Personel Yemek Protestosu

Üyelik
4 Ara 2006
Mesajlar
80
Konum
malatya
şirketimiz personelin yemek ihtiyacını dışarıdan taşeron vasıtası ile kaşılamakta personel yemeklerin kötü olmadığı halde işvereni ve taşeron firmayı protesto etmek için yemek yememekteler yapılan yemeklerin çöpe gitmesi israf edilmesi hoş bir durum olmamakla beraber işçinin yemediği yemeğinde parasını vermek zorunda kalıyorum bunun için işçiye yapılabilecek bir durum söz konusumudur ?
 
yemek yemiyorsalar sizde yemek firması ile anlaşmayı iptal eder bundan sonra sosyal olanaklarımızda yemek yok dersiniz olur biter.tabi iş sözleşmelerinde yemek verilecektir maddesi var ise bunlarıda güncellemeniz gerekir. şunuda söyliyim o zaman işçi kalmaz çıkar filan derseniz bunlar işin teferruatı. ama sonuç olarak işçi yemek yemiyor diye herhangi bir yaptırımınız söz konusu olamaz.
 
yemek yemiyorsalar sizde yemek firması ile anlaşmayı iptal eder bundan sonra sosyal olanaklarımızda yemek yok dersiniz olur biter.tabi iş sözleşmelerinde yemek verilecektir maddesi var ise bunlarıda güncellemeniz gerekir. şunuda söyliyim o zaman işçi kalmaz çıkar filan derseniz bunlar işin teferruatı. ama sonuç olarak işçi yemek yemiyor diye herhangi bir yaptırımınız söz konusu olamaz.
Öylece değiştiriveriseniz de,
var olan yemek haklarının kaldırılması sebebiyle sözleşmeyi fesheden her personele kıdem tazminatını ödemek zorunda kalırsınız.

Neden protesto ihtiyacı duyuyorlar?
Topluca yapılan bir eylem olduğuna göre genele yayılan bir rahatsızlık var olsa gerek ,
sebepsiz protesto mu olurmuş?
 
yemekler konusunda çalışanların tam memnuniyetini sağlamak çok zordur.
biri et sever, biri sebze der, öbürü yoğurt der, bir başkası tatlı ister v.s...

1 defaya mahsusu yemek firmasını değiştirin derim ben. yada mevcut yemek firması ile görüşüp ekstra salata bar, seçmeli çift menü gibi değişikliklerde çalışanı mutlu edebilir.

yemek firmasını istememelerine rağmen değiştirmemeniz onlarıda üzer, birde siz ekstra yemek ücreti ödediğiniz için sizde mağdur olursunuz.
 
üretim firmalarında çalışanların yedikleri yemek çok önemlidir.
bizde mesaiye kalmak için önce menüyü kontrol eden çalışanlar var diyebilirim :) akşam yemekte ne var diye.
 
yemek şirketi türkiyenin sayılı firmalarından birisi işçiler yönetime ve taşeron firmalara güç gösterisinde bulunmak göz dağı vermek biz istediğimizi yaparız yaptırırız demek istitorlar.
 
