Şahıs İşletmesinin Limitede Dönüştürülmesi Evreleri

Ertann

Tanınmış Üye
Üyelik
27 Kas 2010
Mesajlar
1,014
Konum
istanbul
Bir şahıs işletmesini tek kişilik limited şirkete dönüştürmek istiyoruz bunun için nasıl işlemler yapmamız gerekli
Saygılar
 
Şahıs işletmesinden limitede dönmek için kesinlikle şhıs firması değer tespiti için mahkeme yada Ymm den rapor alınması gereklimidir?
Saygılar
 
Şahıs firması Ltd ye dönüşebilir mi? yoksa sadece kurulan ltd ye ayni sermaye olarak mı konulur?
Şahıs firmasının yapmış olduğu anlaşmalar yeni kurulan limitede ayni sermaye olarak şahıs firması konuldu diye anlaşmalar otomatikman limited ilede yapılmış sayılır mı yoksa şahıs firması limited şirkete dönüşmediğinden sadece ayni sermaye olarak konulabildiğinden limited şirket ayrı bir firma olacağı için şahıs firmasının yapmış olduğu anlaşmalar tekrar limited şirketle yapılması gereklimidir?
Saygılar​
 
Cevabınıda ben yazayım
Şahıs firması limitde yada A.Ş.ye dönüşemez yani tür değiştiremez yani şahıs işletmesinin devamı olmaz yapılacak sadece şahıs işletmesini ayni sermaye olarak yeni kurulacak limited/A.Ş. ye ayni sermaye olarak konulmasıdır
Sonuç olarak şahıs firması Ltd/A.Ş. ye dönüşümü olmaz
Saygılar
 
Merhaba ;

Sn Ertann,
Sonuç olarak şahıs firması Ltd/A.Ş. ye dönüşümü olmaz
demişsiniz.

Görüşünüze saygı duyarım ama bir cümleyle noktalamayınız derim. Özel den de yazdığım üzere burada detayına giremeyeceğim , oldukça detaylı olan bu konuyu bir cümleyle özetleyemezsiniz.

Detayları gerekirse ayrıca tartışırız ,paylaşırız.
 
Üstadım şahıs firması Ltd.ye dönüşmez dememdeki amaç şahıs firmasının uzantısı yani devamı olmaz sadece yeni kurulan şirkete ayni sermaye olarak konulur ancak yapılan anlaşmalar ltd ile devam etmez çünkü tür değiştirmemiştir kapanıp sermaye olarak yeni bir şirkete sermaye olarak konulmuştur
İyi çalışmalar
 
Tekrar merhaba ;

İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı Özelgesi 'nden alıntıdır

Diğer taraftan, aynı Kanunun 81.maddesinin 2.fıkrasında, “Kazancı bilanço esasına göre tespit edilen ferdi bir işletmenin bilançosunun bir sermaye şirketine aktif ve pasifiyle bütün halinde devrolunması, devir alan şirketin bilançosuna aynen geçirilmesi ve devredilen ferdi işletmenin sahip veya sahiplerinin şirketten, devir bilançosuna göre hesaplanan öz sermayesi tutarında ortaklık payı alması. (Bu ortaklık payını temsil eden hisse senetlerinin nama yazılı olması şarttır.)” halinde değer artışı kazancı hesaplanmayacağı, vergileme yapılmayacağı hükmü yer almaktadır.

Öte yandan, söz konusu ferdi işletme bilançosunun aktif ve pasifiyle bütün halinde limited şirkete devrolunması, devrolunan şirketin bilançosuna aynen geçirilmesi ve devredilen işletmenin ortaklarının şirketten devir bilançosuna göre hesaplanan özsermaye tutarında nama yazılı ortaklık payı alması durumunda bu devir nedeniyle değer artışı kazancı hesaplanmayacak ve vergileme yapılmayacaktır.

Şahıs şirketinin ortaklarının, sermaye şirketinden, dönüşüm tarihi itibariyle düzenlenen bilançoya göre hesaplanan özsermayeden daha fazla ortaklık payı almamaları, yukarıda yer alan madde hükmü uyarınca vergi dışı tutulmalarının şartlarından biridir.
.

Görüldüğü üzere olaya sadece şahıs firmasının dönüşüm sırasında yürürlükte bulunan bir firma ile mevcut anlaşmasının devam edip etmemesi olarak bakmamak gerekir diyorum.


Ya da ben yanlış anlıyorum .
 
Merhaba, beni sorum sözleşmelerle ilgili.
Sayın Ertann, Şahış şirketinin Ltd'ye dönüşemediğinden bahsetmişsiniz; yani sözleşmeler yeniden yapılmalı.
Peki dönüşüm yerine yeni bir Ltd şirket kurulsa ve şahıs şirketini devir alsa; yine de sözleşmeler devam etmez mi?
 
Devir yoluyla birleşme yapabilirsiniz.Her türlü borç ve alacak ilişkisi şirkete geçer.Külliyen devir yapılır.Ayni sermaye konulmak suretiyle değil.
Kuruluş yoluyla da birleşme yapabilirsiniz, önce bir şirket kurar sonra birleştirirsiniz. Tercih size kalmış.
 
Merhaba,
Siz şahıs şirketini devir yolu ile sermaye şirketi ile birleştirdiniz mi?
Eğer evet ise tecrübenize ihtiyacım olacak.
 
Ben şahıs şirketini değil, şahıs işletmesini bir Anonim Şirket ile birleştirdim.
Türkiye'de bir ilkti, (En azından İstanbul'da, ito'nun verdiği bilgidir.) gururla söylüyorum :)
 
bu işlemi nasıl yaptınız izlenecek yolda yardımcı olurmusunuz
 
Ben yaptığımda Ttk yeni yürürlüğe girmişti ve örneği de, formları da vs. yoktu. Ancak şimdi, hem ticaret odasının hem de ismmmo bunlar ile ilgili dokümanlar yayınladılar, eğitim ve seminerler verdiler.
 
Üst