İşvereniniz, 1 ay 30 gün, ayda 4 gün hafta tatili var, 30-4=26 iş günü, şeklinde hesaplamakta görülen.
Çalışma süresi aylık değil, haftalık olarak belirlenmiştir. 1 günü ücretli hafta tatili olmak üzere , günlük en fazla 11 saat çalışma süresi sınırını koruyarak haftatnın kalan günlerine bu 45 saati paylaştırma hakkını vermiştir yasa işverene. 45 saat olmazsa olmaz çalışma süresi değil, olabilecek haftalık çalışma süresi üst sınırıdır.
Yasal süre sınırlaması dikkate alınarak yapılan hesaba göre de 45/6= 7,5 saat günlük çalışma süresi bulunur.
Haftalık 45 saatin altında çalışma süreleri de belirlenebilir taraflar arasındaki iş sözleşmeleriyle.
- Sözleşmenizdeki çalışma süreleri ile ilgili maddelere bakmak gerek. Doğrudan çalışma süresi 45 saattir şeklinde bir belirleme var mı, yoksa vardiya listesine göre çalışma süresi en çok 45 saat olur şeklinde bir düzenleme varmıdır?
Ücretle ilgili maddeye bakmak gerekir, 1 aylık ücret x tl dir şeklinde midir?
Hafta tatiline, ancak belirlenen çalışma günlerinde belirlenen çalışma süresi tamamlandığında hak kazanılır.
- Eğer sözleşmede özellikle belirlenmiş 45 saatin altında bir çalışma süresi yoksa, işverenin doğal olarak 45 saatlik çalışmanın tamamlanmadığı her hafta için hak kazanılamayan hafta tatili ücretini ödeme zorunluluğu ortadan kalkar.
- Haftalık çalışma süresinin belirlenenden az kaldığı her bir dakikanın ücretini ödememe hakkı doğar.
- Tüm bunlara rağmen elbette gündüz çalışmasında 11 saati, gece çalışmasında 7,5 saati aşan süreler için belirlenen çalışma süresi aşılmamış olsa dahi işverenin arttırılmış ücret ödeme zorunluluğu vardır.
İşveren 45/6=7,5 saat günlükse, 26x7,5=195 saat aylık çalışmanız gerektiği hesabıyla giderken,
siz de %50 arttırılmış ücreti dikkate alarak, ay sonunda elinize geçecek toplam ücreti dikkate alarak ben zaten 1800küsur tl lik çalışıyorum hesabına gitmektesiniz. Bu hesabınız hatalı. Süreyi tamamlayıp tamamlamadığınız önemli öncelikle, sonra o sürenin ücretinin ödenip ödenmediğine bakılır.
Salt Yasa ve yonetmeliklere bakarak karar verilecek olsa, işvereniniz haklı.
Salt sizin yönünüzden vicdanen bakılacak olsa, siz de haksız değilsiniz nispeten.
Vicdan kişiye göre değişik sonuçlara vardırabilen bir olgu, işvereninize gidip deseniz ben zaten senin belirlediğin çalışma süreleriyle çalışmaktayım, daha ne fazlasını istiyorsun, vicdanın yokmu senin diye, 26gün x 7,5 saat =195 saat hesabındaki işverenin yanıtı, ben ödemelerimi vicdanla yapmıyorum anlamına gelecek tarzda olacaktır.
Benim düşünceme göre, işverenin eksik kalan çalışma süresini tamamlamanızı isteme, tamamlamadığınız sürenin ücretini kesme hakkını kullanmasında bir yanlışlık yok.
Sİze göre bu istek doğru değilse, kabul etmeyebilirsiniz, gelecek ilk tepki ücretinizde kesinti olacaktır muhtemelen.
Ücret kesilince siz de doğal olarak yasal haklarınızı koruma , elde etme sürecine gireceksiniz hukuk sistemi içinde.
O sistemin bakacağı da vicdan değil, çalışma süreniz, sözleşmeniz olacaktır. Onlara bakıldığında da işverenin bir kusurunun görülebileceğini sanmıyorum.
Kararı / yanıtı siz vermelisiniz, ne yapmalıyım sorunuza