Oto Alım Satım Ve Vergiye Tabi Olup Olmama Sınırı

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan kubil
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

kubil

Katkı Sunan Üye
Üyelik
20 Ara 2009
Mesajlar
254
yıl içerisinde kaç kere oto alım satımı yaparsak vergiye tabi olma durumumuz söz konusu olur alım satım yapan kişi vergi mükelefi değil aynı zamanda arsa içinde durum nedir birde yılı takip eden sürelerde de ne gibi etkileri olur ?
 
Ynt: Oto alım satım ve vergiye tabi olup olmama sınırı

Kanımca kesin rakam vermek yanlış olur. Böyle bir rakam varsa da ben bilmiyorum fakat yıl içerisinde birden fazla yada takip eden yıllarda birer kez böyle bir alım satım işlemi (araç,arsa,bina vs.) yapılırsa ve maliye bunu tesbit ederse vergi mükellefiyeti arayacaktır. Kaldı ki artık TC numarası sayesinde tapu,trafik tescil vd gibi kurumlaradan bu tesbit kolayca yapılabilir.
 
Ynt: Oto alım satım ve vergiye tabi olup olmama sınırı

1 yıl içerisinde birden fazla ikinci el oto alım satımı gelir vergisi mükellefi olmayı gerektirir. Maliye 1 yılda birden fazla yada takip eden yıllarda birerkere alım satım yapılmasında süreklilik olarak görmektedir. Vergi dairesi bu durumu tespit eder ise ceza düzenler. Aynı cevap arsa alım satımı içinde geçerli ticari kazanç kapsamında her ikisi içinde gelir vergisi mükellefiyeti gerektirir vergi dairesi tespit ederse ceza yemeniz kaçınılmaz olur.
 
Ynt: Oto alım satım ve vergiye tabi olup olmama sınırı

Bir mükellefim babası adına sürekli araç alıp satmış , dün aradı maliye çağırmış. ne gibi durumlar olabilir.
 
Ynt: Oto alım satım ve vergiye tabi olup olmama sınırı

MeslekiPaylasim ' Alıntı:
Bir mükellefim babası adına sürekli araç alıp satmış , dün aradı maliye çağırmış. ne gibi durumlar olabilir.

Mükellefiyet açacaklar başka bişey olmaz.ama geriye dogru açarlarsa kötü
 
Ynt: Oto alım satım ve vergiye tabi olup olmama sınırı

yılda 1 den fazla oto alım satımı yapıldığında vergiye tabi olmanız gerekiyor dendi bu gün vergi dairesine gittim bana yazı göndermişlerdi 2006 yılından beri araba alıp satığınızı tesbit ettik dediler bana bir kağıt imzalattılar ve beyarnamelerini doldur gel dediler bu kağıtla muhasebeciye gittim ve orda 01.01.2006 tarihinden itibaren vergi mükellefi yaptıklarını öğrendim 5 yıllık vergi ve cezası cezasının cezası toplam 75000tl ödemeniz gerekiyor dedi vergi dairesine tekrar gittim bunu ödüyeceksiniz dediler ya anaparası 12000tl geri kalan ceza ve faizi hiç böyle bir ceza olurmu madem bu kadar cezası var 2006 yılından bu tarafa nerdeydiniz adam bir tebligat veya bir yazı göndermezmi bu kadarmı olur yahu benim hiç bu kadar param olmadıki sizde biliyorsunuz benim hesaplarımı benden daha iyi takip ediyorsunuz bankadan bu parayı ödeyecek durumum yok dedim derdimi anlatmaya çalışırken yaşlı bir amcada aynı dertten ceza yazılmış tartışırken kalp krızi geçirdi yere düştü ambulans geldi götürdü ey insaf bu kadar ceza yazarsanız intihar edenleri görüp duyacaksınız bunun vebalini kim çekeçek sayın başbakanımızdan ve ilgili kişilerden yardım bekliyoruz
 
Ynt: Oto alım satım ve vergiye tabi olup olmama sınırı

Selamlar
Aslına bakarsanız mükellefiyet durumunu "1 yıldan fazla veya 3-5 kere" gibi hususlara bağlamak yanlıştır.Mali idarenin görüşü,beklentisi veya niyetine göre değişir.Bazen 1 araç içinde mükellefiyet açarlar bazen 3-4 defa alıp satsanız da mükellefiyet AÇMAZLAR.Bu tür durumlarda eğer kişinin bu işi sürekli yaptığı ve amacının kazanç elde etmek olduğu kanısı doğarsa mükellefiyet tesis ederler.Maalesef ki ülkemizde denetim ve idare-mükellef ilişkisi ve irtibatı tam sağlanamadığı için yıllar sonra böyle süprizlerle karşılaşmak mümkün.Hiç başıma gelmedi ama sanıyorum karşılaşsaydım (mükelleflerimde dahil) şu yolları araştırır ve kendime savunma yolu belirlerdim.Tabiki ne kadar geçerli olacağı ancak o zaman belli olacak.

