Şahsa Kırdırılan Çek İçin Düzenleme

Kızıldereli

Katkı Sunan Üye
Üyelik
3 Kas 2007
Mesajlar
823
Slm Kolay gelsin
Ben firmamın almış olduğu 25.000 ytl lik müşteri çekini 1 aylık vade varken 23.500 ytl nakit vererek aldım yani çeki kırdım şimdi bunu yasal yapmak istiyoruz tek yoluda gider pusulası düzenlemek diye düşünüyorum şimdi düzenleyeceğimiz gider pusulası nasıl olmalı yani kar 1.500 ytl buna göre ne kadar stopaj ne kadar kdv vs. ve bu muhtasar beyannamede nasıl gösterilir
Teşekkürler
 
Ynt: Şahsa kırdırılan çek için düzenleme

Bu tutar için gider pusulası falan olmaz. Şahsi tutun kayıtlara girmeyin.
 
Ynt: Şahsa Kırdırılan Çek İçin Düzenleme

Gider pusulasının kimlere ve hangi amaçlarla kesilebileceği mevzuatımız çok net anlatıyor.Sizin yapmış olduğunuz bu işlem halk arasında tefecilik olarak tabir edilen işlem olup tamamen yasa dışıdır.Dolayısı ile 23.500.-ytl giderim oldu deyip gider pusulasına bağlamanız hata olur.

Mevzuatımızda bu işleri yasal hale sokan Factoring şirketleri bulunur.İşlemler fatura karşılığında olur ve kesilen komisyon için de fatura kesilir.Faliyet konunuz factoring olmadığına göre giederleştirmeniz mümkün değildir.

ödenen 23500 ytl nakit için ve alınan 25.000 çek için karşılığında herhangi bir fatura bulunmadığını düşünüyorum.
Zaten sizde banka yerine nakit ödemeyi tercih etmişsiniz.Olay tamamen mevzuata aykırıdır.

Ya kayıt dışı ilerleyeceksiniz, yada mevzuta bir yerinden uydurmaya çalışacaksınız.
 
Ynt: Şahsa Kırdırılan Çek İçin Düzenleme

Şahsa kırdırılan çek için Ahmet KIZIL Hocamın cevabı

Esasında banka ve faktoring firmaları dışında senet kırma işlemi kıran açısından yasak. Çekin vadesine ve bankaların kısa vadeli kredi faiz haddine göre iskonto (faiz) tutarını hesaplayıp gider yazabilirsiniz. Bu rakamın üzerindeki iskonto miktarı gider olarak yazılamaz. Hesapladığınız iskontolu rakamı banka hesabınıza yatırarak hesaptan geçirip kullanabilirsiniz. Böylece çekin nakde dönüştürülme işlemini de belgelendirmiş olursunuz.
Selam ve sevgiler
AHMET KIZIL karşılık verdi. [ 3/11/2008 8:59:49 AM]
 
Ynt: Şahsa Kırdırılan Çek İçin Düzenleme

Bu yorum (Ahmet Kızıl) tamamen yanlış. Böyle şey olurmu ? Tevsik sınırı ile ilgisi yok ki bu işlemin.
Siz X kişisinden çek aldığınız takdirde (FİRMAYA) bu çekin neden olduğu ilişkiyi kanıtlamak zorundasınız. Yani aranızda bir ticari veya borçlar hukuku ilişkisi ispatlanmalıdır.
Yoksa arkadaşımın da belirttiği gibi bu resmen tefecilik olur.
 
Ynt: Şahsa Kırdırılan Çek İçin Düzenleme

Ahmet kızıl hoca kim tanımıyorum, dayanağı ne onuda bilmiyorum.
Vergi inceleme durumu olursa, Ahmet Kızılın fikirleri sizi kurtarmaz.
 
Ynt: Şahsa Kırdırılan Çek İçin Düzenleme

ŞAHSA KIRDIRILAN ÇEK
Sayın Kızıldereli
Belirttiğiniz gibi yasal faizin üstü KKEG olarak yazılacaktır. Yazmış olduğunuz yevmiye maddesi doğrudur. İkrazat işlemi BSMV ne tabidir. KDV ne tabi değildir. Şahıs vergi mükellefi olmadığından fatura düzenleyemeyecektir. Onun yerine BSMV ni sorumlu sifatıyla siz ödeyebilirsiniz. Veya gider pusulası düzenleyip %5 stopaj yapabilirsiniz.
Selam ve sevgiler
AHMET KIZIL karşılık verdi. [ 3/13/2008 6:58:48 PM]
 
Ynt: Şahsa Kırdırılan Çek İçin Düzenleme

Onun yerine BSMV ni sorumlu sifatıyla siz ödeyebilirsiniz. Veya gider pusulası düzenleyip %5 stopaj yapabilirsiniz.


