fonradar

Şahıs Şirketine Oda Kiralamak

Üyelik
26 Eyl 2013
Mesajlar
1
Konum
Istanbul
Merhabalar,

Şahıs şirketi olarak tercüme ofisi açmak istiyorum. Home ofis olarak çalışacağım. Kiracı olarak oturduğum evin bir odasını şirkete kiralama konusunda yol gösterdiler. Şahıs şirketi için oda kiralama konusunda yapacağım kontratı yine kendi ev sahibim ile mi yapmam gerekir ? Stopaj için en düşük olarak ne bedel gösterebilirim bu yeni oda için ? 200 TL yeterli olur mu ? Bunu kontrat üzerinde ne şekilde belirtmem gerekir ve ev için yaptığım kontrat ile farkları ne olması gerekir ? Vergi dairesine şirket için başvuruda bulunurken bu yeni kontratı götüreceğim. Buna ilave bir şey yapmam gerekir mi ? Yardımcı olursanız çok memnun olurum.
 
Son düzenleme:
Yapmanız gereken tek şey bir meslektaşımla anlaşmak.O size daha detaylı bilgi verebilir.Ve işlemlerinizi kolaylıkla yapmanızı sağlar.

Kolay gelsin
 
Selamlar
Kendi düşüncelerimi söyleyeyim.
Home ofis kullanabilirsiniz problem yok ancak;
Evin bir odası için normal kiradan daha düşük bir kira göstermeniz bana göre yanlış olur.Çünkü,ikametgah (bir odası bile olsa) işyeri olarak kullanıldığı zaman,daire,artık mevzuat karşısında konut olmaktan çıkar,işyerine dönüşür.Dolayısıyla o konut için ödenen kira,artık işyeri kirası sayılır.Yani şöyle söyleyeyim,evin kirası 1000 lira iken, siz bir odası için 200 liralık kontrat yapamazsınız.O zaman ne olacak,ev kirası için 800,işyeri kirası için 200 liramı ödeyeceksiniz? Mal sahibi açısından,kira geliri beyanı verirken konut için 800,işyeri için 200 lira kira aldım diye mi beyan verecek? Bana göre böyle birşey olmaz..Ödenen kiranın tamamının işyeri için ödendiği kabul edilir ve ne ise o gösterilir.Tabiki anlaşırsınız,kirayı düşürürsünüz,onlar ayrı konu...
Bir diğer konuda şu..Bildiğiniz (veya bilmediğiniz) üzere, kiralar konusunda, bankadan yatırılacak şekilde düzenlemeler yapılmış..Konut kiralarında sınır 500 lira iken işyeri kiralarında sınır konulmamıştır.Düşündüğünüz şekilde yaptığınızı,toplam kiranın da misal 700 lira olduğunu ve işyeri içinde 200 liralık kontrat yaptığınızı kabul edersek, kirayı nasıl ödeyeceksiniz.
İşyeri adına 200 lira olanı mecbur bankadan yatıracaksınız,işyeri kirası diye..Ev için olan 500 lirayı da (sınırı geçtiği için) yine bankadan yatıracaksınız,konut kirası diye...Veya 500 lira olan toplam kirada konuta düşen payın 300 lira olduğunu kabul edersek (sınırın altında elden ödenebilir) konut kirasını elden verip,işyeri kirasını bankadan mı yatıracaksınız?..Takip açısından bunun altından ne siz,ne de mali idare kalkabilir.
o yüzden kiraların paylaştırılmasına pek müsaade edileceğine de ihtimal vermememin sebeplerinden biri de budur...
Yanlış düşünüyorsam arkadaşlar ekleme yapabilirler...
Saygılar
 
tahsin üstadım hayırlı akşamlar,

bence; evin bir kısmını kiracı, kiraya verebilir. ( mal sahibinin izni ile )
mal sahibi yine konut kira beyanı verir.
kiracıda işyeri kira geliri beyanı verir ( bundan emin değilim )
 
izin verdiğini sayarsak,

kiraladığı yerin bir bölümünü,başkasına kiraya veren için ne geliri olur ? GMSİ mi olur ? gmsi olması için kendi mülkümü olmalı ? ( aklıma gelen sorular
 
Mal sahibi yazılı onay vermez ise yapamazsınız zaten. tahliye nedeni olur

İzin vermezse'den kastım,kiralayanın tekrar firmaya kiraya vermesi halinde anlamındadır.Mal sahibi,kiraya ancak ben verir,kontratıda ben yaparım derse ne olacak.. Kısmi kiralama yapma ve ikinci bir kontrat düzenletme şansınız var mı?
 
İzin vermezse'den kastım,kiralayanın tekrar firmaya kiraya vermesi halinde anlamındadır.Mal sahibi,kiraya ancak ben verir,kontratıda ben yaparım derse ne olacak.. Kısmi kiralama yapma ve ikinci bir kontrat düzenletme şansınız var mı?
Yok elbette. Mal sahibi onay vermeden hiçbirşey yapamazsınız. Hatta mesken olarak kiraladığınız gayrimenkulu işyerine dahi çeviremezsiniz.
 
Üst