fonradar

Sahte Fatura !

degerlı buyuklerım.ben bı malı musavırlık ofısınde muhasebeyı yenı ögrenen bırısı olarak sızlere bı sorum olacak.patronum bu konuyu ödev gıbı arastırmamı söyledı fakat yeterlı cvp bulamadım.mükellefımız olan bı fırma 2009 yılında bı ltd den 60.000 tl lık mal alımında bulunuyo.ıncelemeler sonucu karsı tarafın tüm fatura ve belgelerının sahte oldugu anlasılıyo ve bıze 26 temmuz 2013 te teblıg edıldı.gereklı duzenlemelerı yapınız fılan dıe.bu ısın detayı nedır neler yapmak gerekıyo.duzeltmelerı yapmazsak cezaı boyutu nedır.yapmadan kurtulma sansı varmıdır bu durumdan.lütfen yorumlarınızı esırgemeyın..

Sayın beautymoon,

Böylesi önemli bir konuya muhattap olan mükellefiniz (ortakları) ve çalışmış olduğunuz müşavirlik ofisinin mali müşaviri neden kendileri takip etmiyorda mesleğe yeni adım atmaş mali mevzuata tam hakim olmayan birisine (yani size) bu araştırmaya yapmanızı istiyorlar anlamış değilim.

Şimdi siz sordunuz fakat konuya nereden başlasak başlayalım mali mevzuata hakim olmadığınız ve konunun asıl muhattapları farklı bir kişi olduğundan dolayı ve böylesi önemli bir konuyu önemsemediklerinden dolayı ben bu konuda bir cevap yazmayacağım. (Diğer forum üyeleri yazabilirler)

Konu bu kadar hassasken neden size bu işi takip etmenizi istedikleri ???

Forumda farklı bir konuda sorunuz olur ise bilgim dahilinde cevap vermeye çalışırım (bu şekilde karışık bir soru olur ise hayır tabii)

İyi Günler.

en basit yöntemle anlatıyım firma hakkında rapor var ise yapacağınız ilgili firmanın tüm fatura belgelerini yok saymak olucak. dolayısıyla o faturalarının kdvlerini matrahlarını indirim yapamazsınız. ilgili aylara pişmanlıkla kdv beyannamesi dzt verilecek. 2009 yılı kurumlar beyannamesi ilgili faturaların matrahları kadar düzeltilerek verilecektir. bu en basit çözümdür.

Sayın beautymoon,

Böylesi önemli bir konuya muhattap olan mükellefiniz (ortakları) ve çalışmış olduğunuz müşavirlik ofisinin mali müşaviri neden kendileri takip etmiyorda mesleğe yeni adım atmaş mali mevzuata tam hakim olmayan birisine (yani size) bu araştırmaya yapmanızı istiyorlar anlamış değilim.

Şimdi siz sordunuz fakat konuya nereden başlasak başlayalım mali mevzuata hakim olmadığınız ve konunun asıl muhattapları farklı bir kişi olduğundan dolayı ve böylesi önemli bir konuyu önemsemediklerinden dolayı ben bu konuda bir cevap yazmayacağım. (Diğer forum üyeleri yazabilirler)

Konu bu kadar hassasken neden size bu işi takip etmenizi istedikleri ???

Forumda farklı bir konuda sorunuz olur ise bilgim dahilinde cevap vermeye çalışırım (bu şekilde karışık bir soru olur ise hayır tabii)

İyi Günler.

sayın demıral cvp vermesenızde tesekkur ederım ılgılerndıgınız ıcın.aslında amacları bu durumlarda neler yapılır benım ögrenmemı ıstemelerı.yanı arastırıp kendım bulmam ve konuyu ögrenmem.fakat bu konuda tecrubemde olmadıgı ıcın sızlere sorma geregı duydum.

en basit yöntemle anlatıyım firma hakkında rapor var ise yapacağınız ilgili firmanın tüm fatura belgelerini yok saymak olucak. dolayısıyla o faturalarının kdvlerini matrahlarını indirim yapamazsınız. ilgili aylara pişmanlıkla kdv beyannamesi dzt verilecek. 2009 yılı kurumlar beyannamesi ilgili faturaların matrahları kadar düzeltilerek verilecektir. bu en basit çözümdür.

tesekkur ederım syhsıyah.yanı sadece 2009 yılındakı kurumlar duzeltılecek.kdv beyannamelerı pısmanlıkla düzeltme verılcek.fatura 28 05 2009 da alınmıs.kurumlar beyannamesı gecmıs oluyo ama.bu durumda ne yapmak gerekıyo.tum duzenlemeler sadece 2009 yılı ıcın olacak degılmı.ya kusura bakmayın belkı cok sacma sorular soruyorum ama ınanın daha cok yenıyım bu ıste.

