye çalışır?Parası varsa,önce gitsin,sermaye borcunu yerine getirsin,öyle değil mi?
İşte bu aşamada sermayenin taahhüt edilme şekli bana göre belirleyici unsurdur.
Eğer sermaye maddesinde nakit taahhüt vaadinde bulunulmuşsa,bana göre,331 hesapta ortak alacaklı olsa dahi,yine bankaya veya kasaya sermaye borcunu nakden ödeyerek,önce sermaye borcunu yerine getirir,sonrasında parayı alacağına sayıp geri mi alır,şirkete mi bırakır,o, ortağın veya yönetim kurulunun bileceği iştir.
Ortak önce şirkete sermaye borcunu öder,sonra bu parayı ister alacağına sayar,geri alır,ister şirkete bırakır..Ama bana göre işlem sıralaması ve usül budur..
Saygılar