fonradar

Peşin İthal Malın Maliyeti

terapist13

Katkı Sunan Üye
Üyelik
26 Mar 2007
Mesajlar
505
Konum
izmir
Peşin ithal edilen sabit kıymetin maliyet değeri
ödemenin yapıldığı tarihdeki değerimidir (kur farkı hesaplamadan bu değer üzerinden aktife alınacak). Yoksa
fiili ithalatın gerçekleştiği tarihdeki beyannamedeki kurla hesaplanan
değerimidir(ödeme tarihine göre kur farkı hesaplanıp sabir kıymetin maliyetiyle ilişkilendirilecek).
 
Ben, peşin ithalatlarda mal bedelini dövizin transfer edildiği günkü kurdan alıp, diğer giderleri de (nakliye,sigorta, gümrük vergisi, müşavir ücreti, ardiye vs.) ilave ederek toplam maliyetini hesaplıyorum. Zaten GB tarihindeki kurla da yapsanız, kur farkını malın maliyetiyle irtibatlandırdığınızda aynı sonuca ulaşırsınız.
 
ithal edilen malın maliyetinin TL değeri ödeme yaptığınız tarihteki kur olduğunu düşünüyorum.
Bülent beyinde bahsettiği gibi : maliyeti onun için ödenen ve borçlanılan bütün bedellerin toplamıdır.

"V.U.K.'nun 185,186 ve 259. maddeleri hükmü, iktisap edilen kıymetlerin iktisap tarihindeki değil, değerlemenin yapıldığı ve hesap döneminde elde edilen vergiye tabi kazancın belirlendiği, değerleme günündeki (yıl sonundaki) maliyetlerin saptanmasını esas almıştır. "
 
Bence Ödemeyi ödeme kurundan, Alışıda alış kurundan GGB var ise ggb kuru yok ise fatura tarih kurundan. Aradaki farkıda kur geliri yada kur gideri olarak işliyorum.
 
Sayın terapist13,

İthalat işlemi için bankadan "mal bedelinin" ödemesinin yapıldığı tutar esastır. Burda bazı ayrıntılar var ancak şu varsayımla söylüyorum; çalıştığınız bankaya kur sordunuz gelen kuru uygun bulup mutbık kaldınız ve hesabınızdan karşılığı olan tutarı aldılar. Hesabınızdan çekilen TL tutar mal bedeli maliyetinizdir. Diğer giderleriniz için de döviz esaslı varsa seçeceğiniz yol temelde aynısıdır.

Sabit kıymet dediğiniz için özellikle belirtmek isterim; Sabit kıymeti aktifleştirdiğiniz ana kadar olan tüm giderler ve ödemek/geri almak zorunda kalacağınız tüm kur farkları Sabit Kıymetin aktifleştirme bedeline intikal eder. Aktifleştirme sonrası meydana çıkacak giderlerin maliyete eklenmesi veya gider olarak kabulu ihtiyaridir.
 

Benzer konular

Üst