personel maaş programı

Sağlık sigortası mantıklı mı?

Merhaba eczane işletiyorum. Eczanemi yeni devraldım. Devir parasını da akrabalarımdan borç para alarak sağladım. Şuan için gelirimin çok büyük bir kısmını borçlandığım kişilere borç ödemek suretiyle geri veriyorum ve bu yaklaşık 3.5-4 sene sürecek. Eczane açtığımdan beri acaba nasıl vergilerden kaçınırım sorusu en çok düşündüğüm şeylerden biriydi. Geçen gün eczaneme sağlık sigortası yaparak verginin bir kısmından muaf olabilirsiniz şeklinde bir teklifle sigortacılar geldi ben tabi şuan kabul etmedim ekstra gider olacağı için ama sizce mantıklı mı veya bu borç yükünü bir şekilde gider olarak gösterebilmenin bir yöntemi var mı devletin gözünde gelirim yüksek ama bana sorsanız borçlardan dolayı asgari ücret kadar bir parayla geçinmeye çalışıyorum. Kimisi borcunu araba alarak öde bu sayede vergiden düşersin gibi tekliflerde bulundu ama pek bilgim olmadığı için emin olamadım. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim?

@trberke

"Geçen gün eczaneme sağlık sigortası yaparak verginin bir kısmından muaf olabilirsiniz", ilginç sağlık sigortası insanlara yapılır, eczaneye nasıl yapılacağını merak ettim. Tahminen size anlatılan/önerileni dikkatli dinlememişsiniz yada yanlış anlamışsınız. Diğer öneriler için yorum yapmayı dahi gereksiz görüyorum. "borcunu araba alarak öde bu sayede vergiden düşersin" arabanın borcunu kim ödeyecek acaba merak ettim.

Mali müşavirinizle zaman ayırıp sorununuzu onun önerileriyle yola devam etmenizi öneririm.

Merhaba
Sanırım noktalama işaretlerinin yanlış kullanımı sebebiyle bir anlam karmaşası yaşanmış.
Kevork abi, eczaneye nasıl sağlık sigortası yapılır diyerek eminim ironi yapmıştır ve aslında bu konuya dikkat çekmek istemiştir. :)
Aslında cümlenizin doğrusu şöyle idi sanıyorum; "Geçen gün eczaneme, (virgül) sağlık sigortası yaparak verginin bir kısmından muaf olabilirsiniz şeklinde bir teklifle sigortacılar geldi" Böylece noktalama işaretinin önemi bir kez daha vurgulanmış oldu :) özellikle bizim mevzuatta bu noktalama işaretleri ve bağlaçlar (ve/veya) çok önemlidir.Aksi halde cümleyi alır, bambaşka bir yere götürür.
Şimdi bu anlam karmaşasını ortadan kaldırdıktan sonra konuya devam edelim.
Sayın eczacı kardeşim, önce şunu açıklığa kavuşturalım isterim,vergiden indirim için kalkışacağınız her ek masraf, sizi daha başka masrafların içine sokacaktır. Aslında müşavirinizle oturup bunları detaylıca konuşmalısınız ki zaten onun bilgisi ve talimatları dışında hareket etmemenizi öneririz.
Sağlık sigortaları,evet, belli bir oranda vergi indirimi sağlayabilir ancak bununda belli şartları vardır.
1- Beyan edilen bir ticari kazanç olmalıdır (zarar eden firmalarda işe yaramaz)
2- Poliçe bedelinin o yıla ait ödenen kısmı dikkate alınmaldır (365 gün üzerinden hesap yapılır)
3- Beyan edilen kazancın en fazla %15'ine kadar indirim yapılabilir (ki zaten bu rakam da poliçe bedelini geçemez)
Eğer buradan gelecek indirim sizin için önemli bir rakam olacaksa poliçe yaptırmak tabiki düşünülebilir. Ayrıca sağlık güvencesi olarakta zaten işe yarayacaktır.
Araç konusu ise bambaşka.Giderden düşülebilir diye araç alınmasını teklif edebilmek için çok başka kriterlerin incelenmesi lazım. Burada giremeyeceğimiz kadar geniş ve detaylı bir konudur.yazarız ama devamında sorularınızda gelecektir veya yazdıklarımızdan pek birşey anlamayacaksınız.O nedenle burada pek bir sonuca gidemeyiz.Bunu ve diğer konuyu müşavirinizle görüşüp artıları eksileri tartıp ona göre karar vermenizi sadece tavsiye edebiliriz.
Saygılar