Sayın Arkadaşlar,
Pasaport çıkarılması için gereken harcamaların gider olarak yazılması mümkün değildir. Konuyla ilgili olarak farklı görüş ve özelgeler olmasına rağmen bu konudaki özelgelerin özenle hazırlandığı kanısında değilim. Yapılan herhengi bir giderin üç şartı birlikte taşıması gerekir biliyoruz;
Münhasıran;
1. Ticari kazancın elde edilmesi veya idamesi ile doğrudan ilgili olmalıdır. - Pasaportun böyle bir durumu yok, şahsi yada turistik seyahatlerde kullanılamamsı gibi bir engel yok.
2. Yapılan işin ehemmiyeti ve genişliği ile mütenasip olmalıdır. - Genişlikle ilişkilendirilmesi de mümkün değil çünkü maktu bedellere sahip.
3. Seyahat maksadının gerektirdiği süreyle sınırlı olmalıdır. - 10 yıldan düşük çıkaran kimse yok velevki daha kısa süreli çıkardınız, ticari seyahatlerin genel olarak süreleri 10 / 15 günü geçmez.
Ancak kısa süreli bir vize giderinin gider yazılması mümkündür.
Varsayın ki zaten çalışanın hem pasaportu var hemde vizesi ne yeni pasaport çıkarabilirsiniz nede vize alabilirsiniz ( Ticari seyahatlere özel pasaport yokki). Kullanacaksınız ancak gideri olmayacak.
Sonuç olarak, Vize, Uçak veya benzeri yol harcamaları, harcırah gibi giderlerin yazılabilirliğinde bir mahsur yok ancak Pasaportun kendisi için gider olabilir görüşünü katılmak mümkün değil.
Sayın SMMM.01,
Bağkur konusundaki genellemenize katılmıyorum. En basit haliyle Gelir Vergisi beyannamesinden indirilmesi dahi "Gider Olarak Kabulu" anlamındadır.