Para Almadan Tut Defterler İçin Sm Mkb Kesilmelimi

sultan

Katkı Sunan Üye
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
127
merhaba,herkese çooook kolay gelsin

benim merak ettiğim bir konu var,muhasebeciler olarak bizler bazan gerçekten para almadan tuttuğumuz defterler var örneğin eşimin defterini tutuyorum ve para almıyorum dolayısı ile (hem şirket hem işletme) yani ben gelir elde etmiyorum oda gider yapmıyor ama kanun gereği ben sm makbuzunu kesiyorum kdv mi ödüyorum oda stopajını ödüyor...bu konu ile ilgili görüşlerinizi bekliyorum teşk.
 
esasında bu konu çok tartışmalı bir konu kdv kanunu açısından hizmetin verilmesi g.v.k açısından ise tahsil esası geçerlidir.

benim tavsiyem para almadığınız mükelleflerinize hiç makbuz kesmeyiniz.

incelemede en fazla kdv açısından ceza yersiniz oda incelenir ve çıkarsa

diğer türlü tahsil etmediğin kdv yi devlete ödeyerek mali açıdan zor durumda kalıp büro bile kapatan arkadaşlar biliyorum.
 
Cezası sadec KDV'den değil matrah farkından dolayı Gelir Vergisi ve usulsüzlük cezalarıda var tek yönlü değil.
 
Sayın Şükrü Kızılot'un 27 Kasım 2005 tarihli yazısı.
Kod:
Doktorun eşi ve avukatın annesi

PAZAR günü yayınlanan ‘Karısını tedavi eden doktora ceza' başlıklı yazımız, büyük ilgi gördü. Çok sayıda Hürriyet okuru ‘Gerçekten böyle bir olay oldu mu?' diye sorup, hayretini dile getiriyordu... Oysa, yazdığımız olayın benzeri yüzlerce, binlerce örnek vardı...

Okumayanlar için özetleyelim; Dr. Asım Kayaalp, rahatsızlanan eşini ücretsiz tedavi ettiği için ortağı olduğu hastaneye vergi ve ceza kesilmişti. Bu arada hastanede çalışan iki doktor da, görev sırasında rahatsızlanmış ancak bedava tedavi edildiği için, hem kurumlar hem de KDV yönünden cezalı işlem yapılmıştı. Olay bunlarla da bitmiyordu. Annesini, babasını, oğlunu ya da kızını ücretsiz tedavi eden doktorlar için de cezalı vergiler istenilmişti.

AVUKATLARA DA VAR

Annesi, babası, kardeşi, oğlu ya da kızının davasına giren bir avukat, onlardan bir ücret ister mi istemez mi?

‘Olur mu öyle şey. İnsan hiç, kendini doğurup büyüten annesinden avukatlık ücreti alır mı?' diye sormayın.

Burada ince bir nokta var.

Avukat annesinden, babasından, çocuğundan ya da diğer yakınlarının, avukatlığını üstlenip, davasına girdiğinde, bir kuruş almasa bile, KDV ödenmesi gerekiyor.

YASA NE DİYOR?

KDV Yasası'nın ‘Hizmet Sayılan Haller' başlıklı beşinci maddesine göre;

‘Vergiye tabi bir hizmetten, işletme sahibinin, işletme personelinin veya diğer şahısların karşılıksız yararlandırılması hizmet sayılır.' Aynı yasanın ‘Vergiyi Doğuran Olayın Meydana Gelmesi' başlıklı 10. maddesine göre de; ‘Mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde, malın teslimi veya hizmetin yapılması' anında, KDV yönünden ‘vergiyi doğuran olay' meydana gelmektedir.

İşte bu maddelere göre, avukat ve doktorların, aile bireylerine, para almadan yaptıkları hizmetler, KDV'ye tabi olacak. Sanki para almış gibi, asgari tarife üzerinden KDV hesaplayıp, serbest meslek makbuzu düzenleyecekler. Avukat ve doktorları biraz rahatlatmak için belirtelim; KDV ödeyecekler ama almadıkları paranın, gelir vergisini ödemeyecekler.
 
Üst