Şaşırmamak Elde Değil..

Üyelik
30 Eki 2006
Mesajlar
35
Bir şirket ve personeli şirketlerarası düzenlenen futbol turnuvalarına katıldı.. ve karşılığında halısaha yetkilileri şirket adına fatura düzenledi. Bu fatura kayıtlara alınır mı? Alınırsa hangi şartlar altında? Bu durumla ilgili bir kanun maddesi bir tebliğ var mıdır?
 
Size katılıyoruz Sayın Güler Yavuz,şirketin faaliyetiyle alakalı değil.fakat bu iş tamamıyle yoruma mı bırakılmış onu merak etmekteyiz.
 
Kabul Edilmeyen Gider

Selamlar Dostum Şİrket Tam anlamıyla resmi ise ilk önce gidere at ordanda kabul eilmeyen gidere at ve maksat kasan tutsun okı MI? Byesss
 
Bu fatura şirketin ticari faaliyeti ile ilgili ise ve bu ilgi şüpheye yer bırakmıyacak bir şekilde açıksa indirebilirsiniz.
Ayrıca bunu reklam tanıtım pazarlama gideri olarak da düşünebilirsiniz.
 
Peki Şirketde çalışanların haftada bir gün oynakları halı saha maç ödemeleri gider olarak işlenebilirmi?
 
Sn. Meslaktaşlarım,

Konunun GVK 40' a göre ticari kazancın elde edilmesiyle ilgili direkt bir illiyet bağı yok, haklısınız. Birde olaya değişik yönden bakalım;
Söz konusu firma düzenlenen turnuvaya katılım ile şirketinin adını duyurmakta, belkide forma üzerine şirket ismi yazarak reklam yapmakta. Dolayısıyla şirket, iktisadi faaliyette bulunduğu yörede ismini duyurmak böylelikle daha geniş kitlelere ulaşarak satış grafiğini yükseltmek istiyor olabilir. Bu durumda reklam 7 tanıtım gideri olarak olaya bakabiliriz. Katılım turnuva şeklinde olduğu için durumua farklı yaklaşılabilir. Ama böyle bir turnuva olmasa, şirket çalışanları haftanın ya da ayın belli bir günü toplanıp kendi arasında spor yapsa bu durumda reklam ve tanıtımdan tabiki bahsedilemez. Konuyu birde bu yönden irdeleyiniz, bence tutar makul ve devamlılık arzetmiyorsa gider yazılabilir. İspatı için turnuvaya firma ismiyle katılındığına dair katılım kayıt formu vb. belge yeterli olur düşüncesindeyim.
 
Sn.Demirkale'ye katılıyorum. Gerekli belgeleriniz varsa ve bunları işletme faaliyetiyle ilgili bir gider olarak mantıklı bir şekilde izah edebiliyorsanız bence gider olarak yazabilirsiniz. Burada yorum yapmaktan başka bir çaremiz yok. Siz gider yazmazsınız ben yazarım vs. Önemli olan bizim yorumlamamız değil, herhangi bir denetimde vergi denetmeninin yorumu. Ben vergi denetmeni olsam bu belgeyi işletme gideri olarak kabul eder miyim diye kendimize sormalıyız bence her işlemde.
 
Merhabalar

İşverenler, elli ve daha fazla işçi çalıştırılan işyerlerinde bir sağlık birimi kurmak zorundadırlar.(Yönetmelik md.5)

Bu nedenle, işyerinde hekim çalıştırma zorunluluğunda olan işyerleri bu kabil sportif faaliyetleri mevzuat gereği yapmak zorundadırlar. Dolayısıyla zorunlu olarak yapılan bu faaliyete ait giderleri faaliyet gideri olarak gelirlerinden düşebilirler. Bu giderler Gelir Vergisi kanunun 40/1. maddesinde Sayılan:

Kod:
“ 1.Ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler;…”
kapsamında mütalaa edilebilir.

Konu ile ilgili Yönetmeliğin ilgili bölümü aşağıda verilmiştir.

Kod:
İŞYERİ SAĞLIK BİRİMLERİ VE İŞYERİ HEKİMLERİNİN GÖREVLERİ İLE ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK 

Resmi Gazete Tarihi: 16/12/2003 
Resmi Gazete Sayısı: 25318 

İşyeri hekiminin görevleri

Madde 22 - İşyeri hekimi iş sağlığı hizmetleri kapsamında aşağıdaki görevleri yapmakla yükümlüdür:
(..)
u) Çalışanların, zamanlarını etkin ve verimli biçimde değerlendirmeleri için eğitici, kültürel ve sportif etkinliklerle zenginleştirilmiş dinlenme imkanı sağlayacak çalışmalar yapar, 
(..)

Burada esas olan çalıştırılan işçi sayısıdır. 50 den daha az işçi çalıştıran işyerleri için bu kabil harcamalar ihtiyari olması nedeniyle indirim konusu yapılamazlar.
 
Sn. Osman Erol konuya başka yönden bağlantı kurmuş. Bu yönetmeliğe göre işçi sayısı 50' den fazla olan şirketlerin personeli spor yapacak ve gidere kaydedecek, personeli belirtilen sayının altında olanlar bu faaliyetleri yapamayacak, yapsa da gider yazamayacak. Bu vergi de adaletsizliği doğurmaz mı?

Sesli düşünüyorum; Söz konusu yönetmelik iş yeri hekiminin görev ve çalışma sınırlarını, görev tanımlarını belirliyor. Burada geçen sportif etkinlik ibaresi ticari kazançla bağdaşlaştırılmamalı. İş yeri hekiminin çeşitli uygulamalar yanında şirket personeline rahatlatıcı eksersizler yaptırma görevi de olduğunu vurguluyor.
 
