POS Bilgileri

alper

Katkı Sunan Üye
Üyelik
29 Ara 2005
Mesajlar
396
Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi'nden pos bilgilerine artık ulaşılabiliyor. Bize mükelleflerimizin çoğunun pos extresi geç geliyo ya da gelmiyo. Ellerindeki pos sliplerinden toplam almak durumunda kalıyoruz çoğu zaman. Artık internetten sorgulama yapılabileceğine göre; her mükellef için şifre alıp her ay inretnetten sorgulama yapabiliriz değil mi?
 
Ynt: POS Bilgileri

evet. ayrıca mükellefin borç durumunu, ödemiş olduğu vergileri (ki geçicilerin yıllık vergilerden mahsubunda büyük kolaylık sağlayacak) vesaire diğer bilgileri de görebiliyorsun.
Muhasebelerini yürüttüğümüz mükelleflerin tümü için başvurularını yaptık, önümüzdeki hafta içinde şifrelerini almaya başlayacağız.
 
Ynt: POS Bilgileri

alper ' Alıntı:
Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi'nden pos bilgilerine artık ulaşılabiliyor. Bize mükelleflerimizin çoğunun pos extresi geç geliyo ya da gelmiyo. Ellerindeki pos sliplerinden toplam almak durumunda kalıyoruz çoğu zaman. Artık internetten sorgulama yapılabileceğine göre; her mükellef için şifre alıp her ay inretnetten sorgulama yapabiliriz değil mi?

İsterseniz alabilirsiniz, ama kdv beyannamesini gönderirkende eğer uyumsuzluk varsa tutarlarda MSJ kısmında uyarı veriyor zaten.

Ama yinede almakta fayda var tabi.
 
Ynt: POS Bilgileri

Mükellefin kendisi mi başvurmak zorunda , biz başvurabiliyor muyuz? Ayrıca başka belge de isteniyor mu, kimlik fotokopisi falan gibi?
 
Ynt: POS Bilgileri

gib.gov.tr adresinden internet vergi dairesi başvuru dilekçesini dolduracaksın mükellefle beraber gideceksiniz.
 
Ynt: POS Bilgileri

Uyumsuzluk olduğu taktirde uyarı mesajı veriyor ama yine de beyannameyi tahakkuk ediyor. Bu şekilde tahakkuk ettiğimizde bir problem olurmu?Çünkü şifresini almadığımız kişiler var hala.
 
Ynt: POS Bilgileri

Beyan verirken yaptığı sadece bir ön uyarı.
_________________________________________________
Ek olarak kendi şifrenizle girdiginiz e-vd mükellef bilgilerini görmek için;
Başkasının Adınıza İşlem Yapabilmesi İçin Yetki Verme Hakkında
Yetki Verme Nedir?

Yeni İnternet Vergi Dairesi'nin özelliklerinden biri olan "Başkası Adına İşlem Yapma", ancak yetki verme ile mümkün olmaktadır. Örneğin bir meslek mensubuna (SM, SMMMM) sizin adınıza işlem yapma yetkisi verdiğinizde, musabeciniz kendi hesabı ile sizin işlemlerinizi de gerçekleştirebilecektir. Bunun için önce bir form doldurarak ne tür yetkiler vermek istediğinizi belirtmelisiniz.

Yetki Verme Formu

İnternet Hizmetleri Kullanımına İlişkin Yetki Verme Formunu buraya tıklayarak edinebilirsiniz.

Yetki Verme işleminin gerçekleşmesi için İnternet Hizmetleri Kullanımına İlişkin Yetki Verme Formunu doldurup bağlı olduğunuz vergi dairesine teslim etmelisiniz.

Yetki formunda bulunan tüm alanların eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekmektedir. Formda hem yetki veren hem de yetki verilen kişiye ait bilgiler istenmektedir.

Formda bulunan "Vergi Kimlik Numarası" alanına, T.C vatandaşı olan gerçek kişiler, T.C kimlik numaralarını yazmalıdır.

Formda bulunan "Adı Soyadı / Unvanı", "Doğum Yeri / Tüzel Kişilerde Kanuni Merkezi", "Doğum Tarihi / Tüzel Kişilerde Kuruluş Tarihi" alanlarına sırasıyla; gerçek kişiler ad soday, doğum yeri, doğum tarihi bilgilerini girerken tüzel kişiler ünvan, resmi kuruluş yeri ve kuruluş tarihi bilgilerini girmelidir.

Yukarıda belirtilen alanların yanısıra formdaki diğer alanlar doldurulurken yetki veren ve/veya yetki verilen kişi bir adi ortaklık şeklindeki mükellef ise bu ortaklığa ait bilgiler kullanılmalıdır.

Formun bir diğer bölümü olan "Yetki Çeşidi" kısmında yetki verilen kişinin, yetkiyi veren adına hangi işlemleri yapmaya yetkili olacağı belirtilmelidir. Burada en az bir kutucuğu işaretlemelisiniz. Bunun yanısıra her üç kutucuğu da işaretleyebilirsiniz. Burada bulunan "Sorgulama", yetki verilen kişinin mükellef adına sadece sorgulama işlemlerini yapabiliceğini belirtmektedir. "Dilekçe Verme", mükellef adına "Borcu Yoktur Yazısı" vb. dilekçeleri almak için kullanılır. "Bilgi Girişi" ise mükellefe ait YMM, Belge Basım, Fatura/Çek vb. bilgilerin girilmesi ile ilgilidir.

Form eksiksiz bir şekilde doldurulup koşullar okunduktan sonra hem yetki veren hem de yetki verilen kişi tarafından imzalanmalıdır. Yeki formunu imzalayıp vergi dairesine teslim ederek formda yazılı bulunan koşulları kabul ve taahhüt etmiş olursunuz.

Yetki verme formunun teslim edilmesinin ardından yetki verilen kişi başkası adına işlem yapmaya başlayabilir.

Başkası Adına İşlem Yapma

Kendisine, başkası adına işlem yapma yetkisi verilen kişi, İnternet Vergi Dairesinde kendi hesabına giriş yaptıktan sonra kolayca adına işlem yaptığı mükellefi değiştirebilir. Bunun için kendi hesabını kapatıp yeniden başka bir hesapla giriş yapmak zorunda kalmaz.

Eğer başkası adına işlem yapma yetkiniz varsa İnternet Vergi Dairesine giriş yaptıktan sonra sağ tarafta giriş bilgilerinizin göründüğü kısımda "Değiştir" düğmesi belirir. Aşağıdaki resimde bu kısım görülmektedir.
degistir_ornek.jpg


Bu düğmeye tıklandığında yeni bir sayfaya yönlendirilirsiniz. Burada size yetki vermiş mükelleflerin listesini göreceksiniz. Adına işlem yaptığınız mükellefi değiştirmek için mükellefi listeden seçip "Tamam"a tıklayın. Bu andan itibaren yaptığınız tüm işlemler seçtiğiniz mükellef adına yapılacaktır. Tabi yapabileceğiniz işlemler seçtiğiniz mükellefin size vermiş olduğu yetkilerle sınırlıdır.
 

Benzer konular

Üst