Para Transferinde Komisyoncu Firma Olmak

Üyelik
22 May 2011
Mesajlar
37
Konum
istanbul
Merhaba
Bir Mükellefimiz Yurt dışından X ülkesinden 150.000 USD nin şirket banka hesabına gelip 1 hafta sonra ise Y ülkesinde bir hesaba gideceğini
bu transferden masraflara ilaveten komisyon alacağını bu şartlarda ne yapması gerektiğini soruyor.(X ülkesinden Y ülkesine havale (swift) yapılamıyormuş.)

Bu işlemler nedeni ile komisyon faturasını keserse yine de sorun yaşar mı bilemedim açıkçası?
Yardımlarınıza ihtiyacım var.

Aslında vergi mevzuatı bölümünde açtım bu konuyu ama çok takip edilen bir bölüm değil sanırım
Konuyu buradan yeniden sormak istedim.
 
Herhangi bir mal alım satımı yoksa bu işi nasıl izah edebilecek? Kara para aklama, ikrazatcılık gibi konulardan başı ağrıyabilir.
 
Anladım.
Şöyle aslında Y den X alım yapacak. Bu alıma Türkiyedeki kurulu firma aracılık edecek. Buradaki firmanın karı sadece komisyon olacak.
X parasını Türkiyede ki firmaya yollayacak. Türkiyede ki firma ise komisyon kadar parayı ve komisyon faturasını keserek kalan kısmı alacaklı olan Y ülkesindeki
satıcıya gönderecek. Evrak var tabi fakat ingilizce ve X ile Y arasında.
İhracat değil. Bir çeşit komisyonculuk.
Dediğiniz gibi Sayın Merkür daha da nasıl izah edilebilir bu durum bilemedim. Havada kalıyor açıklamalar.
Teşekkür ederim.
 
Siz komisyonu hangi firmadan alacaksanız aranızda bir yazışma/sözleşme vs vardır. Buda sizin alım/satıma aracılık yaptığınıza ve komisyonunuzu aldığınıza dair delilinizdir. Komisyon karşılığı faturanızı kestikten sonra sorun olmaz.
 
Çok allengirli bir durum.Ülkeler arası ambargo mu var? Başka bir Zerrab olayı yaşanmasın sonra :)
Paranın kaynağı belli değil,bu meblağ ne karşılığı gönderiliyor belli değil.X ile Y arasında nasıl bir ticari ilişki var.Burada sözleşme olması çokta kurtarıcı olmaz.Hele de bu gündemde.Fetöye kaynakmıdır? vs.vs bunların hepsi soru işareti. Komisyonumu aldım,faturamı kestim,vergimi de ödedim demek çokta kurtarıcı olmayacağını düşünüyorum.
Ben önermem.
 
İran değil Bilgin Bey
Bana ilk mesajımda yanlış bilgi vermişler. X ile Y arasında aracılık yapacak bu şirket.
X Tunus ve Lübnan
Y ise Libya.
Aracılık Türkiye..
Sözleşmeleri var.
Komisyon Y den alınacak. Malın satıldığı ülkedeki Şirketten.
 
Ayy Gözüm korktu Tahsin Bey.. :)
Buradaki firma yabancı sermayeli.
İki ülkedeki şirketler arasında (ürün alan kendi ülkesinden alıcılar ) aracılık etmek istiyor.
Çinden türkiyenin yaptığı ithalatlara herhangi bir ülkede kurulmuş şirketin komisyonculuk etmesi gibi.
Gelecek para gerçek ürün gerçek alıcı gerçek. Sahte hiçbir şey yok kısaca.
Sadece paranın kendi hesabından geçmesini istiyor çünkü gelen para ürün bedelinden bir miktar fazla olacak her iki taraftanda yüzde 5 yada 3 ünü kesecek kalanını gönderecek.
Malı alanada satanada komisyon faturası kesecek.Sözleşmesi de varmış.
Ben yinede temkinli yaklaştım. Bilemedim. Emin olamadım.
Gerekn izahları yapmama rağmen yinede bu işlemleri uygularlarsa da bir şekilde açıklanır sanırım. Artık ne diyebilirim. Adamlar ticaretlerini bu şekilde yapıyorlar.
Çok teşekkür ederim.
 
Sayın Arzu717171,

Bu işlemlerde bir sorun yok. Özellikle para hareketi kambiyo sistemi içinde olacağı için de bir sorun olmayacak. Banka hesabının Türkiyede olması da sorun yaratmaz, sorunlu bir durum olsa zaten banka bu hesabı açmayacaktır. Yapılan işemlerde bilgiler doğrudan banka kayıtlarında ve açıklamalarıyla yer alacağında kambiyo işleminin sorun da yaratma ihtimali yok. Ancak transfer işlemleri ilgili olarak bankaya yazacağınız talimatlarda açıklamaların detaylı olmasına dikkat edin bunlar swift mesajında yer alacaktır. Keseceğiniz komisyon faturalarında da

Tek bir uyarı, bazı ülkelere yapılacak transferler bazı bankalar için yasaklı, bu banka ve ülke işlemlerinden uzak durun.
 

Benzer konular

Üst