Ressamların Vergi Ödemesi Hakkında

Üyelik
9 Mar 2008
Mesajlar
2
Hemen hemen son 5 yıldır resim yapmaktayım. Hobi amaçlı bu işi yapıyordum. Fakat yaptığım resimleri satmanın yerinde olacağını düşündüm.

Bu amaçla en yakın vergi dairesine gittim. Bana GVK'nun 18.mad göre muaf olduğumu söylediler ve mükellefiyet açamazsınız dediler.

Ama yaptığım eserlerin sanat eseri taşıdığını kanıtlamama gerektiğini söylediler. Bu vesileyle bende T.C. Kültür Bakanlığı sinema ve telif hakları genel müdürlüğüne bir kaç çalışmamı gönderdim. 1 Hafta sonra bana yaptığım eserlerin sanat eseri olduğuna dair yazıyı postaladılar.

Aldığım sanatçı belgesiyle, bu defa gelir dairesi başkanlığına muafiyet belgesi almak için müracaat ettim.

Bana Gelir vergisinden muaf olduğumu anca KDV açısından mükellef durumunda olduğumu belirten bir yazıyı bugün bana göndermişler.

Gelir vergisi açısından muaf oluyorum ama KDV yönünden mükellef oluyorum. Ben bu işi anlamadım.

Bir ikincisi bu resimleri evde boş zamanlarımda yapıyorum. Açtığım bir dükkanım yok. Satış yerim de yok. Elime 4-5 tane alıp semt pazarında satabilirsem satmaya çalışıyorum.

Alıcı pek çıkmıyor ama pazarda 150 kişi soruyorsa bir tanesi alıyor. Oda güç bela... 40 tl ye 100 cm e 75 cm resimleri satıyorum. Boş tuval çerçeve zaten 20 liraya bana gelişi var.

20 lira ya kazanıcam ya kazanamıcam. Başka bir özel şirkette asgari ücretle de çalışıyorum.

Bana vergi dairesi müdürünün dediği şu:

Kendine bir tane muhasebeci bul. Aylık KDV beyannamei vereceksin. 3 aylık muhtasar vereceksin. yıllık gelir vergisi ödeyeceksin diyor...

GVK 18 de geçen muafiyeti ben anlamadım? Başka işte çalıştığım için zaten zamanım olmuyor. El yapımı resim olduğu için resimlerde nerden baksanız 7-8 saatimi alıyor. Ayda 3-4 resim zoraki yapabilirim.

Bazen belki 4-5 ay hiç satışım olmuyor. Ki Türkiyede sanattan anlayanda pek olmadığı için velhasıl satışım pek yok. Yada 1 veya 2 tane.

Sonuçta otobüs yada metro paramı çıkartmama yardımcı oluyor.

Asgari ücret belli zaten. Ev kirası 275 lira veriyorum. Geriye elektrik su falan derken pek birşey kalmıyor. Resimler satılırsa da o şekilde katkı sağlıyor.

Her zaman satışım olmadığı için her ay muhasebeciye nerden bakarsanız 100 tl muhasebe ücreti ödeyemem.
Satışım olmasa bile boş beyannameye vereceğim damga vergisi cabası...

Astarı yüzünden pahalı yani...

Velhasıl GVK 18 de muaf olmama rağmen KDV yönünden nasıl vergi mükellefi oluyorum anlamadım... Bu şekilde beyan etmeden pazarda resim satmaya devam etsem ceza alırmıyım? Sevgiler saygılar...
 
Ynt: Ressamların Vergi Ödemesi Hakkında

Merhaba ;

Konu ile ilgili bir özelgeyi paylaşmak ve de özellikle işaretlemiş olduğum bölüme dikkatinizi çekmek istiyorum.

T.C.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

Konya Vergi Dairesi Başkanlığı

(Mükellef Hizmetleri Gelir Grup Müdürlüğü)

(Gelir ve Kurumlar Vergisi Müdürlüğü)



SAYI : B.07.1.GİB.4.42.16.01

GVK-2/810
KONU : Gelir Vergisi Kanunu 18. Maddesi 16.04.2008

Sn.........................

İLGİ: 10.04.2008 tarihli dilekçeniz.

İlgide kayıtlı dilekçenizde; işletmesi adı altında, geleneksel Türk el sanatları içerisinde yer alan çini sanatı çalışmaları yapmakta olduğunuz belirterek bu çalışmalarınızdan dolayı elde ettiğiniz kazancın gelir vergisi ve katma değer vergisinden istisna olup olmadığı konusunda bilgi istemektesiniz.
....
....
.....
Diğer taraftan; Gelir Vergisi Kanununun serbest meslek kazançlarında istisnayı düzenleyen 18' inci maddesiyle ilgili olarak yayımlanan 135, 149, 221, 223, 224 Seri o'lu Gelir Vergisi Genel Tebliğlerinde konu hakkında açıklamalara yer verilmiştir. Bu düzenlemelere göre serbest meslek kazançlarındaki istisnanın uygulanabilmesi için;

1. Elde edilen gelir serbest meslek kazancı olmalıdır. (Sözlü veya yazılı bir hizmet sözleşmesi ile herhangi bir işverene bağlı olan kişinin, hizmet sözleşmesi kapsamına giren faaliyetleri 18. maddede belirtilen faaliyetlerden olsa dahi, sözkonusu faaliyetlerden sağladığı gelir serbest meslek kazancı olmayıp ücret olduğundan, bu maddede yer alan istisnadan faydalanması mümkün bulunmamaktadır.)

