fonradar

Özel maliyetler hk.

kaan070608

Katkı Sunan Üye
Üyelik
16 Haz 2008
Mesajlar
153
Konum
aydın
arkadaşlar anonim şirket bir işmerkezinin zemin katında faaliyet göstermekte ve burada kiracı olarak durmaktadır.şirket aynı iş merkezinin başka bir katına taşınmak istiyor ve bu katın durumuda kaba inşaat halinde.kiraya veren hiçbir masrafa karışmıyacak şirket kendi istediği gibi yaptırıp yerleşecek. şimdi şirket bu kaba inşaat halinde olan yere yapmış olduğu asansör, elektrik,su, ısınma, boya, kapı ,pencere,tezgah, dolap vs.gibi giderlerini nasıl kayıt edebilir.direk gider yazabilecek oldukları nedir bunlardan yada hepsini özel maliyetlere atıp amortisman yoluylamı giderleştirmelidir.yapılacak olan giderler yüksek rakamlar oluşturacaktır.teşekkürler. kira bedelide artık anlaşmaya göre bir müddet ödenmeyecektir belkide.bununda mali yönden nasıl bir yolu olmalıdır.sonuçta yine kiracıdır.teşk.
 
Ynt: özel maliyetler hk.

kiracıysa giderler özel maliyetlere alınıp, oradan amortisman yoluyla itfa edilecekler.
 
Ynt: Özel maliyetler hk.

sayın champell59 giderlerin hepsi mi özel maliyete atılmalıdır.mesela elektrik tesisatı, su tesisatı, boya, parke gibi giderlerde özel maliyetleremi atılmalıdır.ayrıca amortisman ömrü nasıl tayin edilecek bu giderlerde.
 
Ynt: Özel maliyetler hk.

Kiracı daireye girip oturmadan önce yapmış olduğu tüm masrafları toplayıp özel maliyete atabilir.
Özel maliyetler ayrı bir amortisman sistemine tabidir. Bu süre kira müddetine paraleldir. Yani kira sözleşmesi 2 yıl olarak yapılmış ise özel maliyetler iki yılda yok edilir.
Bu süre maksimum beş yıldır.
 
Ynt: Özel maliyetler hk.

Gayrimenkullere kiracıları tarafından yapılan ve kira süresi sonunda sökülüp ayrılabilen ve başka bir yerde kullanma imkanı bulunan iktisadi kıymetlere yapılan harcamalar özel maliyet kapsamında değerlendirilimez; Bu tür harcamaların niteliğine göre direkt gider olarak yada amortisman yoluyla itfası mümkün olabilecektir.

Kolay gelsin...
 
Ynt: Özel maliyetler hk.

Evet:
demirbaşlar, mobilyalar, seyyar cihazlar vb söküldüğü zaman ekonomik değerini kaybetmeyen ve başka bir yerde de kullanılabilen varlıklar özel maliyete girmez.
Ancak bunlar da normal amortismana tabidir.
 

Benzer konular

Üst