Tahammül edemediğim konulardan birisi,işverenin gözdağı vermesi,istediğini yapmak istemesi,aynı şekilde işcinin de bu tür davranışlarda bulunmasıdır.
Yemekler hijyen,sunum ve kalite olarak iyi olmasına rağmen, bu eylemin altında yatan neden işcilerin yukarıda belirtilen niyetleri olup bu niyetlerini farklı bir konu(topluca yemek yememe)üzerinden icra etmek,dolayısıylede kabül ettirerek "biz istediğimizi yaparız-yaptırırız"a getirmek istiyorlar ise bu noktada durup,işverenin 2 kere düşünmesi gerekir.
Dönelim asıl konumuza, art niyet olsun veya olmasın,yapılması gerekenler:
1-işcilere savunma talebi gibi değil de, bilgi edinme,öğrenme amaçlı olarak,işveren bu hizmeti sunmasına rağmen yemeği neden yemiyor-yemek istemedikerine dair bu durumun işcilere yazılı olarak sorulması,ne diyeceklerinin öğrenilmesi gerekir ki böylelikle işveren bu konuyu araştırmış olsun ve sonuca göre de ikinci doğru adımı atabilsin
2-Mümkünse herhangi bir gün öğle yemeği saatinde noterin çağrılarak zaman zaman tespit yaptırılması,yani yemek çeşidi,hijyeni ve yemek hizmetinin işverence zamanında sağlanmış olduğuna dair,ayrıca yemeğin yenilmediği diğer günlere ilişkin ayrı ayrı tutanakların tutulması şahitler huzurunda imzalanması ve bu durumun işveren ve/veya vekiline iletildikten sonra bir karar alınarak 1ci maddede ki olaya başlanması
Bağırmaya çağırmaya,yemek hizmetinide hiç kaldırmaya gerek yok(işveren zararlı çıkar)bunun adı hukuk savaşı,asıl amaçları o niyetleri ise işverenin asıl amacı da o niyetin boşa çıkarılması olmalı,daha sonraki süreçlerde ve günlerde sadece yemek konusunda değil ,işci-işveren ilişkileri çerçevesinde her konuda esneklik göstermeksizin işveren ne yapacağını çok iyi bilerek yerine getirmeli,zamanla o niyet,direnç kökten çözülmeli
 
Tatsız bir durum gercekten taraflardan birinin diger tarafı magdur edebilecek baskılar yapar olması.
Noterle tesbit evet,ama bu tesbite dayanarak ne yapabilirsiniz? Yemek hakkını tümden kaldırabilirmisiniz,hayır,böyle bir hakkınız yok.

Taşeron firmayı protesto ediyorlar diyorsunuz,topluca yapıldığına göre bir sebep te olmalı bu davranışa iten diye düşünüyorum ben. O sebebi bulup çözme yolunu araştırın derim. Eger tepki gercekten yemek firmasına ise, sn parlak la aynı düşüncedeyim,firmayı degiştirmek sorunu çözecektir.
 
Olaya,işçinin işverene güç gösterisi seklinde bakarsanız hata edersiniz,
bir konudaki rahatsızlıklarını bildirmiş olan çalışanların,seslerini duyurabilme çabası olarak bakıp o sesi dinlemeniz çözüme ulaştırabilecektir konuyu
 
Neden protesto ihtiyacı duyuyorlar?
Topluca yapılan bir eylem olduğuna göre genele yayılan bir rahatsızlık var olsa gerek ,
sebepsiz protesto mu olurmuş?

Aynı düşüncedeyim,bu düşünceyi teyit eder şekilde Sn.Unhur bunun manası "güç gösterisinde bulunmak"diyor.(önceden benzeri durumlar tekrar tekrar konu olmuş olmalı ki bu düşünce doğmuş olabilir,tabi bu süreçlerde her daim çalışanlar hatalı olacak-olur diye bişey yok, işvereninde kısmen hatası olmuş olabilir,karşılıklı devam eden bu olumsuzlukların devamında veya sonucunda bu olay gündeme gelmiş olabilir,tabi tam bilmiyoruz))
Çözüm açısından sn.Parlak beyin önerisi, sorun yemekte ise evet firma değişikliği,sn.Keremcem beyin ifade ettiği üzere "o sesi"de dinleyelim,tamam anlamaya çalışalım,anket düzenlensin,neden olmasın hiç mahsuru yok,bu düşünceler gayet yapıcı.
İşverene ilk düşen vazife çözüme yönelik olarak iyi niyetle(lütfen yanlış anlaşılmasın işveren kötü niyetli demek istemiyorum)bu adımları atmak olmalı,her ne kadar "çalışanların güç gösterisinde bulunduklarına dair düşünce yargısı oluşmuş olsada.
Diyelim bu adımlar atıldı,taraflar madur olmayacak şekilde problemde çözülür ise ilerisi açısından işyerinde çalışma barışına katkı sağlayan olumlu bir adım atılmış olur,tabiki bizde alkışlarız:)
İkinci ihtimal, ya sorun çözüme kavuşturulamaz ise!..
 
