Personel Harcaması belgesiz

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan S_aday
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

S_aday

Katkı Sunan Üye
Bi firmanın 7-8 tane personeli var. Bu personeller İş Gereği dolayısıyla şehir dışına(1 hafta-2 hafta gibi) çıkıyorlar. Firma, personeline yapmış oldukları harcamaları yazmak için Seyahat gider bildirim formu veriyor. Personel de yapmış oldukları harcamaları sırayla (Açıklama-fiş tarihi-belge no- tutar) şeklinde yazıp firmaya gönderiyor. Firmada buna istinaden banka aracılığıyla personeline harcama kadar havale çıkıyor.. Bu form bana geliyor ben tek tek formla- belgeleri karşılaştırıp matrah-kdv ayrımı yaparak bunları işliyorum . Benim sormak istediğim soru bazen örnek olarak ulaşım (dolmuş-minibüs) masrafı yapmış (dolmuş-minibüs-otobüs) bu belgeleri eklemiyorlar veya kaybetmiş olabiliyorlar yada hiç belgeyi almamıs ta olabilirler. (Bizde dolmusa bindiğimizde belge almıyoruz sonuçta dimi)ama formda Ulaşım deyip tutarı örn 50-60-70 ytl yazıyorlar. ben bu sekilde belgesi olmayan ama formda şirket tarafından onaylatırıp hatta ödemesi de yapıldıysa bu sekilde belgesiz olanları direkt gider olarak atabilirmiyim. ?

Bununla ilgili danıstay kararı varmı?

şayet gidere atamazsınız derseniz peki bunlar banka ile ödeniyor.. Personelin hesabı açık vermezmi? Yani personel şirkete borçlanmış olmazmı?

Ynt: Personel Harcaması belgesiz

Merhaba,

Belge yoksa gider yazmanız uygun olmaz. Bu şekilde olan harcamaları bordroya yansıtıp giderleştirmeniz gerekir diye aklıma geldi...

Saygılarımla,

dolmuş harcamalarını belgesiz masrafa işleyebilirsiniz. Ancak tutarı makul, mantıklı ve yapılan işle orantılı olmalıdır. Büyük tutarlı giderler içinde personelinizi belge alması için uyarınız aksi takdirde kabul etmeyeceğinizi belirtiniz.
Personelin cari hesabını kapatmak istiyorsanız kanunen kabul edilmeyen giderler hesabına atabilirsiniz.Banka ödemesi ile fark olmaz
770 Seyahat Giderleri 100
689 Kanunen Kab. Ed.Gid. 10
196 110
--------------------
196 110
102 110

Yapılan işle ilgili ve orantılı olmak kaydıyla. Bazı belge verilmesi alışılmış olmayan harcamaları, gider yazabilirsiniz.
Ancak işin hacmi ile doğru orantılı olması temel şarttır. Aksai halde belgesizleri kabul edilmeyene atmak gerekir.
Harcırah tahakkuku da ayrı bir seçenektir.