fonradar

Ortaklara Borçlar Hesabının Sermayeye İlavesinde Karar Örneği

SerhanSerhan

Tanınmış Üye
Üyelik
2 Ara 2013
Mesajlar
1,485
Konum
istanbul
Şirket ortağının alacağını şirket sermayesine ekleyeceğiz ancak karar örneği bulamadım örnekte yardımcı olursanız memnun olurum
İyi akşamlar
 
Şirket ortakları aşağıdaki hususu karar altına almışlardır.
Şirket sermayesinin 200.000,00 TL den 600.000,00 TL ye çıkarılmasına ve şirket ana sözleşmesinin sermaye maddesinin aşağıdaki şekilde tadil edilmesine oy birliği ile karar verilmiştir.


SERMAYE
MADDE 6

Şirketin sermayesi 600.000,00 TL dir.

Bunun;

598.000,00 TL’si Ali Bey

2.000,00 TL’si Hasan Bey


tarafından muvazaadan ari olarak tamamen taahhüt edilmiştir. Eski sermayenin tamamı ödenmiştir. Bu defa artırılan sermayenin 400.000,00 Tl’ sı ortaklara borçlar hesabından arttırılmıştır.


ORTAK İMZA ORTAK İMZA
 
Ortaklara alacak hesabından 400.000 TL artırım yapılacak ve sermaye 200.000 TL den 600.000 TL ye çıkacak
Karar doğru olmuşmudur? Teşekkürler
 
Şirket genel kurulu şirket merkezinde toplanarak aşağıda yazılı hususları karar altına almışlardır.


  1. Şirket sermayesinin 200.000,00 TL’dan 600.000,00 TL’ya çıkartılmasına;
  2. Şirket ana sözleşmesinin 6.maddesinin aşağıdaki şekilde tadil edilmesine oy birliği ile karar verildi.


YENİ ŞEKİL
SERMAYE
MADDE 6 Şirketin sermayesi 600.000,00 (altıyüzbin) TL dır.Bu sermaye;


598.000,00 TL (beşyüzdoksansekizbin) ALİ BEY (TC ...............)
2.000,00 TL (ikibin) HASAN BEY (TC ...............)

tarafından muvazaadan ari olarak tamamen taahhüt edilmiştir.Eski sermayenin tamamı ödenmiştir.Bu defa artırılan 400.000,00 TL sermayenin tamamı şirketin 331-ORTAKLARA BORÇLAR hesabından karşılanmıştır.İlgili işlemler .......... tarihli S.M.M.M. raporu ile tespit edilmiştir.Bu husustaki ilanlar ana sözleşmenin ilan maddesi uyarınca yapılır.

Not: Dolayısıyla SMMM raporu da hazırlanacaktır....
 
Yalnız bu tescil 6102 TTK'dan önce yapılmıştır.Gerçi yeni TTK'da değiştiğini zannetmiyorum ama,önceden kontrol ettirmenizde fayda var..
 
Sayın Arkadaşlar,

Ortak alacaklarının sermayeye ilavesi için YMM tarafından hazırlanmış Sermayeye ilave edilebilir raporu gerekir(SMMM olmaz). Yada mahkeme tespiti. SMMM raporu ise ancak "Eski sermayenin Ödendiğinin Tespiti" raporu olabilir. Ancak diğer rapor zaten YMM tarafından hazırlanacağından ödendi tespiti de aynı rapor içinde yer alacaktır.
 
Sayın Arkadaşlar,

Ortak alacaklarının sermayeye ilavesi için YMM tarafından hazırlanmış Sermayeye ilave edilebilir raporu gerekir(SMMM olmaz). Yada mahkeme tespiti. SMMM raporu ise ancak "Eski sermayenin Ödendiğinin Tespiti" raporu olabilir. Ancak diğer rapor zaten YMM tarafından hazırlanacağından ödendi tespiti de aynı rapor içinde yer alacaktır.

Üstat o değişti biliyorum artık SMMM lerde yazabiliyor
 
Sayın SerhanSerhan,

Değişmedi. Ayni alacaklar diye bir (gereksiz) kavram getirdiler. Nakit alacaklar bu kapsamda değil, uyarayım. Üstelik konu TTK kapsamında olduğu için bana göre sadece mahkeme kararı gerekir. ( Çünkü nakit konusu son derece suistimale açık bir konudur.)
 
Üstat gözüktüğü üzere YMM/SMMM olabilir deniliyor sadece nakit değilde ayni olursa mahkemeden bahsediliyor

4. Yeminli/Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Faaliyet Raporu ve Mali Müşavir Faaliyet Belgesi

(Sermaye artırımı sadece iç kaynaklardan veya sermaye taahhüdü yoluyla ya da sermaye taahhüdü ile birlikte iç kaynaklardan yapılıyorsa, sermayenin tamamının ödendiğine, karşılıksız kalıp kalmadığına ve şirket özvarlığının tespitine,(raporda sermayenin son bilançoya göre özvarlığın içinde TTK 376 ya göre korunduğu ifadesi yer almalı veya raporda özvarlık tespiti rakamsal olarak yazılıp hesaplama tablosuna yer verilmeli) iç kaynaklardan karşılanan tutarın şirket bünyesinde gerçekten var olduğuna ilişkin)

(Sermaye arttırımı ortak alacaklarından karşılanıyorsa Mali Müşavir raporunda ortak alacakları hesabında yer alan tutarın NAKDİ BORÇLANMADAN kaynaklandığı açıkça belirtilmelidir. Ortak alacakları nakdi borçlanmadan kaynaklanmıyorsa Bilirkişi Raporu ve Bilirkişi Atama Yazısı ibraz edilmeli)
 
Üst