ayrıca çalıştığınız catering firmasının tutumu nedir onuda merak ettim doğrusu.
çabalamaları değişiklikler yapmaları gerekmekte.
işçilere anket düzenleyebilir, anketleri caterin firmasına sunup durumu çözmelerini isteyebilirsiniz.

aşçılarını değiştirebilirler, yemek münülerini daha özentili yapabilirler, salata bar yoksa salata bar ekleyebilirler,çay paydolarında kek yada pasta gibi ikramlarda bulunabilirler...
seçenek çok catering firmanızla bu durumu görüşmenizi tavsiye ederim.
hem firmanızı değiştirmemiş olursunuz, hemde işçilerinizi memnun edersiniz.
 
şirketimiz personelin yemek ihtiyacını dışarıdan taşeron vasıtası ile kaşılamakta personel yemeklerin kötü olmadığı halde işvereni ve taşeron firmayı protesto etmek için yemek yememekteler yapılan yemeklerin çöpe gitmesi israf edilmesi hoş bir durum olmamakla beraber işçinin yemediği yemeğinde parasını vermek zorunda kalıyorum bunun için işçiye yapılabilecek bir durum söz konusumudur ?
Sanırım sn.UNHUR un sorusuna net cevapta hemfikiriz ,
yemek yemeyen çalışana karşı yasal olarak bir yaptırım veya işçi açısından kazanılmış olan hakkın kısıtlanabilmesine imkan yok.



İkinci ihtimal, ya sorun çözüme kavuşturulamaz ise!..
Evet, ya sorun çözülemezse;
aslında sorun işveren açısından çözümsüz bırakılamayacak kadar ciddi bir sorun, doğrudan çöpe atılan yemek için para ödenmesi>>> yani paranın çöpe gitmesi!
Çözümü bulması gerekenler kimlerdir , paranın çöpe gitmesinin önüne geçmesi gereken birimler nelerdir onu bulmak gerekir herhalde.
İlk aklıma gelen eğer varsa bu tür işleri takip eden bir idari işler amirliği veya o hizmeti satın alan birim VE onlardan bu soruna çözüm bulunmasını talep etmesi gereken İK bölümü dür diye düşünüyorum. Yani, sn.UNHUR un İK çalışanı-sorumlusu olarak en başta sorduğu sorunun yanlış olduğunu düşünüyorum. Yemeği yemeyen işçiye ne yapabilirim yerine , yemek yememe protestosu yapan çalışanlar var bu sorunu nasıl çözebiliriz olmalıydı sorunun geliş şekli bence.( işçiye karşı değil, en azından bu sorun için işçinin yanında yer almalı İK , işletmenin çıkarlarını korumak adına)
Ben olsam ne yapardım? Evet fantazi yapalım :)
- Personelle bir toplantı yapar, istediklerini net olarak öğrenirdim öncelikle. Olur/ Olmaz.. ama ne istiyorlar sorusunun cevabı bir kenarda dururdu.
- Olur mu istekleri karşılanabilir mi sorusuna bakardım sonrasında, hadi diyelim yok olmaz artık bu kadarı da , mümkün değil dedik diyelim o isteklere.
2.bir toplantı , arayı açmadan , konuyu uzatmadan... Arkadaşlar şu kadar kişi için günlük bu kadar tl yemek masrafı yapıyoruz, bu masrafı belki şu kadara çıkartabilir bunu tolere edebiliriz, ama yok, olmuyorsa, yapabileceğimiz;
x sayıda kişi için günlük y TL ödüyorum, kişi başına örneğin, 2tl dir bu rakam, yemeği kaldırır, herkesin ücretine işe geldiği gün sayısı x 2 tl yemek ücreti farkı öderim. Böyle bir çözüm bizim için çok daha kolay ve zahmetsiz olacaktır.
derim. O toplantıya katılan herkesin , toplantı çıkışında hazır olan kağıda evet kabul ediyorum, hayır kabul etmiyorum seçeneklerinden birini ad soyadıyla işaretlemelerini imzalamalarını isterim.