Bunlar olanaksız. Bu şahıs kimse tamamen yanlış yönlendiriyor. BSMV yani Banka Sigorta Muamele vergisi mükellefi olmak için bankalar kanununa tabi olmak veya sigorta veya reasürans şirketi olmak veya ikrazat yetkisi almış finans kuruluşu olmak gerekir.
 
Ynt: Şahsa Kırdırılan Çek İçin Düzenleme

Peki bir firma bir şahsa herhangi bir diyelim bilgisayarı satınca gider pusulası düzenleyebiliyor ve mecbur,peki elindeki senedi herhangi bir şahsa devrediyor yani kırdırıyorsa bunu da gider pusulası ile yasal olarak belgelendirmenin ne gibi bir sakıncası olabilir şahıstan bir hizmet alınıyor ve bunun vergisini ödemek isteniyor
Ahmet Kızıl Profösör dür herhangi bir kitapçıda vergi ve muhasebe ile ilgili onlarca kitabına karşılaşabilirsiniz
Teşekkürler
 
Ynt: Şahsa Kırdırılan Çek İçin Düzenleme

Merhabalar

Burada gözden kaçırılan ve gelir teorisinin 7 bölümünü teşkil eden vergi kavramını açıklamakla söze başlayalım.

Ciranta açısından:

Bu kazanç türü arızi kazançtır.Bilindiği gibi arızi olarak ticari muamelelerin icrasından veya bu nitelikteki muamelelere tavassuttan elde edilen kazançların özelliği, geçici bir faaliyete dayanmasıdır. Eğer ticari muamelelerin yapılması , devamlılık unsurunu içerirse veya bir ticari işletme boyutlarını kapsayacak şekilde ifa edilirse, kazanç artık ticari kazanç kapsamına girecek ve buna göre vergilendirilecektir.

Esas itibariyle ticari faaliyet sayılan bir işlem bir dönem içinde bir defa yapılmışsa arızi bir işlem sayılacağından, bu faaliyetten elde edilen gelir GVK?nun 82. maddesi ile düzenlenen ?ARIZİ KAZANÇLAR? kapsamında vergilendirilecek, diğer taraftan bu faaliyetin icrası için getirilen yasaklayıcı şartlar bu uygulamada aranmayacaktır.

Diğer taraftan diğer vergilerin(BSMV gibi) kapsamına girmek de yine faaliyetin devamlılığı ile bağlantılıdır.

Bu faaliyetten elde edilen gelirin vergilendirilmesine gelince; Soruda çekin devralınmasında 1.500 YTL?lik bir kazanç sağlandığı görülmektedir. Tahsilat bir aylık gecikmeli olduğuna göre, çekin nominal değeri banka ıskonto hadleri esas alınıp bir aylık ıskontoya tabi tutularak halihazır değeri tespit edilmelidir.

ÖRNEK:

Banka ıskonto haddinin yıllık %20 olduğu varsayılırsa aylık ıskonto rakamı:

0.20/12= 0.01666666666.. olarak bulunur. Bunun 25.000 YTL

ile çarpımı:

0.0166666666666 X 25.0000 = 417,- YTL dir.

Bu arızi ticari muameleden elde edilen gelir:

1.500 ? 417= 1.083 YTL dir.
Bu gelirin vergilendirilmesine gelince;

GVK Md. 82. gereğince arızi kazançlar istisnaya tabidir. Bu istisna 2008 yılı için 16.000 YTL?dir. Bu durumda istisna kapsamı içinde kalan bu kazancın beyan edilmesi gerekmez.

Konu KDVK açısından değerlendirildiğinde, arızi kazançlar KDV kapsamı dışında kaldığından, bu kazanç için KDV si de hesaplanmaz.

Çekin devir işleminin belgelendirilmesine gelince; Bu bir ciro işlemidir. Ciro işlemi VUK?nun belirlediği belgeler kapsamına girmediğinden bu belgeler düzenlenmez. Firmanın muhasebe düzeni için ve cirantanın bu işlemden ötürü vergilendirme işlemine dayanak olması için bir dekont düzenlenebilir.

Konunun çeki veren firma açısından değerlendirilmesine gelince; çek itibari değerinin altında bir değerle ciro edildiğinden, meydana gelen değer kaybının (Yukarıda hesaplanan ıskonto değeri dışında kalan kısmının) Kanunen Kabul Edilmeyen Gider olarak değerlendirilmesi gerekir.
 
Ynt: Şahsa Kırdırılan Çek İçin Düzenleme

Sayın kızıldwerili BSMV Mükellefleri banka ve sigorta şirketleridir.Şirketiniziz bankacılık faaliyeti ortaya çıkarsa bankalar kanunu dahil pek çok kanunda suç olduğu belirtilmiştir.