3289 sayılı Beden Terbiyesi ve Spor Genel Müdürlüğü’nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun’un 26. maddesinde; memur ve işçi sayısı 500’den fazla olan kuruluşlar ve fabrikalar, öncelikle kendi personeline beden eğitimi ve spor yaptırmak için ilgili yönetmeliğinde belirtilecek esaslara göre spor tesisleri yapmaya ve antrenör tutmaya mecburdurlar.
bu durumda bu türden işyerlerinde sportif faaliyet olacağı ve bazı giderlerin yapılacağı tabiidir..şimdi bu giderlerin işe ilgisi yok veya ticari kazancın elde edilmesi ile ilgisi yok diyebilir miyiz?..bence diyemeyiz..
 
Sayın Güler Yavuz demiş ki:

Kod:
sevgili arkadaşım bu tür yorumlara dayalı uygulamalar genellikle ard niyeti ve vergi kaçağını teşvik etmektedir bu sbeplede gidere işleyemezsiniz diye düşünüyorum

Ben de diyorum ki:

Vergi konusunu gereğinden fazla ciddiye alıyorsunuz. Şunu unutmayalım ki Türkiye’de beyannameli gelirler tüm vergi gelirlerinin sadece yüzde bir virgül sekizini [%1,8] oluşturmaktadır. Yani %2 bile değil. Bu ne demektir biliryormusunuz? Devletin bu vergiyi toplamak için yaptığı giderler topladığı vergi gelirinden fazladır. Devlet “Bu beyannameli vergi işini kaldırdım gidin ne haliniz varsa görün,, vergi için defter de tutmayın” dese kara geçeceği şüphe kaldırmaz. Onun için bu kadar hamasete, kraldan çok kıralcılığa gerek yoktur.
 
Sn. Osman Erol,




Size tamamen katılıyorum. Bizler burda mükellefin yediği yemeğin indirilip indirilmiyeceğini tartışırken toplam beyannemeli mükellef %1,8
karar forumdaşlarındır.
 
Bizde de motivasyon amaçlı yemekler düzenleniyor.Mesela şu anda bizdden alış yapan bir bayii ile futbol maçı düzenliyoruz.Bilgim olmadığından soruyorum motivasyon giderleri diye birşey bence olmalıdır ama vergilerimize uygunmudur?
 
aynen evraka arkadaşım gibi düşünüyorum;

çünkü ; şirket personelinin motivasyonu arttırmak ve bunun akabeinde performansın yükselmesini beklemek çok da abes bir durum değildir . aynı bu durumda performansın artması için yapılan sosoyal amaçlı yemekte yapılan giderin normal gider olması ne kadar normalse ; bu futbol müsabakası da aynı çerçevede değerlendirilmelidir.

sonuç olarak bu halısaha faturasını giderleştirmek çok normal bir bir giderdir.

İyi çalışmalar.
 
Sayın Güler Yavuz

Sohbetimize devam edelim.

Burada maksadını aşan ifadelerin geçtiği doğrudur. Vergi elbette önemlidir ve her kesin mükellefiyetini layıkıyla yerine getirmesi gerekir. Benim söylemek istediğim, burada vergi konusunda gösterilen hassasiyetin adresinin yanlış olduğunu vurgulamak idi. Deveyi hamutuyla yutanlara kimse dokunamazken, kalkıp ta mükellefe tanınan bir indirim üzerinde böyle hasiyetle durmanın neye çözüm olacağını sorgulamak idi. (Diğer taraftan benim müdahil olduğu konu yemek masrafı değil, futbol maçının masrafları idi.)

Ama “Bizim görevimiz budur. Biz görev alanımızda bu hassasiyeti göstermek zorundayız” diyorsanız. Ben de o zaman “orada biraz durun” derim. Yaklaşık kırk bin serbest muhasebecinin, mali müşavirin ve yeminli mali müşavirin görev yaptığı bir sistemde gelinen nokta ortada. Bu zümrenin sistemin bir uzantısı olmaktan öte fonksiyonu nedir? Bu insanların memleketin bu hale gelmesinde hiç mi günahı yok? Mesela size sorarım, bu sene hangi mükellefinizin dönem sonu stoklarını bizzat saydınız.? (HİÇ). “Hiç” diyorum çünkü işin içinden gelen biri olarak bunun fiilen mümkün olmadığını, duruma göre uydurup kaydırıldığını biliyorum. Gerisi laf-ı güzaf. Vatan, millet (Sakarya da önemlidir.)

Saygı bizden efendim..
..............................
 
Felsefecilerin bir lafı vardır ORTAÇAĞ SKOLASTİĞİ derler.
Bu nedir bilirmisiniz? bir takım alimlerin atın dişlerinin kaç tane olduğunu uzun uzun tartışmalarıdır.
Yani ortaçağda bilim adamı geçinenler atın ağzını açıp dişlerini saymazlar.
Çünkü bilim adamı demek uzun, felsefi, ağır cümlelerle tartışmak demektir onlar için.
Örneğin bir yarışma proramında çoook ünlü bir TSM sanatçımız. Umumi heyet diyor, arkadaş genel kurul yapıyor da!!!! :D


Yorum sizlerindir :) :(
 
ortamı yumuşatıyım dedim...Sn.Erol ikidir Sn.Gürel Yavuz'a Güler YAVUZ demişsiniz dikkatimden kaçmadı...:) ( Saygı çerçevesinde )

bence mantık sınırları içerisinde bir olay...o yüzden gider yazılabilir diye düşünüyorum...
 
Üst