Böyle bir şey yapsam, ve ücret ödemeye karar verip yemeği kaldırsam,
- protestoya katılmayanların da tepkisini çekecektir protestocular, kendileri yüzünden yemek haklarından oldukları için,
- ama protestocuların sayısı da ister istemez artacaktır bu durumda.
Neyi protesto edecekler? hesaplarına yatırılan yemek ücretini mi almayacaklar bu durumda? Hiç sanmıyorum.

Diğer yandan,
işçi bir güçmüdür? Evet, eğer aralarında sıkı bir birlik oluşturmuşsa, bir güçtür işçi topluluğu. Ki olayda sanki oldukça sıkı bir birlik oluşmuş gibi .
Elbette kabul edilebilir bir durum değildir bu durum, e ne yapacağız?
kabul eder, istedikleri düzenlemenin olurunu bulma yollarını araştırır, sorunu çözerim öncelikle.
Ha bundan sonra, işveren açısından yapılması kaçınılmaz olan bir davranış gerekir, mecburen gerekir bu ;
O güç birliğini dağıtmak! ( 25yıllık sssk lı işçiyim, buraya kadar okuyan arkadaşların gereksiz yorum yapmamaları için belirtme ihtiyacı duyuyorum tekrar)
Birer birer zaman içinde o birliği çökertecek adımlar atılır ve o güç birliği maziye gömülür, gömülmelidir de.

Bir başka nokta;
madem böyle bir birlik var, bir güç oluşmuş işyerinde;
işveren doğrudan işten çıkartsa , geri tepecektir illa ki bu olay. Mahkemeler ve iadeler-ilave tazminatlar-mahkeme masrafları çıkacaktır atılan yemek bedelleri yanında.
Bir gün sabah örneğin 30işçinin aynı anda verdiği ''şu'' sebeple sözleşmelerini feshettiğine dair dilekçeyi masasında gören işverenin ilk hesap soracağı klişiler , İK -idari amirler olacaktır, neden bu olayı bu noktaya gelmesine müsaade ettiniz diyerek ve o 30 işçi belki gitmeyecek ama işverenin hesap sorduğu o sorumluların başına patlayacaktır kabak, acı ama böyle bir gerçek te var.
 
Diğer yandan,
işçi bir güçmüdür? Evet, eğer aralarında sıkı bir birlik oluşturmuşsa, bir güçtür işçi topluluğu. Ki olayda sanki oldukça sıkı bir birlik oluşmuş gibi .
Elbette kabul edilebilir bir durum değildir bu durum, e ne yapacağız?
kabul eder, istedikleri düzenlemenin olurunu bulma yollarını araştırır, sorunu çözerim öncelikle.
Ha bundan sonra, işveren açısından yapılması kaçınılmaz olan bir davranış gerekir, mecburen gerekir bu ;
O güç birliğini dağıtmak! ( 25yıllık sssk lı işçiyim, buraya kadar okuyan arkadaşların gereksiz yorum yapmamaları için belirtme ihtiyacı duyuyorum tekrar)
Birer birer zaman içinde o birliği çökertecek adımlar atılır ve o güç birliği maziye gömülür, gömülmelidir de.

QUOTE]

Katılıyorum,olay bu seviyeye gelir ise bu yaraya başka merhem deva olmaz,son çare olarak bu adımlar atıılmaya başlanır.
 
Üst