Sayın syhsiyah,

Bu kadar basit mi ?
SMİYB'den bahsediyoruz.

İyi Günler.

tesekkur ederım syhsıyah.yanı sadece 2009 yılındakı kurumlar duzeltılecek.kdv beyannamelerı pısmanlıkla düzeltme verılcek.fatura 28 05 2009 da alınmıs.kurumlar beyannamesı gecmıs oluyo ama.bu durumda ne yapmak gerekıyo.tum duzenlemeler sadece 2009 yılı ıcın olacak degılmı.ya kusura bakmayın belkı cok sacma sorular soruyorum ama ınanın daha cok yenıyım bu ıste.
evet tüm düzeltmeler 2009 yılı için olucak. (firmadan başka yıllarda alışınız yoksa 2010-2011-2012 gibi) . bu arada kurumları da pişmanlıkla vereceksiniz. unutmadan ilgili fatura dönemlerindeki ba formları da düzeltilcek. dolayısıyla 1. derece özel usulsüzlük yiyeceksiniz. eğer firmadan dolayı sizde smyb kullanma listesini girmiş iseniz bu bahsettiğim düzeltmeler ile vergi dairesine dilekçe ile başvurup smyb kullanıcı listesinden çıkmayı talep ediceksiniz.

quote_icon.png
demiral Nickli Üyeden Alıntı
Sayın syhsiyah,

Bu kadar basit mi ?
SMİYB'den bahsediyoruz.

İyi Günler.

sayın demıral bu konuda bılgı sahıbı oldugunuz bellı.ama keske yüzeyselde olsa benle paylassanızda bı fıkır sahıbı olsam.​

sn demiral
bu basit yöntemi bunun birde mahkeme boyutu var o daha zor ve komplike bir süreç. bu malı gerçekten aldığınız kanıtlamanız ki firmanın bunu alıp satabilecek yada üretebilecek kapasitesi olduğu irsaliye ambar tesellüm fişleri varsa bunları sunmanız yani bu malın gerçekten size teslim edildiği ödemeleri bankayla yaptığınız. ve bunu benzer bir sürü kanıtlayıcı belge toplamınız gerkir yalnız bunları ispatlamanız sizin haklı olduğunuz gösterse bile mahkeme vergi dairesini haklı görebiliyor. dediğim gibi çok uzun uğraştırıcı bir süreç ve bu süreç te sizde listeye smyb kullancısı olarak gireceğiniz için ticari hayatınız sekteye uğrayabilir. (örnek sizden mal alan KDV iadesi alıyorsa sizden dolayı sorun oluyor.)

biz ymm firması olarak genelde çıkartma yoluna gidiyoruz bu arada

Son düzenleme:
evet tüm düzeltmeler 2009 yılı için olucak. (firmadan başka yıllarda alışınız yoksa 2010-2011-2012 gibi) . bu arada kurumları da pişmanlıkla vereceksiniz. unutmadan ilgili fatura dönemlerindeki ba formları da düzeltilcek. dolayısıyla 1. derece özel usulsüzlük yiyeceksiniz. eğer firmadan dolayı sizde smyb kullanma listesini girmiş iseniz bu bahsettiğim düzeltmeler ile vergi dairesine dilekçe ile başvurup smyb kullanıcı listesinden çıkmayı talep ediceksiniz.

bıraz daha ıyı anladım syh sıyah cok tesekkur ederım ılgılendıgınız ıcın.özel usulsuzluk cezası 1200 tl ödenecek degılmı.yalnızca ba ıcın.diğerlerındekı duzeltmelerde öyle bı ceza söz konusu olmayacak degılmı?

quote_icon.png
Sayın syhsiyah,

Bu kadar basit mi ?
SMİYB'den bahsediyoruz.

İyi Günler.

sayın demıral bu konuda bılgı sahıbı oldugunuz bellı.ama keske yüzeyselde olsa benle paylassanızda bı fıkır sahıbı olsam.​

sn demiral
bu basit yöntemi bunun birde mahkeme boyutu var o daha zor ve komplike bir süreç. bu malı gerçekten aldığınız kanıtlamanız ki firmanın bunu alıp satabilecek yada üretebilecek kapasitesi olduğu irsaliye ambar tesellüm fişleri varsa bunları sunmanız yani bu malın gerçekten size teslim edildiği ödemeleri bankayla yaptığınız. ve bunu benzer bir sürü kanıtlayıcı belge toplamınız gerkir yalnız bunları ispatlamanız sizin haklı olduğunuz gösterse bile mahkeme vergi dairesini haklı görebiliyor. dediğim gibi çok uzun uğraştırıcı bir süreç ve bu süreç te sizde listeye smyb kullancısı olarak gireceğiniz için ticari hayatınız sekteye uğrayabilir. (örnek sizden mal alan KDV iadesi alıyorsa sizden dolayı sorun oluyor.)

syhsıyah mahkemeye ne durumda gıdılıyor pekı.yanı bız bu düzeltmelerı yapsak sorun hallolurmu.

quote_icon.png
Sayın syhsiyah,

Bu kadar basit mi ?
SMİYB'den bahsediyoruz.

