Sevgili formdaslarim
Burada konuyu uzatmaya gerek yok. Formdaslarimiz gerekli katkilari yapmislar. Sevgili dostum ksimkesyan'da olayin yanlisligina,resen terklerin sirketin kapandigi anlamina gelmedigini yazmis.
Sayin formdasimiz Asli hn'da Resen terki yaptirdigini, Fatura iptallerini yaptirdigini vs. yazip sirketin Resen Terk oldugunu belirtmis.
Sayin Formdaslarim
İşi terk eden mükellefler işi terk ettiklerini veya bıraktıklarını
VUK 160 maddesi gereği, vergi dairesine bildirmeye mecburdur. Bu vergisel bir odevdir.
Bu maddenin uygulanmasında Maliye bakanlığı yetkili kılınmıştır. Sadece vergi dairesine resen terk yetkisi verilmiştir. Maliye bakanlığı da yasadan gelen bu yetkisini kullanarak
Buna gore, Mükellefiyet kaydı terkin edilen mükelleflerden, faaliyetine başka bir adreste devam ettikleri veya yeniden faaliyete geçtikleri ya da tasfiyeye tabi tutuldukları öğrenilenlerin mükellefiyet kaydı, yeniden ihdas edilecektir.
Buna gore - ki burasi onemli
Mükellefiyet kaydı resen terkin edilen şirketler tasfiye kararı alırlarsa mükellefiyetleri sanki hiç terkin işlemi yapılamamış gibi ilk terkin tarihinden itibaren yeniden tesis edilecektir. denilmektedir.
Bu şu anlama gelmektedir 2010 yılında resen terki yapılan bir mükellef Mayis/ 2012 yılında tasfiye kararı alıp bunu tescil ettirir ise bu durumu vergi dairesine bildirerek (2010 -2011 ve 2012 yıllarına ait)
tescil tarihine kadar olan bütün beyan ve bildirimleri yapıp ve daha önce yapılmayan bu beyan ve bildirimler ile ilgili altından kalkılamayacak cezalara maruz kalmaktaydilar.
Daha sonra mağduriyetler artinca mükelleflerin bakanlığa başvurması üzerine bu uygulamaya son verilmişti.
Daha sonra Maliye Bakanlığı, resen vergi kaydı terkin edilen mükelleflerin, tasfiyeye girmesi halinde mükellefiyet kayıtlarının resen terkin tarihinden itibaren değil; tasfiyeye tabi tutuldukları tarihten itibaren yeniden tesisi edileceğini, beyanname ve bildirimlerin bu tarihten itibaren verilmesinin zorunlu olacağı bildirilmiştir.
Diyelim ki Resen terki yaptik, Tasfiyeyi yapmadik, Beyannameleri bir kenara koyarsak Resen Terki yapilan firmalari ileride Sahte Belge Duzenleme vs sebeplerle Ortaklari ile beraber ''Golge Kod" dedigimiz koda alip ileride yeni sirket acilisinda bu sirketin Tasfiye itibariyle verilmeyen beyannameler ve vergi dairesi, SGK vb borclarida odenmesi istenmektedir. Hatta 3 sahislarla yapilan islemlerde duzenledigi faturalarla ilgili Sahte Belge Duzenleme Koduna aldiklari gorulmektedir.
Ayrica; Bu sirketlerin
1-Bağkur kayıtları devam etmekte,
2-Şirket ortakları emekli ise emekli maaşlarından sosyal güvenlik destek primi kesintileri devam etmekte,
3-Şirketin ve Şirket Ortaklarının ticaret odası ve ticaret sicilindeki yükümlülükleri devam etmektedir.