2. Söz konusu serbest meslek kazancı; müellif, mütercim, heykeltıraş, ressam, bestekar ve mucitler veya bu sayılanların kanuni mirasçıları tarafından elde edilmiş olmalıdır.

3. Kazanç yukarıda açıklanan kişiler tarafından;

c) Şiir, hikaye, roman, makale, röportaj, karikatür, film, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerinin gazete, dergi, radyo ve televizyonda yayınlanması,

d) Kitap, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmaları veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmeleri veya kiralamaları,

karşılığında elde edilmiş olmalıdır.

4. Yukarıda sözü edilen eserlerin 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Hakkındaki Kanun hükümlerine göre, eser niteliğinde olması ve ihtira beratlarının da tescil edilmiş bulunması gereklidir. Diğer taraftan; 3065 sayılı Katma Değer Vergi Kanunu'nun 'Verginin Konusunu Teşkil Eden İşlemler' başlıklı 1. maddesinde;

" Türkiye'de yapılan aşağıdaki işlemler katma değer vergisine tabidir:

I-Ticari, sınai, zırai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler ... " hükmü yer almaktadır.

Konu ile ilgili olarak 21.03. 1986 tarih ve 19054 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 19 seri No 'Iu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği'nin "Gelir Vergisi Kanunu'nun 18. Maddesi Kapsamına Giren İşlemlerde Sorumluluk Uygulaması" başlıklı A Bölümünde;

"Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 1/1. maddesine göre serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler vergiye tabidir. Buna göre, sözü edilen faaliyetleri mutad ve sürekli bir şekilde yapanlar gerçek usulde katma değer vergisine tabi olacak, arızi nitelik taşıyan serbest meslek faaliyetlerinde ise vergi uygulanmayacaktır.

Gelir Vergisi Kanunu'nun 3239 sayılı Kanunla değişik 18. maddesi kapsamına giren faaliyetlerde de yukarıdaki hüküm geçerli olacaktır. Sözü edilen 18. madde kapsamına giren faaliyetlerin mutad ve sürekli bir çerçevede sürdürülmesi gerçek usulde katma değer vergisi mükellefıyetini gerektirmektedir. Bu faaliyetlerin arızi olarak yapılması halinde yukarıdaki açıklama çerçevesinde vergi aranılmayacaktır"' açıklamalarına yer verilmiştir.

Bu hüküm ve açıklamalara göre; Katma Değer Vergisine tabi olan çini sanatı çalışmalarınız. 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümleri kapsamında eser niteliği taşıması ve bu durumun tarafınızca tevsik ve ispat edilmesi halinde, Gelir Vergisi Kanunu'nun 18' inci maddesinde hüküm altına alınan serbest meslek kazancı istisnasından yararlanmanız mümkündür. Ancak söz konusu çalışmalarınızın; aynı kanunun 94. maddesinin birinci fıkrasında sayılan kişi ve kurumlara tesliminde, tarafınıza yapılacak ödemelerden gelir vergisi tevkifatı yapılacaktır.


Bilgilerinize rica ederim.

Vergi Dairesi Başkanı
 
Ynt: Ressamların Vergi Ödemesi Hakkında

Açıklayıcı ve örnekli bilgi için teşekkür ederim.

Verdiğiniz örnekte gerekli açıklama devamlı ve geçici olacak şekilde ayrılmış. Bana verilen özelgede böyle bir şey yazmıyor. Özelgeyi veren vergi dairesi başkanlığına tekrar gitmem ve durumu anlatmam mı gerekiyor?

Burada kanuna aykırı gelen farklılıklarım var.
1. İşyerim yok.
2. Sürekli bu işi yapmıyorum.

Yakın bir zamanda hediyelik eşya fuarına katılmak istiyorum. Elimde özelge olmadan bu fuara katılmam sakınca yaratırmı?
 
Ynt: Ressamların Vergi Ödemesi Hakkında

Merhaba ;

Başıma gelmedi ama sanırım burada önemli olan "5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümleri kapsamında eser niteliği taşıması ve bu durumun tarafınızca tevsik ve ispat edilmesi halinde "ifadesi, sizde bunu belgeliyorsunuz.

Bir kez daha görüşmenizde fayda var gibi sanki.

Bu gibi durumla karşılaşan arkadaşlardan da destek gelebilir.
 
Üst