fonradar

Özel Maliyetler

saliha

Katkı Sunan Üye
Üyelik
13 Mar 2006
Mesajlar
150
selam şirketimiz şehir dışında bir şube açtı ve biz buraya çokca yatırım yaptık nerdeyse binayı yeniden yarattık.ve bizim kira sözleşmemiz 1yıllığına yapıldı ama en az belki 50sene duracağımız bir yer.ben burada kira süresini bilinmiyor olarakmı algılamalıyım yoksa 1yıl farzedip özel maliyet hesabındakileri direk gideremi atmalıyım yoksa amortismanmı ayırmalıyım.bence süresiz kabul etmeliyim ya sizce???
 
Ynt: özel maliyetler

şubenizden elde edeceğiniz kar yaptığınız masraflara yakın veya üzerinde olacak mı? 1 yıl sonunda çıkarılma olasılığınız var mı?
 
Ynt: Özel Maliyetler

KİRA SÖZLEŞMESİ 5 YILDAN FAZLA İSE MESELA 7 YILLIK Bİ SÖZLEŞME İSE 7 YILA BÖLÜNEREK AMORTİSMAN AYRILIR.EĞER 5 YILDAN AZ İSE 1 YILLIK BİR SÖZLEŞME BİLE OLSA 5 YILDA AMORTE EDİLİR.EĞER SÖZLEŞME FESHEDİLİRSE OGÜN İTİBARİYLE AMORTE EDİLEMEYEN KISIMIN TAMAMI AMORTE EDİLİR.. YAPILAN TÜM EKLENTİLER 264 MALİYET HESABINDA İZLENİR.SAYGILAR
 
Ynt: Özel Maliyetler

saliha ' Alıntı:
selam şirketimiz şehir dışında bir şube açtı ve biz buraya çokca yatırım yaptık nerdeyse binayı yeniden yarattık.ve bizim kira sözleşmemiz 1yıllığına yapıldı ama en az belki 50sene duracağımız bir yer.ben burada kira süresini bilinmiyor olarakmı algılamalıyım yoksa 1yıl farzedip özel maliyet hesabındakileri direk gideremi atmalıyım yoksa amortismanmı ayırmalıyım.bence süresiz kabul etmeliyim ya sizce???

Kira süresi belli değil ise amortisman oranı %20 dir. Tahliye anında kalan miktarı itfa edebilirsiniz.
 
Ynt: Özel Maliyetler

Burda olayın özüne bakalım. Kira sözleşmesi şekli olarak bir yıllık yapılmış ama uzatılacak. Bu kadar masrafı yapan firmada her halde bir yılda çıkmayacak. Bir de teorik olarak bir yıl kabul edip tamamaını masraf yazarsanız firmanın karı cirosu buna uygunmudur?. Çok yüksek kar beyan ediyorsanız eh bu durumda belki tamamını masraf yazabilirsiniz. ::)
Fakat en rasyonel çözüm kira süresi belli değilmiş gibi 5 yılda amorti etmek gibi görünüyor. :)
 
Ynt: Özel Maliyetler

nguroy ' Alıntı:
Burda olayın özüne bakalım.

Tam ben diyecektim üstad ağzımdan aldı.

Aslında benim yorumum bu tutarın özünün özel maliyet değil de kuruluş örgütlenme giderine benzediğidir.

Şirket kuruluşlarında yapılan çok yüksek tutarlı harcamaları gelir tablosunun yapısını bozmamak için "kuruluş örgütlenme" giderlerine alınır ve itfa edilir.

% 20 oranında itfaya kimse itiraz edemez ama gönlümden geçen bu itfa oranının %20'den ziyade %10 lar civarı olarak belirlenmesidir.
 