İyi Günler.

sn demiral

Sayın syhsiyah,

Belirttiğiniz gibi kolay bir uygulama ve yöntem metodu değil. SMYİB kullanımı ile ilgili süreçleri ve uygulamaları buradan yazmaya kalksak her yönü ile ele alsam 20 sayfayı geçen bir yazım olur bu nedenle bu uygulama belirttiğiniz gibi maalesef bu kadar kolay değil.

Sayın beautymoom,

Kusura bakmayın ama mesleğe yeni başladığınız için yazıyorum yanlış anlamayın bu konu şuan için sizin boyunuzu aşar.

Bu konuyu tam kavrayabilmek için Vergi mevzuatına tam anlamı ile vakıf olmanız gerekir. İlerleyen dönemlerde ne demek istediğimi mutlaka anlayacaksınız.

İyi Günler.

Sayın syhsiyah,

Belirttiğiniz gibi kolay bir uygulama ve yöntem metodu değil. SMYİB kullanımı ile ilgili süreçleri ve uygulamaları buradan yazmaya kalksak her yönü ile ele alsam 20 sayfayı geçen bir yazım olur bu nedenle bu uygulama belirttiğiniz gibi maalesef bu kadar kolay değil.

Sayın beautymoom,

Kusura bakmayın ama mesleğe yeni başladığınız için yazıyorum yanlış anlamayın bu konu şuan için sizin boyunuzu aşar.

Bu konuyu tam kavrayabilmek için Vergi mevzuatına tam anlamı ile vakıf olmanız gerekir. İlerleyen dönemlerde ne demek istediğimi mutlaka anlayacaksınız.

İyi Günler.

sayın demıral sızın deyımınızle bu konu benım boyumu zaten asıcak.ama maksat ztn ben az bıraz bıseyler ögreneyım.bana tum mevzuatı anlatın demıyorum.bu durumda ortalama olarak yapılan seyı soruyorum sadece.

Bu konuda vergi dairesi sizi çağırıp tutanak düzenleyecek. Tutanakta faturanın smyib olduğundan haberiniz olmadığını, vergi dairesinin bilgilendirmesi sonucu öğrendiğinizi beyan edeceksiniz. Daha sonra kdv beyannamelerinizi düzeltip uzlaşma talep edeceksiniz. Uzlaşma sonucu cezaların büyük bir kısmı kaldırılır. Dava açmanızı tavsiye etmem.

arkadaşlar bu konu o kadarda uzun uzun konuşulacak veya kafa patlatacak bir konu değil. güncel hayatta sürekli karşılaşılabilecek bir konu
sayın beautymoon ben size izlemeniz gereken yolu sırası ile yazıyorum. bu konu üzerinde de daha fazla düşünüp canınızı sıkmanın bir gayesi yok

- sahte fatura olduğunu söylediğiniz faturaların ilgili ayın kayıtlarından çıkartmak şartı ile, ilgili faturaların kdv lerini kanunen kabul edilmeyen gidere atın. böylece ilgili aylardaki indirilecek rakamınız azalacak haliyle ödeme çıkabilir. eğer indirilecek rakamınız bu ilgili faturalardan fazla ise devreden çıkmaya devam eder. KDV beyannameleri için düzeltme beyannamelerini verirken, bu işleri bilen bir kişiden yardım alın ve KDV 60 nolu tebliği göz ardı etmeyin. bu tebliğ duruma göre işinize yarayıp size kolaylık sağlayabilir

- 2. aşama olarak, ilgili faturaları kayıtlarınızdan çıkaracağınız için, ve siz bu faturaları aldığınız zaman, faturaların sahte olduğunu bilmediğiniz için, maliye ile konuşmanızı ve bu konuşmaya istinaden ilgili aylar için B formu vermeme gibi bir durumunuz söz konusu olabilir. ama bu konuda şunu belirtmek istiyorum ki, B formu vermeme olayı kesin değildir. vergi dairesinin görüş ve onayını aldıktan sonra adım atmalısınız. aksi durumda ilgili aylara B formu düzeltmesi vereceksiniz. tabi bu durumda usulsüzlük cezası kesilecek. fakat bu kesilen cezayı ödeyebilecek gücünüz varsa ödersiniz. eğer ben bu kadar para ödemem derseniz eğer, uzlaşma, indirim vs. gibi haklarınızı kullanın.