1- Alıp satılan araçlar arasında ticari sayılabilecek bir araç var mı?
2- tüm araçlar binek oto ise alı satım ve yenisinin alımı arasında ne kadarlık bir süre var.Yani kişinin üzerinde bir araç varken bunu satmadan kalkıp 3 tane daha alırsa ilk bakışta burada ticari bir maksat sezinlenebilir.Özel kullanım için alınan araç bir süre sonra model yenilemek vs.araçlarla satılıp yenisi alınabilir.(özel araç sahipleri bunu yapar genelde) Aracı alır 6 ay kullanır satar yenisini alır.1 yıl kullanır satar yenisini alır.Bana göre buradaki sihirli kelime "alır ve kullanır". Yani burada ticari bir menfaat yoktur.Şayer araçlar içinde "ticari" bir araç varsa.İsterseniz 10 aracınızdan 1 tanesi ticari olsun..O zaman mükellefiyet açılır.Burada "ticaret yapmıyorum ki,aldım duruyor" mazereti de amiyane olacak ama "yemez"
3- Bu tip alım satım işini sık yapanlar (amacı para kazanmak olanlar) genelde yanlarında bir yığınkimlik ve vekaletle gezerler.Örneğin arabamı satacağım zaman Kırklareli'den alıcı çıktı.Adamlar bu işi yaptığı için istanbula arabaları toplaya toplaya geliyorlar.Gayriresmi galericilik gibi.Her arabayı başka kişilerin üzerine alıyorlar (işte bu sorunu yaşamamak için) Herkesin de vekaleti ellerinde..Zaten yanlarında da para hazır.Hemen noter devri yapıldı,parayıda elime saydılar aldılar arabayı gittiler :)
4- Ticari faaliyet kapsamında değerlendirmek için dairenin elinde bir delil olması lazım. Son sorudaki 2006 örneğine bakarsak arada 5 yıl var.Bu 5 yıl içinde (aracı binek sayıyorum) hiçmi 2-3 defa araç alııp kullanıp daha sonra satan olmamıştır. Kullanıyorum bir süre satıp başka bir model alıyorum deseniz,kim,hayır sen bu işi para kazanmak için yapıyorsun,diyebilir.Gerçi söylediğinize göre maliye diyor :) 2006 yılında açılış yapılan kişiye sormak isterim..Size yapılmış herhangi bir tebligat veya uyarıyı dosyadan çıkarıp gösterebildiler mi? Neye dayanarak açılış yapmşlar,noter devrine dayanarak mı?
Size tavsiyem şu olabilir.
* Eğer alıp sattığınız araçların tamamı binek sınıfı ise,araya hiç ticari araç katmamışsanız,
* 2.bir aracı almak için öncekini satmışsanız,yani üzerinizde aynı anda 2 araç görünmüyorsa (ki aslında görünsede farketmez bence,ama 2'den fazla olunca savunması zor olur)
* Eğer alış ve satışlar arasında kullanım için makul bir süre varsa (sürekli alıp 1-2 ay sonra satmamışsanız)
* Vergi dairesi size tebligatları gösteremiyorsa
Direkt mahkemeye gitmenizi öneririm.Elbetteki öncelikle avukata danışarak..

Saygılar
 
Konuya birde şu noktadan bakmak lazım. Gerçekten bir ticari maksat ile yapılıyorsa alım satım. Mutlaka vergilendirilmelidir. Bu bilerekten yani kaçak olarak vergi tesisi yaptırmadan yapanlar yarın birgün karşılarına böyle birşey çıktığında, yakınmasılar. Ticari kazanç varsa vergide var.
 
Merhaba.ben ayni yil icerisinde 3 arac sattim ama bu araclar sifir alinmisti. Bu durumda vergi mukellefi olmus olurmuyum?
 
Merhaba.ben ayni yil icerisinde 3 arac sattim ama bu araclar sifir alinmisti. Bu durumda vergi mukellefi olmus olurmuyum?

Sıfır araç alıp da, bir yıl içinde onları ikinci el olarak satarak kar elde edememişsinizdir büyük ihtimal. Devamlılık unsurunu akla getirse de orada bir kar olmadığı için, dikkat çekeceğini ve onun için problem olacağını düşünmüyorum.
 
Gerek araç, gerek arsa alım satımında Gelir İdaresi devamlılık ve ticari organizasyon unsurlarına bakıyor. Bir kişinin gelir elde amacı ile araç alım satım işi yapması bunun da tekrarlanması bazen 2-3 alım satım yeterli görülebiliyor, sizin ticari kazanç mükellefiyeti tesisisinizi gerektirebilir. Örnekte, hayatın olağan akışında bir kişinin üç tane sıfır araç alıp sonra bunları ikinci el olarak satması makul gözükmüyor. Araç ikinci el olur olmaz değerini, normal şartlarda, düşürür. Konunun iktisadi, ticari ve teknik açıdan izahı güç. Ama süreklilik arz eden bir durumda zarar da etseniz ticari kazanç mükellefiyeti tesis edilebilir. Sonuçta, ticari kapsamda araç alım satımında KDV mükellefiyeti de söz konusu olacak. Her olayı kendi içinde, amaç, gerçekleşme şekli ve sıklığı bağlamında değerlendirmek gerekir.
 
Üst