Ynt: Ruhsat almak gerekli mi
Bilirkişi olmak konusunda biraz araştırma yaptım konuyla ilgili olarak. Rastladığım bütün durumları paylaşmak istiyorum. Yazılar ismmmo kaynaklı değişiklik varsa bilemiyorum. Genel bilgi maksatlı paylaşıyorum.
(Üye) Soru : İyi günler, Serbest Meslek Kazancı elde eden bir avukat, ayrıca mahkemelerde bilirkişilik yapmakta ve bu kazancından dolayı mahkeme %20 stopaj kesintisi yaparak ödemeler göndermektedir (Mahkemeye Serbest Meslek Makbuzu kesilmiyor). Gelir Vergisi Beyannamesinde sözkonusu kazançlar ve kesinti tutarları gösterilmelimi? gösterilecekse hangi kazançlara alınması uygun olur? Teşekkürler
Cevap :Bilirkişi ücretleri GVK'na göre ücret kavramı içinde yer almaktadır. Mahkemelerde bilirkişi ücretleri, mahkemelerin veznelerinden yapılmaktadır. Bilirkişi ücretlerinin toplanıp beyan edilmesinde kural, ayrı ayrı mahkeme veznelerinden tahsilat yapılması halinde her mahkeme ayrı bir işveren gibi değerlendirildiğinden GVK 86/1-b'ye göre vergilendirilmesi gerekir. Ayrıca yapılan gelir vergisi stopajı bilirkişilik ücreti için GVK 103.maddesindeki dilimlere göre yapılacaktır. (Bİlirkişilik ücreti için Serbest meslek stopaj oranı olan %20 uygulanmayacaktır). Danışma Birimi
(Üye) Soru : Üstadım; 2011 Adli Bilirkişi Listesinde ismim yayınlandı..Sormak istediğim, Kartvizitlerimde Meslek Ünvanımın altında "Adli Bilirkişi" diye de yazdırabilirmiyim..Teşekkürler...İyi çalışmalar...
Cevap : Sayın Bastıracağınız kartvizite mesleki unvanınızdan başka unvan veya ibare koyamazsınız. Danışma Birimi
İlgisi Olabilir Odaya sormak gerekiyor
(Üye) Soru : Bağımlı olarak çalışanlar çalışanlar listesine kayıt olur mu?
Cevap : Sayın, Çalışanlar kütüğüne bağımlı olarak çalışanlar değil, vergi mükellefi olarak mesleği ifa edenler kayıt olur. Danışma Birimi
SMMM ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ
MESLEK MENSUPLARININ YAPABİLECEĞİ İŞLER VE UNVANLARIN KULLANILMASI
Madde 29- Kanun?un 2. maddesindeki mesleğin konusuna giren işleri, serbest meslek faaliyeti olarak yalnız mesleki faaliyette bulunan meslek mensupları yapabilirler.
3568 sayılı kanunun 2. Maddesi
MESLEĞİN KONUSU
Madde 2- A) Muhasebecilik ve mali müşavirlik mesleğinin konusu:
Gerçek ve tüzel kişilere ait teşebbüs ve işletmelerin;
a) Genel kabul görmüş muhasebe prensipleri ve ilgili mevzuat hükümleri gereğince, defterlerini tutmak, bilanço, kar-zarar tablosu ve beyannameleri ile diğer belgelerini düzenlemek ve benzeri işleri yapmak.
b) Muhasebe sistemlerini kurmak, geliştirmek, işletmecilik, muhasebe, finans, mali mevzuat ve bunların uygulamaları ile ilgili işlerini düzenlemek veya bu konularda müşavirlik yapmak.
c) Yukarıdaki bentte yazılı konularda, belgelerine dayanılarak, inceleme, tahlil, denetim yapmak, mali tablo ve beyannamelerle ilgili konularda yazılı görüş vermek, rapor ve benzerlerini düzenlemek, tahkim, bilirkişilik ve benzeri işleri yapmak.
Yukarıda sayılan işleri; bir işyerine bağlı olmaksızın yapanlara serbest muhasebeci mali müşavir denir.
B) Yeminli mali müşavirlik mesleğinin konusu:
(A) fıkrasının (b) ve (c) bentlerinde yazılı işleri yapmanın yanında Kanun?un 12. maddesine göre çıkartılacak yönetmelik çerçevesinde tasdik işlerini yapmaktır.
Yeminli mali müşavirler muhasebe ile ilgili defter tutamazlar, muhasebe bürosu açamazlar ve muhasebe bürolarına ortak olamazlar.
Konu : Bilirkişi Müracaat Usulü Hk.
İlgi : Adalet Komisyonu Başkanlığı'nın 12.09.2007 tarihli ilanı
Değerli Üyemiz,
Komisyon Başkanlığı'nın ilgili yazılarından da anlaşılacağı üzere bilirkişilerin, 22 - 31 EKİM 2007 tarihlerinde komisyona ekteki esaslar doğrultusunda bizzat başvurmaları gerekmektedir.
Bilgilerinize sunar, çalışmalarınızda başarılar dileriz.
Saygılarımızla,
İSMMMO YÖNETİM KURULU
Başvuru Makam ve Adresi:
İstanbul Adli Yargı ilk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanlığı
Sultanahmet Adliyesi Eminönü/İSTANBUL
Başvuru Dilekçesine Eklenecek Belgeler:
a-Nüfus Cüzdan örneği.
b-İstanbul il sınırları içinde oturduğu veya bu il de mesleki faaliyetlerini yürüttüğüne dair belge (Oda Faaliyet Belgesi).
c-Adli Sicil kaydı.
d-Uzmanlık alanına ilişkin diploma, ruhsat, sertifika gibi belgelerin onaylı örneği. (Noter onaylı meslek ruhsatı fotokopisi ve Bilirkişi Eğitim Sertifikası fotokopisi)
e-Bilirkişilik yapacağı alanda en az üç yıllık mesleki deneyime sahip olduğunu gösteren belge (Oda Sicil Kaydı)
f-1 adet vesikalık fotoğraf. (Başvuru formuna yapıştırılacak)
g- Önceki yıllarda Bilirkişi Listesine kayıtlı olanların b ve c bentlerindeki belgelerle yeniden müracaat etmeleri gerekmektedir.
Adalet Bakanlığı'nın web sayfasında bulunan bilirkişi başvuru dilekçesi PDF formatında olup, bu dilekçenin içine girmek veya yazı yamak mümkün değildir.
İstanbul Bilirkişiler Derneği başvuru dilekçesini aslına uygun olarak excel ortamında düzenlemiş ve web sitesine (
www.bilirkisiler.org.tr) koymuştur. Bu dilekçe üzerinde her türlü işlemi yapmak mümkündür.
Ek: Bilirkişi Müracaat Formu (.pdf)
Bilirkişi Müracaat Formu (.xls)