- bir sonraki aşama olarak, ilgili faturaları kayıtlardan çıkaracağınız için, ilgili yılın kurumlar vergisi beyannamesi de değişecek. bu durumda pişmanlık ile kurumlar vergisi beyannamesi verin.

Daha sonra kdv beyannamelerinizi düzeltip uzlaşma talep edeceksiniz. Uzlaşma sonucu cezaların büyük bir kısmı kaldırılır. Dava açmanızı tavsiye etmem.

Sayın bulent249,

01.01.1995 tarihinden önce mahkemeler, bu gibi suçlara ilişkin olarak yapılan vergi tarhiyatının uzlaşmayla sonuçlanmış olduğu hallerde ceza vermemekteydi. Ancak, 4008 sayılı Kanunla 1.1.1995’ten itibaren kaçakçılık suçu cezası kesilen haller uzlaşma kapsamından çıkarılmıştır. (Sahte veya yanıltıcı belge kullanımı suretiyle meydana gelen vergi kaçakları da, kaçakçılık cezası gerektirdiği için, bu gibi vergi kaçakları uzlaşma dışında kalmıştır. Daha sonra, 4444 sayılı Kanunla 14.8.1999 dan itibaren yürürlüğe girmek ve 1.1.1999 tarihinden sonraki dönemlerden itibaren geçerli olmak üzere değişikliğe uğrayan VUK Ek Md.1 uyarınca, sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullanımından kaynaklanan vergi kaçaklarının uzlaşma kapsamı dışında kalmaya devamı sağlanmıştır.)

Gördüğünüz gibi SMİYB kullanımlarında uzlaşma mümkün değil zaten dava açılsada KDV aslı,gecikme faizi ve vergi ziyaı cezası KDV tutarını geçeceğinden dolayı kazanma şansı sıfır.

İyi Günler.

uzlaşma, indirim vs. gibi haklarınızı kullanın.

- bir sonraki aşama olarak, ilgili faturaları kayıtlardan çıkaracağınız için, ilgili yılın kurumlar vergisi beyannamesi de değişecek. bu durumda pişmanlık ile kurumlar vergisi beyannamesi verin.

Sayın mehmetis,

01.01.1995 tarihinden önce mahkemeler, bu gibi suçlara ilişkin olarak yapılan vergi tarhiyatının uzlaşmayla sonuçlanmış olduğu hallerde ceza vermemekteydi. Ancak, 4008 sayılı Kanunla 1.1.1995’ten itibaren kaçakçılık suçu cezası kesilen haller uzlaşma kapsamından çıkarılmıştır. (Sahte veya yanıltıcı belge kullanımı suretiyle meydana gelen vergi kaçakları da, kaçakçılık cezası gerektirdiği için, bu gibi vergi kaçakları uzlaşma dışında kalmıştır. Daha sonra, 4444 sayılı Kanunla 14.8.1999 dan itibaren yürürlüğe girmek ve 1.1.1999 tarihinden sonraki dönemlerden itibaren geçerli olmak üzere değişikliğe uğrayan VUK Ek Md.1 uyarınca, sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullanımından kaynaklanan vergi kaçaklarının uzlaşma kapsamı dışında kalmaya devamı sağlanmıştır.)

Gördüğünüz gibi SMİYB kullanımı dolayısı ile ne uzlaşma,ne indirim nede pişmanlık söz konusu değil.

İkinci husus 60 seri nolu KDV GT SMİYB ile ilgili bir düzenleme göremedim ilgili tebliği neye göre belirttiniz.

İyi Günler.

İlgili ayda kdv çıkmamışsa önce ilgili aya sonra da kdv çıkan ilk aya düzeltme kdv beyanı vereceksiniz. 60.000TL kurumlar vergisinin %10'unu aşmıyorsa kurumları düzeltmenize gerek yok. dosya memurunuzla görüşüp istenen evrakları hazırlayarak genel esaslara geçmek için başvurun. evrakları verip tutanak tutturduktan sonra zaten hemen genel esaslara geçiriyorlar. ödeme tabligatını aldıktan sonra da uzlaşmaya başvurup ceza için uzlaşmaya (cezanın %90'nı silerler muhtemelen) başvurun uzlaşma sonucu çıkan vergi+uzlaşılmış ceza+gecikme faizi'ni ödeyerek bu işi bitirebilirsiniz.

Sayın mehmetis,

Gördüğünüz gibi SMİYB kullanımı dolayısı ile ne uzlaşma,ne indirim nede pişmanlık söz konusu değil.

İkinci husus 60 seri nolu KDV GT SMİYB ile ilgili bir düzenleme göremedim ilgili tebliği neye göre belirttiniz.

İyi Günler.

Kullanandan mal alan konumunda olduklarından uzlaşmadan faydalanılabiliyor. + yazmayı unutmuşum BA formunu da kesinlikle düzeltmeniz gerekiyor.

Son düzenleme: