fonradar

Ortaklara Olan Borç Yıl Sonunda Adatlandırma Yapılmalı mı?

MUSTAFA KAYADUMAN

Katkı Sunan Üye
Üyelik
20 May 2020
Mesajlar
230
Konum
istanbul
Merhabalar, ltd sermayesi 16 milyon TL ,a ortağına 5 milyon ve b ortağına da 6 milyon şirketin borcu var. Bu durumda yıl sonu herhangi bir işlem yapılmasına gerek var mı,adatlandırma yapılmalı mı, tesekkurler
 
Merhaba
Adatlandırmaya gerek yoktur,çünkü zaten alacaklı olan ortaktır.Adatlandırma genelde şirket alacaklı ise yapılır, alacaktan faiz geliri elde etmelidir çünkü.Bununda faturasını düzenler.
Sorunuzda alacaklı olan ortak ise haliyle faiz gelirini ortağın elde etmesi lazım.Bununda şu an mevzuatımızda yeri yok.
Ben böyle biliyorum,yanlışım varsa diğer arkadaşlar lütfen düzeltsinler.
 
Tahsincigim

''Merhabalar, ltd sermayesi 16 milyon TL ,a ortağına 5 milyon ve b ortağına da 6 milyon şirketin borcu var'' burada Sermayenin Ozkaynaklar icinde korunup korunmadigina bakmak lazim. Eger sermaye korunmadan ortak borc veriyorsa sikinti, cunku ortak borc vermeden once sermayeyi yukseltmek zorunda aksi takdirde borc verdigi parayi gelir yazmak ve vergi odemek zorunda kalir. ( Benden uyarmasi)
 
Merhaba,

Faiz hesaplamanız doğru olacaktır aksi takdirde;

1- Şirketin vergi yükünü arttırırsınız
2- Ortağa hesaplamadığınız faizi temettü olarak ödemek zorunda kalabilirsiniz.
3- Ortaklar birden fazla ise ve borç verdikleri tutarlar sermayeye katkılarından farklı oranlarda ise ortaklardan birisi zarara uğrayacaktır. (Örneğin A ortağının hissesi 10% ama 10M borç verdi, B ortağının hissesi 90% ama 1M borç verdi. Faiz hesaplamadığınız zaman bu tutar şirkette kalacak ama bu hesaplamadığınız faizin getirisinin 90% ı B ortağının olacak, halbuki A ortağının hakkı idi.)

Her durumda şirket ortaklarının cüzdanını hafifletmiş olacaksınız.

Bu arada bu borcun bir sözleşme karşılığı olması, ödeme terminlerinin ve faizin (piyasa faizi) belirtilmiş olması bir inceleme sırasında size yardımcı olur. Ayrıca olası anlaşmazlıkların giderilmesinde yardımcı olur.

Diğer bir konu ise öz kaynakların şu anki durumu. Örtülü sermaye oluşup oluşmadığını kontrol etmeniz gerekir. Bunun dışında bu borcu sermayeye ilave etmeye gerek olup olmadığını da kontrol edebilirsiniz.

Şirket özkaynaklarını korumuş ise ortağın şirkete piyasa şartlarında borç vermesi sorun olmayacaktır (yine de sözleşmeli olması faydalı olur). Sermayeyi arttırmak kolay ama düşürmek zorlu bir süreçtir. Ortaklar genelde gerekmedikçe sermaye arttırmak istemeyecektir.
 
Üst