Ynt: Özel Maliyetler

merhabalar bende sayın nguroy un yazdığı gibi bu kadar harcama yapılıp 1yıl sonra çıkacağımız bir yer değil.adeta biz binayı yeniden yarattık.cirosu ve karı yüksek bir işletme.ben direk gider yazsam çok iyi olur ama genede riske girmeyip amr.oranı %20den 5yıl amrt.ayırmayı düşünüyorum.düşünceleriniz için teşk.ediyorum.sayın nane fikrinizi merak ettim doğrusu.paylaşırsanız memnun olurum.kolay gelsin
 
Ynt: Özel Maliyetler

sy saliha, öğle bir fırsat yakalamışınızdır ki yaptığınız masrafların üzerinde kar elde edebileceksinizdir. ama bu bir yıllık bir iştir. giderlerinizin tamamını gider yazarsınız.
mal sahibi tatlı karı görüp hukuken kira sözleşmeniz 1 yıllık olduğuna göre yıl bitiminde tahliye etmenizi isteyip kendisi aynı işi yapmaya kalkışabilir. :)
 
Ynt: Özel Maliyetler

Aslında konu bir yere bağlandı. Aklınızı çelmek gibi olmasın ama kuruluş ve örgütlenme gideri içerisine sokarak (ilk yılda gider yazarak) vergisel bir avantaj sağlayabilirmisiniz acaba?

Uzun bir yazı kopyalıyacağım ama sanırım bir kısmını direk gider yazabilirsiniz diye düşünüyorum.




9.6. Kuruluş ve Örgütlenme ( İlk Tesis ve Taazzuv ) Giderleri

Vergi Usul Kanunu'nun 282. maddesinde, İlk tesis ve taazzuv giderleri;

" Kurumun tesis olunması veya yeni bir şubenin açılması veyahut da işlerin devamlı bir surette genişletilmesi için yapılan ve karşılığında maddi bir kıymet iktisap olunmayan giderler" şeklinde tanımlanmıştır.

Bu tanımdan hareketle bir giderin ilk tesis ve taazzuv gideri olarak değerlendirilebilmesi için ;


· Yapılan gider karşılığında maddi bir kıymet elde edilmemiş olması,
· Kuruluş, yeni bir şube açılması ya da faaliyetin genişletilmesi ile ilgili olması

gerekir.

Karşılığında maddi bir kıymet edinilen bir giderin ilk tesis ve taazzuv gideri olarak değerlendirilmesi mümkün değildir.