Gider Vergileri Kanununun 28. maddesinin üçüncü
bendi ile, 2279 sayılı Kanuna göre ikraz işleriyle uğraşanlarla banka
muamele ve hizmetlerinden bir veya bir kaçı iştigal edenlerin de banker
sayılacağı açıklanmıştır.

2279 sayılı Ödünç Para Verme İşleri Kanununa göre, faizden para kazanmak
için ödünç para işleriyle uğraşan gerçek ve tüzel kişilerin izin alması
gerekmektedir. Yukarıda bahsedilen 28 inci madde hükmü, gerek bu
şekilde izin alarak ödünç para verme işleri yapanların gerek banka muamele
hizmetlerinden bir veya bir kaçı ile uğraşanların banker sayılacağını
belirlemektedir.


Vergi dairesine bsmv vermek üzere mükellefiyet açtırmaya nasıl gidersiniz.

Not:bu arada sorumlu sıfatı ile BSMV ilk defa duydum Varmı gerçekten ?
 
Ynt: Şahsa Kırdırılan Çek İçin Düzenleme

Banka ve sigorta şirketlerinin 10/6/1985 tarihli ve 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanununa göre yaptıkları işlemler hariç olmak üzere, her ne şekilde olursa olsun yapmış oldukları bütün muameleler dolayısıyla kendi lehlerine her ne nam ile olursa olsun nakden veya hesaben aldıkları paralar, banka ve sigorta muameleleri vergisine tabidir.?


- Özel Finans Kurumlarının Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi Karşısındaki Durumu


6802 sayılı Gider Vergileri Kanununun 28 inci maddesinin birinci fıkrasında; ?Banka ve sigorta şirketlerinin 10/6/1985 tarihli ve 3226 sayılı Finansal Kiralama Kanununa göre yaptıkları işlemler hariç olmak üzere, her ne şekilde olursa olsun yapmış oldukları bütün muameleler dolayısıyla kendi lehlerine her ne nam ile olursa olsun nakden veya hesaben aldıkları paralar banka ve sigorta muameleleri vergisine tabidir.? hükmü ikinci fıkrasında ise; Bankerlerin yapmış oldukları banka muamele ve hizmetleri dolayısıyla kendi lehlerine her ne nam ile olursa olsun nakden veya hesaben aldıkları paralar (kendileri veya başkaları hesabına menkul kıymet alıp satmayı, alım ? satıma tavassut etmeyi veya alıp sattıkları menkul kıymet karşılığı borçları ödemeyi taahhüt etmeyi meslek haline getirenlerin bu faaliyetleri dolayısıyla lehlerine kalan paralar ile mevduat faizi vermek veya sair adlarla faiz ve benzeri menfaatler sağlamak üzere devamlı olarak para toplama işiyle uğraşanların topladıkları paralara sağladıkları gelir ve menfaatler üzerinden komisyon, ücret, hizmet karşılığı gibi adlarla aldıkları paralar dahil) da banka ve sigorta muameleleri vergisine tabidir.? hükmü ve son fıkrasında ise, 2279 sayılı Kanuna göre ikraz işleriyle uğraşanlarla ikinci fıkrada belirtilen muamele ve hizmetlerden herhangi birini devamlı olarak yapanların bu Kanunun uygulanmasında banker sayılacağı belirtilmektedir.


Anılan Kanunun 30 uncu maddesine göre, banka ve sigorta muameleleri vergisinde mükellef banka, banker ve sigorta şirketleridir.


Bilindiği üzere, özel finans kurumları banka ve sigorta muameleleri vergisi uygulamasında banker olarak kabul edilmekte ve sadece 6802 sayılı Kanunun 28 inci maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen işlemlerle ikraz işlemleri dolayısıyla lehe aldıkları paralar banka ve sigorta muameleleri vergisine tabi tutulmaktaydı.


Vergi Usul Kanununun 204 üncü maddesinde yapılan ve 31.07.2004 tarihinde yürürlüğe giren düzenleme uyarınca, banka ve sigorta muameleleri vergisi uygulamaları açısından özel bir düzenleme yapılmadığı sürece özel finans kurumları banka olarak kabul edilecek ve her ne şekilde olursa olsun yapacakları bütün muameleler dolayısıyla kendi lehlerine her ne nam ile olursa olsun nakden veya hesaben alacakları paralar banka ve sigorta muameleleri vergisine tabi tutulacaktır.


.
 
Ynt: Şahsa Kırdırılan Çek İçin Düzenleme

Sayın osman Erolun teorisine göre

bu tür kazançlar devamlılık arzetmediği ve , bir dönemde 1 defalığa mahsus olduğu için arızi kazanç olarak nitelendiriliyor.

