fonradar

Şahıs Firması Yemek Faturası

Üyelik
25 Ara 2015
Mesajlar
2
Konum
Bursa
Merhaba,

Benim bir şahıs firmam var. Tek başıma çalışıyorum. Firma faaliyet adresim evim. Başka firmalara yazılım geliştiriyorum. Genellikle de isim vermiyeyim ama bilindik Cafe leri ofis olarak kullanıyorum. Yani evde çalışmıyorum.

Yaptığım her iş faturalı.. Yani sürekli kazanıyorum ama neredeyse hiç bir giderim yok (Cep telefonu, internet ve benzin faturam var sadece).

Normal bir iş yeriniz olsa, iş yeriniz için alacağınız çay, kahve, deterjan, vb. gibi malzemeleri gider gösterebiliyorsunuz.



Beni bir yemek firması aradı ve yemek giderlerini faturalandırabileceğimi söyledi. Bana bir kart gönderdiler. Ancak muhasebecim yemek giderlerinin yazılamayacağını söylüyor.
Ben bu kart ile gün içerisinde içtiğim çay ve kahveleri alıyorum. Yanıma gelen müşterilerime çay kahve ısmarlıyorum ve eğer müşterim ile birlikte yemeğe gidersek o karttan ödeme yapıyorum, tek başıma gittiysem cebimden ödüyorum. Aylık 250 - 500 TL arasında bir harcama yapıyorum. Aylık kestiğim fatura bunun 10 katından fazla. 10 yıldır sadece 1 yıl zarar ettim ki muhasebecim zarar göstermeyelim dedi ama ben zarar ettiysek zarar göstermeliyiz dedim.

Muhasebecim diyor ki, denetleme olursa denetleyen kişi bu yemek şirketinden gelen faturayı usulsüz bulup ceza kesebilirmiş. Çünkü o şirket normalde çalışanlara yemek kartı veriyor diye biliniyor dedi. Millet gittiği tatili gider gösteriyor biz içtiğimiz çayı kahveyi gösteremiyoruz diye kızıyorum.

Bir şirketin, özellikle de kar eden bir şirketin ayda 250-500 TL çay, kahve, yemek, vb. giderinin olması normal değil mi?

Ben mi yanlış düşünüyorum yoksa muhasebecim mi çok hassas davranıyor? Kanunen doğrusu neyse onu yapmak istiyorum.
 
Muhasebeciniz kısmen de olsa haklı. O tip ticket firmaları personele verilen yemekler için geçerlidir. Siz misafirlerinize çay , kahve meşrubat ısmarladığınız zaman bunlar için fatura alarak gider gösterebilirsiniz. (ciro ile orantılı olmak kaydıyla). Ayrıca büro olarak kullandığınız eve ait giderleri de belgeleyerek düşebilirsiniz.
 
Muhasebeciniz kısmen de olsa haklı. O tip ticket firmaları personele verilen yemekler için geçerlidir. Siz misafirlerinize çay , kahve meşrubat ısmarladığınız zaman bunlar için fatura alarak gider gösterebilirsiniz. (ciro ile orantılı olmak kaydıyla). Ayrıca büro olarak kullandığınız eve ait giderleri de belgeleyerek düşebilirsiniz.

Kısmen derken, haksız olduğu taraf nedir?

Sadece misafirime aldığım çay kahve değil, ben gün içerisinde kendim de sürekli kahve içiyorum. Her gün fiş alıp ay sonunda 50-60 tane fiş vermek zahmetli. Benim için de nereye ne kadar harcadığımı takip etmek için zor oluyor. Böyle olunca ben her ay 250 TL kartıma yüklüyorum. Bu bitene kadar gerek kendim gerek gelen müşterim buradan harcamalarımı yapıyorum.

Bir denetlemede bunu bu şekilde anlatmak. Gelirimle orantılı bir harcama yaptığımı, ofiste yada evde olsam zaten bir firma olarak aylık bu kadarlık bir harcamanın makul karşılanacağını. Ben düzenli, tek bir fatura olsun diye bu yönetimi uyguladığımı anlatsam ikna edici olur mu?
 
Bakın kısmen derken, ikna edebilmek açısından söyledim. Siz gün içinde çay kahve meşrubat ne içerseniz için bunları masraf gösteremezsiniz. Misafirlerinize ısmarladığınız, her şey ise yaptığınız ticari faaliyetin yerine getirilmesi için gereken bir harcama olarak kabul edilerek inidirilmesi mümkün olabilir.
 
Selamlar
Siz günde en az 10-15 liralık yemek yersiniz.Ay bazına vurduğunuzda 300-400 lirayı yemek masrafı olarak kaydedebilirsiniz.Kim kaydedilmez diyor..Hatta bu rakam ikram,misafir ağırlama vb.derken 500-600 de bulur..Bence buraya kadar bir sıkıntı yok.
Ancak fiş bazında olaya baktığınızda fişler biraz muallaklı bir konudur.Çünkü fişte yazılan harcamanın kimin için harcandığı belli değildir.Bende elimdeki fişleri veririm size,alın masraf girin derim..Böyle birşey mümkün değil..Burda da genelde yapılan kriter nedir? harcamanın yapıldığı adresin genelde işyerine adres olarak yakınlığı,harcamanın miktarı,içeriği vs.dikkate alınır ve kanun ve mantık ve ciro oranı ölçüsünde değerlendirilir.Kısaca harcamanın makul ölçülerde olması beklenir.
Yoksa,kendi yemek giderimi dikkate alamıyoruz diye bir kural yok.Bal gibide alırsınız.
 
Üst