Vergi Usul Kanunu'nun yukarıda belirtilen hükmü gereğince, ilk tesis ve taazzuv giderlerinin aktifleştirilmesi ihtiyari olup, kurumlar, ilk tesis ve taazzuv giderlerini yapıldığı yıl doğrudan gider olarak kaydetmek veya amortismana tabi tutmak suretiyle itfa edebilirler.
İlk tesis ve taazzuv ( Kuruluş ve Örgütlenme) giderleri kurumların kuruluşu, yeni bir şubenin açılması veya işlerin devamlı olarak genişletilmesi aşamalarında söz konusu olur.
Kuruluş sırasında yapılan giderler;
1. İş ve piyasa etüd giderleri,
2. Şirket esas mukavelesinin hazırlanması için yapılan giderler,
3. Kuruluşa ait seyahat giderleri,
4. Ayni sermayenin konması halinde, ayni sermaye ile ilgili ekspertiz için ödenen mahkeme harçları ve bilirkişi ücretleri,
5. Kuruluş genel kurul toplantısı için yapılan giderler,
6. Hisse senedi ve tahvil ihraç giderleri,
7. Kurumun hukuki kuruluşunu tamamladığı günden normal faaliyetin başladığı ana kadar yapılan genel idare gideri niteliğindeki giderler,
8. İşçi ve personelin eğitim giderleri,
9. Tecrübe imalatı giderleri.
Fakat, buna karşılık, tecrübe imalatı giderleri, ilk tesis ve taazzuv gideri olarak kabul edilemez. Çünkü bunların karşılığında istenilen kalitede olmasa bile belirli bir maddi kıymet iktisap edilmektedir.
İlk tesis ve taazzuv giderlerinin yapıldıkları yılda gider yazmak veya aktifleştirmek konusunda mükellefler serbesttirler. Bunun yanında, yine mükellefler ilk kuruluş sırasında genel idare giderlerini zarar yazdığı halde, diğer ilk tesis ve taazzuv giderlerini isterlerse aktifleştirebilmelidir. Fakat, yıllar itibariyle bir farklı seçim yapılması da mümkün değildir. Örneğin, dört yıl süren kuruluş devresinde ilk yıl ilk tesis ve taazzuv giderlerinin gider yazılması yöntemi seçilirse izleyen yıllarda da aynı yöntemin kullanılması gerekmektedir.
İlk tesis ve taazzuv giderlerinin aktifleştirilmesi yolu seçildiğinde, bunların olağan itfa süresi olan beş yıl içinde eşit tutarlarda gider yazılması gerekmektedir. Giderlerin aktifleştirilmesinden sonra bu yöntemden dönülüp kalan kısım bir defada zarar yazılamaz.
Yukarıda ifade ettiğimiz hususların yanında, ilk kuruluş sırasında genel idare giderlerinin aktifleştirilmesi halinde arızi karlar bakımından ve yatırım indirimi açısından yapılacak işlemler özellik göstermektedir.
İlk kuruluş sırasında genel idare giderlerinin de ilk tesis ve taazzuv gideri olarak aktifleştirilmesi halinde kurumun cari yıl zararına yansıtılacak herhangi bir gideri kalmayacaktır. Çünkü, ilk tesis ve taazzuv giderleri ile genel idare giderleri dışındaki diğer gider unsurları kuruluş sırasındaki yatırımın maliyetine intikal ettirilecektir. Bu durumda, kurum, banka faizi ve sair şekillerdeki arızi karlarını elde ettiği dönemin kazancı olarak beyan etmesi gerekmektedir. Bu karların aktifleştirilen giderlerden düşülmesi mümkün değildir.
Bununla birlikte, yatırım indirimi uygulamasında aktifleştirilmiş ilk tesis ve taazzuv giderlerinin yatırımın bir unsuru şeklinde değerlendirilmesi söz konusu değildir. İlk tesis ve taazzuv giderleri karşılığında maddi bir kıymetin iktisap edilmemesi gerekmekte, bu nedenle, maddi bir kıymeti ifade eden bir yatırımın bir parçası olması mümkün bulunmamaktadır.
İlk tesis ve taazzuv giderlerine ilişkin olarak uygulamada ortaya çıkan sorunlara yönelik olarak Hesap Uzmanları Danışma Kurulu’nun 24.04.1974 tarih ve 182 sayılı kararında özetle aşağıdaki görüşlere yer verilmiş bulunmaktadır.

1- Kurumların hisse senedi ve tahvil ihraç giderlerinin aktifleştirilebileceği.

2- Kuruluş döneminde yapılan genel idare giderlerinden sabit kıymet maliyetine yüklenilmeyenlerin kuruluş ve örgütlenme gideri olarak aktifleştirilebileceği.

3- Tecrübe imalatı giderlerinin karşılığında kıymet iktisabı dolayısıyla aktifleştirilemeyeceği.

4- Kuruluş sırasında yapılan eğitim, reklam ve tanıtma giderlerinin aktifleştirilebileceği.

5- Kurumların tesis kurdukları an, bilfiil ve tam olarak normal faaliyete geçtikleri; entegre tesisleri olanlarda da tecrübe imalatı dönemini tamamlamamaları ile bir bütün halinde normal üretime başladıkları an olacağı.

6- Aktifleştirilen kuruluş ve örgütlenme giderlerinin amotismanının işletmenin bilfiil ve tam olarak faaliyete geçtiği, tecrübe imalatı olan kurumlarda da bunun sona erdiği hesap döneminden itibaren başlanılmasının uygun olacağı.

7- Aktifleştirilen kuruluş ve örgütlenme giderlerinin sonradan amortismanından vazgeçilerek bir defada gider yazılamayacağı.

8- Aktifleştirme yöntemini seçen kurumlarda kuruluş döneminde elde edilen arızi gelirlerin kuruluş ve örgütlenme giderleri ile mahsubunun yapılamayacağı.
9- Kuruluş ve örgütlenme giderlerinin kısmen aktifleştirilip kısmen gider yazılmasının mümkün olup olmadığı.
 
Ynt: Özel Maliyetler

syn effect yazdıklarınızı değerlendireceğim.çünkü karı çok yüksek.öneriniz için teşekkürler.iyi çalışmalar
 

Benzer konular

Üst