Şahıs Firmasının Başka Bir Adreste Farklı Faaliyeti Durumunda.

URUM79

Fenomen Üye
Üyelik
11 Mar 2014
Mesajlar
1,729
Konum
İSTANBUL
Herkeze merhaba, Bugün mantığını tam kuramadığım işlem ile karşılaştım. Başka bir adreste farklı bir sektörde iş yapan ve buna göre mükellefiyeti bulunan şahıs yine başka bir vergi dairesi alanında farklı sektörde açılış yapmak istemektedir. Fakat vergi dairesi açılışı kabul etmeyip her şekilde şube olacak denip bağlı olduğunuz vergi dairesine başvurun dedi.
Şimdi uygulama bu şekilde.
Peki bu kişi şirket açmak isterse prosüdür nasıl olacak.?

GİB Alıntı:
Farklı vergi daireleri yetki alanı içinde ilave işyeri açılması veya adres değişikliği nedeniyle yeni mükellefiyet tesisi halinde ilk işe başlamada ibraz edilen belgeler yeni vergi dairesine ibraz edilmelidir.
 
Ltd lerde farklı faaliyetlerde farkılı firmalarla farklı vd de devam edebilirsiniz,fakat,ama lakin ki,gel gör ki, şahıs firmaları için böyle bir durum söz konusu değil.Şahıs firmaların da tek bir şirket ile birden fazla sektörde faaliyet gösterebilirisiniz.Dikkat tek bir şirket başka şirket olmaz.
 
kurumlar vergisinde dilim yok ve kişinin haricinde bir tüzel kişilik kazanmaktadır (kişi hissesini devredebilir, farklı kişiler ortak olabilir). bir kişi birden fazla tek ortaklı tüzel firma açıp ayrı ayrı beyannamelerini verebilir. Fakat gelir vergisi açısından şahsın kendi sicili üzerine vergi mükellefiyeti tahsis edilmektedir. şahsın kıymet kazançları kira gelirleri vb. sair gelirleri vergi dilimi haddini belirlemektedir. örn. zonguldakta tamir atölyesi ile ığdırda mobilya satışı yapıp istanbulda galeri hizmeti veren aynı zamanda maaşlı bir işte çalışıp, kira geliri de elde eden bir şahıs mükellef, tek gelir vergisi beyannamesi vermek zorunda olup yıllık kazancına göre vergi dilimine girip vergisi bu basamaklara göre hesaplanıp tahakkuk ettirilecektir.
aynı kişiye 2 ayrı gelir vergisi beyannamesi vererek ilk basamak dilimden faydalanması ihtimali kamu aleyhine bir davranış olduğundan haklı olarak mükellefiyet tahsisini buna göre tek gelir vergisi mükellefi olarak belirlemektedirler.
 
Konu üzerinden hareketle bir soru daha sorsam.
A Şahıs firması üzerinden yine A şahsının bağlı vergi dairesine başka bir ilçede bulunan işyeri için şube açılışını verdim.
Peki çok geçmeden A şahsının merkez adresine kapanış verdim. Bu durumda şubede kapanış olacak değilmi?
Sonrasında kapanışdan sonra A şahıs şube yerinde tekrar merkez açılışı yapsam sorun olurmu.? Yani eskiden şube adresi tek adres olarak merkez kalacak...
Tşkler.
 
merkeze kesin olarak kapanış yapıyormusunuz diilekce ile vergi dairesine başvurdunuz mu eğer vurmadıysanız şubeye adres nakli yaptırıp şubeyi merkez olarak gösterip faaliyetinize devam edebilirsiniz merkezi kapatmak zorunda değilsiniz,ama artık olan oldu merkezi kapattık diyorsanız şubenizi merkez olarak gösterip devam etmenizde hiç bir sakınca yok
 
Şu an için herhangi bir kapanış başvurum yok. Fakat şube açılışı için başvurum var. Oda işlem devam etmekte. Merkez kesin kapanış yapılacak. Bu durumda merkez kapanışını yapıp şubenin kendi vergi dairesine merkez olarak mı kayıt açacağım.? Merkez kapanışını yaparsam şube illa kapanacak denirmi. Çünkü şube devam edip merkez olarak iş yapacak.
 
Merkez kapanışı yapmanıza gerek yok sadece adres nakli yaptırın vergi dairesi dilekçe verin şubeyi merkez olarak kullanabilirsiniz
 
Merkez kapanışında "x adresindeki şubemi merkez işyeri olarak devam edeceğim" şeklinde dilekçe verdiğinizde şb işyeri merkez olur ve şb bağlı olduğu vd merkez işyeri olarak devam edersiniz. Merkez kapattığınızda aynı şekilde şb bağlı olduğu vd dilekçe ile "y adresindeki işy. kapattım x adresindeki şb işy. merkez olarak devam edeceğim." şeklinde dilekçe vermelisiniz.
Mr ökc/ft vs üzerinde adres değişikliği yaparak yeni mr (eski şb) kullanacağınızı belirterek kullanmaya devam edebileceğiniz gibi ökc kullanım dışı bıraktırıp ft vs belgeleri de (boş kalanları) imha ettirebilirsiniz.
 
Mesajların tamamını okumadım ama şöyle bir bilgi vermek isterim.
Tek vergi numarası ve Tc numarası sistemi gereği, Trabzon'da mükellef olan bir ŞAHIS İstanbul'da da işyeri açmak isterse şube olarak göstermek zorunda.Yani bunlardan biri merkez diğeri de şube olmak zorunda.İkinci bir mükellefiyet açamaz.
 
Konu üzerinden hareketle bir soru daha sorsam.
A Şahıs firması üzerinden yine A şahsının bağlı vergi dairesine başka bir ilçede bulunan işyeri için şube açılışını verdim.
Peki çok geçmeden A şahsının merkez adresine kapanış verdim. Bu durumda şubede kapanış olacak değilmi?
Sonrasında kapanışdan sonra A şahıs şube yerinde tekrar merkez açılışı yapsam sorun olurmu.? Yani eskiden şube adresi tek adres olarak merkez kalacak...
Tşkler.

Sayın URUM79,

ŞAhıs firmalarında TTK uygulaması olmadığı için şube olmaz. İkinci bir işyeri olur ancak bu işlemler de bağlı olduğunuz vergi dairesi üzerinden yürütülür. Merkez olarak isimlendirdiğiniz yer için faaliyeti sona erdirdiğinize dair vergi dairesine dilekçe verdiğinizde merkeziniz değil işyerlerinizden biri kapanmış olacaktır, ancak diğer işyeriniz eğer farklı bir vergi dairesi bölgesine giriyorsa birde VD nakli işlemi yapmanız gerekecek.
 
Üst