fonradar

Raporlu İşçinin İşten Çıkarılması.

ZİNDAN

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Eyl 2006
Mesajlar
7,317
Konum
İstanbul
Sağlık Raporu devam eden bir işçi istifa etti bir işyerinde.
İstifa dilekçesi sağlık raporunun tam ortasına denk geliyor. Ben bu işçiyi sağlık raporunun bittiği tarihte çıkarmam gerekiyor hep öyle yapıyoruz, öyle de biliyoruz.
Ancak işçi ile mahkemelik olacağız büyük ihtimal.
Ben şimdi istifa dilekçesinin
 
Bu alıntı işine yarar mı?
Hangi Durumda Sigortalılık Sona Eriyor?

Genelgeye göre aylık prim ve hizmet belgesinde eksik gün nedenleriyle bildirilen ve bu aylarda gün ve kazanç bildirilmeyen sigortalılar için en son prim bildirilen gün itibariyle sigortalılığın sona ermiş sayılacağı açıklanıyor. Peki hangi durumlarda sigortalılık sona eriyor?

(4)-gözaltına alınma,

(5)-tutukluluk,

(6)-kısmi istihdam,

(7)-puantaj kayıtları,

(14)-diğer,

(15)-devamsızlık,

(16)-fesih tarihinde çalışmamış,

(20)-ücretsiz yol izni,

(21)-diğer ücretsiz izin,

(23)-yarım çalışma,

(24)-yarım çalışma ve diğer nedenler”

Bunların dışında kalan eksik gün nedenleri ile hiç gün ve kazanç bildirilmemesi halinde ise sigortalılık niteliğinin devam edeceği, belirtiliyor.

Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin 40/10. Maddesinde; “Sigortalının, geçici iş göremezlik ödeneği almasına esas istirahat raporu süresi içinde, sigortalılık hâlinin herhangi bir nedenle sona ermesi hâlinde istirahat süresince geçici iş göremezlik ödeneği ödenmeye devam edilir.” hükmü yer alıyor.

Sigortalının hizmet akdinin sona ermesini takip eden 10. gün sigortalılık niteliği yitirilmiş sayılıyor. İşçiye rapor parası ödenebilmesi için öncelikle istirahatin başladığı tarihte sigortalılığın devam ediyor olması gerekir. Sigortalılığı devam etmiyor ise istirahatin başladığı tarih işten çıkış tarihinden sonraki 9 günlük süre içerisinde olmalıdır.

İstirahatin başladığı tarihte sigortalılığı devam etmeyen işçi rapor parasını alamaz. İlgili maddeye istinaden; eğer istirahat raporu işçinin sigortası devam ediyorken alınmış ise, rapor süresi bitmeden sigorta çıkışı verilmiş olsa ve rapor sigorta çıkışından sonra devam etmesi durumunda bile geçici İş Görmezlik Ödeneği SGK tarafından ödeniyor.

Sigortalının işten ayrıldığı tarihi takip eden dokuz gün içinde aldığı istirahat raporundan sonra devam niteliğinde olan (takip numarası aynı, sıra numarası artarak devam eden) raporlardan sadece ilk rapor için geçici iş göremezlik ödeneği ödenir. Bu durumda devam raporunun ödemesi yapılmıyor.

Sigortalıların SGK’dan rapor paralarını alabilmeleri için işveren tarafından elektronik ortamda raporlu oldukları sürelerin bildirimlerinin SGK’ya yapılması gerekiyor.

İşten ayrılan sigortalının işverenle bir bağlantısı kalmadığı için bildirim şartı aranmadan SGK tarafından İş görmezlik ödemesi yapılır. Çalışmadığına dair bildirimi yapmayan işverene idari para cezası uygulanmaz.
 
Üst