Rehberlik Gideri

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan husok
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Sayın ugurcadir,

arızi kazançtan çıkmış ve süreklilik arzetmişse zaten Gider Pusulası düzenlemeniz mümkün değil. Mükellefiyet tesis etmiş olmalı ve kendi belgesini düzenlemelidir.

Sayın ugurcadir,

arızi kazançtan çıkmış ve süreklilik arzetmişse zaten Gider Pusulası düzenlemeniz mümkün değil. Mükellefiyet tesis etmiş olmalı ve kendi belgesini düzenlemelidir.

Evet teorik olarak bence de öyle. Ancak Maliye Bakanlığı özelgeleri ile buna resmen göz yumuyor. Çünkü %20 kaynakta kesilen vergisi hop cebe atıyor. Mükellef olsalar bu kadar vergi toplayamaz.
Burda asıl sorun bence işin SGk tarafı. Bu rehbelerin bir şekilde sosyal güvenlik kapsamına alınması lazım. Ancak gider pusulası ile çalışıca 4 a veya b kapsamına alınmasıdır.

Nizam dostum,
Teori değil yasal düzenleme böyle. Basit usul (eskiden vergi karnesi vardı) kaldırıldıktan sonra göz yumulur hali kalmadı. Özellikle nakliye ve hamaliye hikayesi kabul edilmeli ki çığrından çıkmıştı. Özellikle bazı "çarşı" larda benzer işler bazı hamalların ve nakliyecilerin nerdeyse dükkan sahiplerinden fazla para kazanır hale gelmesi ama komik vergiler öder halde bulunmaları bu işe sebep oldu. Doğru yada yanlış düzenlemedir tabiki yorumlamam. Gerçek şu ki o dönemlerde düzenlenen gider pusulaları şimdiki gibi tek tek TC kimlik numaralarıyla beyan edilseydi herkes de bukadar basit uygulama yapmazdı. Üstelik onlarda stopaj da yoktu. Şimdi ise Vergi idaresi konuya iş yapan yada yapacak olan mükellef olsun diyor. Müşterilerin durum tespitini ise doğrudan satıcılara yüklemiş, Vergi Mükellefiyeti durumunu tespit edeceksin çizgisinde düzenleme yapmış. Öyleyse en azından ben mükellef değilim diyenle iş yapmak tam anlamıyla dert. Yapan için de yaptıran için de. Doğrusu ben bu riski hiç almıyorum.

Katılıyorum , ancak rehber uygulamasında yapacak başka birşey yok. rehberlerin çok büyük bir kısmı gider pusulası ile çalışıyor. Maliye de buna cevaz veriyor.