Devamlılık arzetmediği için BSMV ye tabii değil ,
Arızi olduğu için vergiden istisna
Arızi olduğu için KDV ye de tabii değil ,

pek ikna olamadım.!
 
Ynt: Şahsa Kırdırılan Çek İçin Düzenleme

Sn. Erol olayın sadece şekilsen ve lafzi yorumu ile ilgilenmektedir.
Ben izin özüne ilişkin bir yorumda bulunmak istiyorum.


Basit; Siz birinden nama yazılı bir çek aldınız 25000 ytl bunun karşılığında bir syanak olmalıdır.
Bunlar:
1-Fatura kesilecektir
2-Bir kontrat vardır ön ödeme alınmıştır
3-Bir kazai tazminat söz konusudur.
4-Alacağın temliki söz konudur.
5-Bir iane, yardım, bağış söz vardır.

Bu listeyi belki birkaç seçenekle uzatmak olasıdır. Bunlardan biri yoksa bir inceleme sırasında size sorulan niye aldın bu çeki ??sorusuna ne cevap vereceksiniz??? ::)
 
Ynt: Şahsa Kırdırılan Çek İçin Düzenleme

İnceleme elemanları niye aldın bu çeki derlerse cevap bulunabilir
alınan sipariş avansı deriz

pekiii.. akabinde Bu parayı niye ödedin derlerse gene cevap bulabiliriz
verilen sipariş avansı deriz

Pekiii.. Neden bu ticari ilişki içinde hiç faturalaşma yok, kdv yok hayırdır derlerse....
1 defalığına yaptım, devamlı olarak yapmayacağım..deriz

benim cevap bulamadığım, şu gider pusulası meselesi.
Neye dayanarak kaçlira için gider pusulası düzenlendi anlayamadım

sayın kızılderili
Ahmet Kızıl hocaya gönderdiğiniz yevmiye maddesini bizimle paylaşablirmisiniz ?
 
Ynt: Şahsa Kırdırılan Çek İçin Düzenleme

Şahsa kırdırılan çek kayıt
Hocam cevabınız için teşekkürler
peki hocam 101 hesaba aldığımız 150.000 ytl yi nasıl kayıt ile kapatacağız
102 137.000
780 13.000
101 150.000
cevabınızdan anladığım böyle kayıt yapıp 101 e alacak verip aldığımız kadarını 102 bankaya yatırıp yasal faizini gider yazıp yasal olmayan faiz e ise kkeg e atıcağız diye anladım
peki hocam şahısın normalde bu aradaki farka fatura kesmesi gerekiyor yani fatura olmadan gider yazmamızda sorun yoktur mu
birde doğru muhasebe kaydı nasıl olmalı
Çok teşekkürler hocam
Kızıldereli sordu. [ 3/12/2008 6:24:39 AM]


KARŞILIKLAR

ŞAHSA KIRDIRILAN ÇEK
Sayın Kızıldereli
Belirttiğiniz gibi yasal faizin üstü KKEG olarak yazılacaktır. Yazmış olduğunuz yevmiye maddesi doğrudur. İkrazat işlemi BSMV ne tabidir. KDV ne tabi değildir. Şahıs vergi mükellefi olmadığından fatura düzenleyemeyecektir. Onun yerine BSMV ni sorumlu sifatıyla siz ödeyebilirsiniz. Veya gider pusulası düzenleyip %5 stopaj yapabilirsiniz.
Selam ve sevgiler
AHMET KIZIL karşılık verdi. [ 3/13/2008 6:58:48 PM]
 
Ynt: Şahsa Kırdırılan Çek İçin Düzenleme

Benim bu yevmiye maddesinde gördüğüm şey
alınan 150.000.- ytl müşteri çeki bankaya veriliyor, banka hesaba 137.000.-ytl geçiriyor.Neden ?

Bu yevmiye kaydını banker yada çeki kıran değil, madur yada çeki kırdıran yapar.

Fiktif bir kayıt olduğu ortada..!!
Her iki taraf açısından da değerlendirdiğimde %100 yanlış kayıt.
 
Ynt: Şahsa Kırdırılan Çek İçin Düzenleme

Evet kayıttan ne olduğu pek anlaşılmıyor.
 
Ynt: Şahsa Kırdırılan Çek İçin Düzenleme

Biz boşuna burda yorum yapıyoruz bence . Bu tip işler piyasada şirket ortağının c/h üzerinden yapılır.
İlk defa olmuyor hep böyle idi.
 
Ynt: Şahsa Kırdırılan Çek İçin Düzenleme

evet sayın ngroy size katılıyorum

Teoride mutlak yasadışı olan bu olayı ,pratikte elbette kitabına uydurmak mümkün.
 
Üst