fonradar

Poşet Beyannnamesi

Şükrü ERGÜL

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
465
Konum
İstanbul
Arkadaşlar merhaba,

Bilindiği üzere POŞET Beyannamesinin kapsamı genişletilerek "Geri Kazanım Katılım Payı"nın (GEKAP) mükellefiyeti başlamış bulunmaktadır.

Yeni beyannamemiz herkese hayırlı olsun :alkış:

Özellikle üç adet (Plastik, kağıt/karton ve ahşap) ambalaj konusuna değinmek istiyorum.

Yönetmelik ve tebliğlerden anladığım:


1- Kendi tescilli markası ile ürünleri piyasaya sürenler (yurt içi) GEKAP' dan sorumludur. (Birincil ve ikincil ambalaj)

2- Bu türden ürünleri 3.kişiye ait tescilli markası ile üretip 3. gerçek/tüzel kişilere satanlar (yurt içi) GEKAP' dan sorumlu değildir. (Birincil ve ikincil ambalaj). GEKAP marka sahiplerinin piyasaya satışında oluşur.

3- Bu türden ürünleri boş ambalaj olarak ithalat yapıldığında;
a) Kendi tescilli markası ürünlerinin kullanımı için ithal etmişse, ürünleri piyasaya sürdüklerinde (yurt içi) GEKAP' dan sorumludur. (Birincil ve ikincil ambalaj)
b) 3.kişiye ait tescilli markasının ürünlerinin kullanımı için ithal etmişse, ürünleri 3.kişiye sattıklarında (yurt içi) GEKAP' dan sorumlu değildirler. (Birincil ve ikincil ambalaj)

4- Üçüncül (nakliye) ambalajlarda ise; hangi türden mal olursa olsun o malın ambalajlanmasında kullanılması durumunda bu satış ambalajını kullanan firmalar GEKAP'dan sorumludur.


- Bu tespitlerim hakkında farklı görüşü olan arkadaşlar buraya yazabilirler ise sevinirim.


Mükellefiyetin başlama zamanı ve beyan şekli konusunda ise;

1- Bu ambalajları piyasa sürdükleri zaman mükellefiyet başlayacak ve ertesi ay sonuna kadar (kurumlar vergisi mükellefleri) aylık olarak beyan edeceklerdir. Bu dönemden sonra bu türden işlemleri olmasa dahi boş beyanname vereceklerdir.

Gelir vergisi mükellefleri ise 3 ayda bir beyan edeceklerdir.


2- Bu türden işlemleri olmayanlar, herhangi bir dönemde oluşana kadar mükellefiyet tesis ettiremeyecekler ve POŞET beyannamesini vermeyeceklerdir. Bu türden işlemi olduğu dönemden itibaren mükellefiyet tesis ettirip beyanname verecekler, sonrasında bu türden işlemi olmasa dahi boş beyanname vereceklerdir.


- Mükellefiyet ve beyanname konusunda tespitlerim bunlardır. Farklı görüşü olan arkadaşlar yine buraya yazabilirler ise sevinirim.

Herkese iyi çalışmalar dilerim.
 
Son düzenleme:
Güzel bir özet olmuş. Birincil, İkincil, Üçüncül ambalaja ek olarak 4.tip ambalaj olarak İçecek Ambalajı var.
 
Son düzenleme:
Poşet beyannamesinde olduğu gibi bu da kadük kalacaktır.
Kendini sorumlu hissedip, aman ceza yemeyelim diye düşünerek beyanname verenler, sisteme giriş yapmış oluyor ve cezalar ile hep karşıkarşıya kalıp, iş yükü edinmiş oluyorlar.
Amaaaan boşver diyenler de sisteme dahil olmayanlar da, denetim vs. olmadığı için, rahata eriyor. Umursamıyor, vergi de ödemiyor, iş yükü de almıyor.
Böyle saçma bir şey olamaz. Bence ertelenmesi az bile, uygulayamacaklardır, büyük firmalardan aldıkları ile kalırlar, küçükler bu işe girmez, boşverirler.
Bence tamemen iptal edilmelidir. Yada belli bir cironun üstü muhatap tutulmalıdır, aylık değil yıllık beyan almalılar. Bizim üzerimizden de değil, bizim şifremiz ile beyanname verilmemesi gerekir, direkt çevre bakanlığına bir beyan yapılmalıdır, onu da firma nasıl verirse versin, elle mi doldurur, neyle doldurursalar doldursunlar.

Bizim ile mali müşavirler ile ne alakası var, geri kazanım katılım payının muhasebe ile ilgisi nedir? Mali müşavir ile ilgisi nedir?
Neden biz veriyoruz, neden bizim üzerimizden veriliyor, bana ekstre bi yük getirecek bir işleme türmob, mali müşavirler odaları neden sessiz. Ücretlerimiz de artışa mı sebep olacak bu yeni beyanname???
Saçma değil mi? Bir bana mı saçma geliyor bu iş artık!!!
 
Merhaba

Kimyevi Madde ithalatı yapan bir firmayız. Aynı zamanda yurt içinden’de fışı veya kağıt, naylon torba ile Kimyevi Madde alışımız oluyor. Ayrıca yurt içinden teneke fıçı ve palet’de alıyoruz.

Gekap beyannamesi hazırlarken.

Tüm thal ettiğimiz malların kağıt ,naylon torba ve paletlerini beyan ediyorum.

Yurt içinden aldığımız boş teneke fıçı ve paletleri beyan edeceğimizi düşünüyorum (Yurtiçinde üretilerek piyasaya arz edilen ürünler kısmına)

Yurt içinden aldığımız hazır paketlenmiş başkasının ithal edip bana sattığı, palet üstündeki naylon veya kağıt torbalar ile fıçıları

Beyan edecekmiyiz?
.
 
Üst